Acid tartric – E334
Acidul tartric sau tartaric este un acid organic cristalin ce se găsește în mod natural în multe plante, în special în struguri. Acesta dă gustul caracteristic al fructelor acide precum struguri, lămâi și portocale.
E334 este utilizat ca aditiv în alimente ca reglator de aciditate, antioxidant și sechestrant. Cel mai des este utilizat în industria vinului unde are un rol vital în menținerea culorii, stabilității chimice și a gustului.
Aproape tot acidul tartric comercializat este rezultatul industriei vinului, acesta fiind un produs secundar.
Sedimentele și alte deșeuri rezultate în urma fermentării strugurilor sunt încălzite și neutralizate cu hidroxid de calciu și apoi tartratul de calciu precipitat este tratat cu acid sulfuric, rezultând acid tartric liber (E 334). Poate fi extras si din pulpă de tamarind.
Efectele E334
Există foarte puține informații despre acest aditiv alimentar. Singurul efect negativ cunoscut fiind iritarea și inflamarea sistemului gastrointestinal atunci când este consumat în cantitate mare.
Faptul că există informații insuficiente despre acidul tartric este confirmat și de EFSA (Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentară) care solicită public informații cu privire la acest aditiv.
Apelul făcut de EFSA sună cam așa „Datele toxicologice disponibile pentru acidul tartric și sărurile sale sunt limitate (doar un studiu cu privire la toxicitatea cronică, ce nu respectă standardele în vigoare, sudii in vitro limitate, puține studii cu privire la efectele lor asupra fertilității, fătului, ADN – ului etc.).
În plus, majoritatea studiilor nu conțin o caracterizare stereoizomerică adecvată a substanței utilizate. Astfel, este nevoie de orice informație folositoare în evaluarea siguranței utilizării acestor substanțe.”
În apelul EFSA se menționează și faptul că nu se cunosc efectele depozitării E 334 și a sărurilor sale în condiții normale și nici ce se întâmplă cu acesta în alimente, inclusiv în cazul procesării la temperaturi înalte.
Temenul limită de depunere a informațiilor este 31 decembrie 2016.
După acest „mare” apel EFSA mă întreb de ce au aprobat utilizarea acestor aditivi și în baza a ce?
Astfel, este recomandat să evitați alimentele ce îl conțin, cel puțin până apar câteva cercetări legate de siguranța lui. Probabil pentru 50-60 de ani pentru că am văzut că în cazul e-urilor sunt foarte puține informații (excepție câțiva mai cunoscuți precum glutamatul, zaharina, aspartamul, nitritul de sodiu și nitratul etc.). Aici apare din nou întrebarea de mai sus.
Surse de acid tartric
E334 se găsește în foarte multe alimente precum vin, lactate, produse congelate, jeleuri, produse de patiserie, albuș de ou deshidratat, dulciuri, băuturi, gemuri, cacao etc.
Se utilizează și pentru obținerea E 472 – esteri ai mono și digliceridelor.