Acidul eritorbic este un aditiv alimentar ce se mai poate găsi și sub denumirile Acid D-izoascorbic, izovitamina C, acid D-araboascorbic. Uneori mai este numit și acid erisorbic.

Este un solid cristalin alb-gălbui ce se închide la culoare dacă este expus la lumină. Este solubil în apă și etanol.

pulpa de porc

E 315 este un stereoizomer al acidului ascorbic (vitamina c). Poate fi sintetizat chimic sau prin fermentarea hidrolizatului de amidon. După fermentare urmează mai multe etape, asemănătoare cu cele utilizate la obținerea E 316.

Acesta este utilizat ca și conservant în diferite produse din carne, inclusiv pește și fructe de mare.

Efectele consumului de E315
Doza acceptată este de 6 mg / kg corp / zi (doza la care nu s-au observat efecte adverse a fost de 100 de ori mai mare).

Cantitatea maximă de acid eritorbic (E315) ce poate fi utilizată în alimente este de 500-1500 mg /kg sau L, în funcție de aliment. Pragul superior este aplicabil produselor din pește și fructe de mare.

Acest aditiv poate fi o sursă de metale grele.

De asemenea, E 315 facilitează absorbția fierului, ceea ce poate avea efecte negative asupra persoanelor cu o concentrație mare de fier în organism.

Nu este recomandat copiilor pentru că nu se cunosc efectele adverse.

Nu au fost efectuate studii care să analizeze efectele cronice ale acidului eritorbic.

Având în vedere că este similar E316 și pentru a nu dubla informația, pentru mai multe informații despre efectele adverse puteți să consultați pagina dedicată eritorbatului de sodiu – E316,

Surse de acid eritorbic
Acidul eritorbic (E 315) se găsește în special în produse din carne (mezeluri, pește, icre), legume congelate și în băuturi răcoritoare.

Surse
EFSA

Print Friendly, PDF & Email