Importanţa acidului folic în timpul sarcinii
Într-un articol anterior am vorbit despre efectele acidului folic asupra organismului, doze, carenţă şi exces şi pentru că acidul folic este unul dintre cei mai importanţi compuşi pentru dezvoltarea corectă a bebeluşului dumneavoastră ne-am gândit să facem un articol separat în care să puteţi găsi informaţii despre efectele benefice ale acestuia asupra copilului.
Ceea ce am spus mai sus nu este integral corect pentru că este nevoie de o cantitate optimă de acid folic atât înainte de sarcină cât şi în timpul acesteia.
Acesta se mai numeşte şi folat sau vitamina B9, iar informaţii detaliate despre acest compus găsiţi urmând link-urile de mai sus.
Efectele acidului folic consumat înainte şi în timpul sarcinii
Atunci cand este consumat înainte şi în timpul sarcinii acesta poate proteja bebeluşul dumneavoastră de:
– naştere prematură;
– avort spontan;
– dezvoltare lentă şi greutate mica la naştere;
– spina bifida: dezvoltarea incompletă a maduvei spinarii sau a vertebrelor;
– anencefalie: dezvoltarea incompletă a creierului;
– malformaţii (ale organelor sau scheletului).
Acidul folic scade şi riscul apariţiei urmatoarelor afecţiuni:
– preeclampsie;
– afecţiuni cardiace;
– cancer.
Cele mai grave afecţiuni apărute în timpul sarcinii datorită carenţei de acid folic sunt spina bifida şi anencefalia. Acestea apar la 21-28 de zile dupa începerea sarcinii şi sunt de obicei fatale. Incidenţa lor este de 0.5 – 4 cazuri la o mie de naşteri (America de Nord).
Datorită rolului important pe care acidul folic îl are în sinteza ADN şi a altor componente esenţiale ale celulelor, un consum adecvat poate să scadă riscul apariţiei celor două afecţiuni menţionate mai sus cu până la 60%.
Totuşi, în realitate s-a dovedit ca acesta reduce riscul doar cu 25-30%. Acest fapt se datorează obiceiurilor alimentare diferite, diabetului matern, obezităţii şi aportului diferit de nutrienţi.
În diferite studii consumul de multivitamine ce conţin şi acid folic a redus riscul de apariţie a malformaţiilor congenitale cu aproximativ 24%. Nu s-a putut determina daca reducerea riscului se datorează şi celorlalţi compuşi prezenţi în complexul vitaminic.
Când ar trebui să începeţi să consumaţi acid folic
Deşi nu sprijinim consumul de suplimente alimentare şi încercăm să promovăm obţinerea nutrienţilor din surse naturale (alimente), în acest caz suplimentele alimentare ce conţin acid folic sunt esenţiale.
În condiţii ideale, în care am putea avea o alimentaţie corectă în fiecare zi, acest nutrient ar putea fi obţinut doar din alimente şi nu ar mai fi nevoie de suplimentare, însă cum nu trăim într-o lume perfectă există zile în care nu putem furniza organismului cantitatea necesară de acid folic şi astfel punem în pericol viaţa noastră şi a copilului.
Din aceasta cauză cel mai bine este să consumăm suplimente ce îl conţin înainte de sarcină şi în timpul acesteia.
Defectele congenitale apar în prima lună de sarcină şi de aceea este bine să aveţi în organism cantitatea necesară de acid folic.
Conform recomandărilor cercetătorilor este bine să consumaţi suplimente ce conţin acest nutrient cu cel puţin o luna înainte de sarcină (puteţi începe în momentul în care v-aţi decis să aveţi un copil) şi să continuaţi pe toata perioada acesteia.
Daca aţi ales personal suplimentele trebuie să consultaţi un medic specialist pentru a vedea dacă acestea conţin toti nutrienţii necesari şi dacă sunt compatibile cu starea dumneavoastră de sănătate.
Există suplimente ce conţin o cantitate insuficientă de nutrienţi şi altele ce au o cantitate prea mare, astfel vizita la medicul specialist este obligatorie (nu la medicul de familie).
Cât acid folic ar trebui să consumaţi înainte şi în timpul sarcinii
Daca folosiţi un complex vitaminic ce contine şi acid folic nu trebuie sa consumaţi şi suplimente ce conţin doar acest nutrient. Încercati să găsiţi varianta optimă ce vă furnizează cantitatea necesară de vitamina B9.
Dozele de acid folic înainte şi în timpul sarcinii sunt:
– înainte de sarcină 200 – 300 µg pe zi;
– în timpul primelor trei luni de sarcină 300 µg pe zi;
– după primele trei luni de sarcină până la naştere 300 – 400 µg pe zi.
În timpul alăptării nu este necesar aportul de acid folic din suplimente decât dacă aveţi o alimentaţie deficitară. În cazul în care aveţi o alimentaţie săracă în nutrienţi trebuie să consultaţi un medic specialist ce va poate recomanda suplimentul optim.
Atât în timpul sarcinii cât şi în timpul alăptării, suplimentele nu va pot furniza decât vitamine şi minerale, copilul având nevoie pentru a se dezvolta corespunzator de mulţi alţi compuşi ce se gasesc în alimente.
Încercaţi să aveţi o alimentaţie sănătoasă în timpul sarcinii şi alăptarii aceasta influenţând starea de sanatate a mamei cât şi pe cea a copilului.
Pentru mai multe detalii despre alimentaţia din timpul sarcinii puteţi consulta acest articol.
În curand vom încerca să realizăm şi un articol în care să găsiţi informaţii cu privire la alimentaţia mamei în timpul alăptării, însă până atunci puteţi folosi mare parte din sfaturile prezente în articolul menţionat mai sus.
Nu ignoraţi sfaturile prezente în acest articol! Acestea au ca rol informarea dumneavoastră şi vă pot oferi idei de întrebări ce pot fi adresate medicului specialist.
Sursă:
nih.gov