Acidul aspartic
Acidul aspartic este un aminoacid neesenţial ce a fost izolat pentru prima dată în 1868 din seminţe.
Acest aminoacid are un rol important în ciclul energetic al organismului, ciclul ornitinei şi în reacţiile de transaminare (degradarea şi biosinteza aminoacizilor şi sinteza glucidelor din proteine).
Acidul aspartic influenţează stamina şi starea de sănătate a sistemului nervos şi este foarte important în ceea ce priveşte funcţionarea ADN şi ARN şi sinteza de anticorpi.
Acest aminoacid are un rol foarte important în cadrul ciclului Krebs. Ciclul furnizează aminoacizi şi alte substanţe necesare funcţionării organismului.
Acidul aspartic este folosit la tratarea extenuării fizice şi psihice, depresiei, facilitează transportul mineralelor în celule şi creşte puterea de concentrare.
Acest aminoacid este un element important în eliminarea toxinelor din organism ajutând la eliminarea amoniacului ce afectează creierul, ficatul şi sistemul nervos.
Deficienţa se manifestă prin stări de oboseală, lipsa atenţiei şi depresie.
Surse de acid aspartic
Acidul aspartic se găseşte în următoarele alimente: produse lactate, carne, ouă, trestie de zahăr, melasă, sfeclă de zahar, sparanghel.