Foarte multe persoane suferă de hipertensiune sau de prehipertensiune. În aceste cazuri, studiile au arătat că tensiunea arterială poate fi scăzută prin intermediul unei diete sănătoase. O dietă sănătoasă se bazează pe proteine “slabe”, cereale integrale, produse lactate, fructe și legume etc.

Din nefericire există și foarte multe alimente care pot crește tensiunea și astfel, pentru a vă ajuta să mențineți o tensiune arterială optimă și să nu aveți nevoie de tensiometre precum cele de aici, ne-am gândit să facem o listă cu primele 10 tipuri de alimente care cresc tensiunea arterială.

tensiune arterialaSarea
Sarea și sodiul sunt cei mai mari inamici atunci când vine vorba de hipertensiune și alte afecțiuni cardiovasculare. Doza recomandată de sodiu este de aproximativ 1500 mg pe zi, în funcție de vârstă. Pentru mai multe informații despre consumul de sare puteți consulta și acest articol.

Mezelurile și brânzeturile maturate
Aceste alimente pot fi adevărate bombe cu sodiu. De multe ori o singură porție de  60 de grame de mezel sau brânzeturi  poate conține 600 mg de sodiu sau chiar mai mult. Dacă mai adăugați și pâinea, murăturile și condimentele, un simplu sandviș se poate transforma într-o capcană pentru persoanele cu tensiune arterială mare.

Pizza congelată
Toate tipurile de pizza au un conținut ridicat de sare, însă cele congelate sunt cele mai periculoase. Pentru a menține gustul pizzei după ce a fost preparată producătorii adaugă foarte multă sare și de obicei o șesime dintr-o pizza congelată poate conține 1000 mg de sodiu sau mai mult.

Murăturile
Conservarea legumelor necesită sare. Aceasta împiedică degradarea lor și le menține comestibile pentru o perioadă mai lungă. Totuși, sarea poate face dintr-un castravete inocent un burete de sare. Un castravete murat în sare poate avea chiar și 300 mg de sodiu.

Supele la conservă / plic
Sunt simplu de făcut și nu sunt consumatoare de timp, însă sunt pline de sare. Cele la plic sunt pline și de E-uri. Multe supe au peste 900 mg de sodiu / porție. Cea mai bună opțiune este să vă faceți puțin timp și să gătiți acasă.

Produsele din tomate
Aproape toate produsele procesate obținute din tomate reprezintă o problemă pentru persoanele cu hipertensiune. Trebuie doar să vă uitați puțin pe cutia de suc de roșii și vă veți da sema de ce. Nici produse precum pasta de tomate, bulionul, roșiile la conserva etc. nu sunt lipsite de sare. Totuși, pentru că este foarte ușor să consumi o cantitate destul de mare sucul de roșii este cel mai periculos. Dacă aveți poftă de un suc de roșii sănătos încercați să îl faceți în casă. Tot ce vă trebuie este unul din aparatele de bucătărie prezentate pe acest site.

Zahărul
Probabil vă este cunoscut faptul că un consum ridicat de zahăr conduce la creștere în greutate și obezitate, dar ce probabil nu cunoașteți este faptul că zahărul produce și creșterea tensiunii arteriale. Zahărul, în special băuturile îndulcite, contribuie la creșterea numărului persoanelor supraponderale și obeze. Tensiunea arterială ridicată este mult mai des întâlnită în cazul acestora. Limitele furnizate AHA sunt de șase lingurițe pe zi pentru femei și nouă pentru bărbați.

Pielea de găină și produsele procesate / ambalate
Persoanele cu hipertensiune trebuie să evite grăsimile saturate și trans. Pielea de găină are un conținut destul de mare de grăsimi saturate. O cantitate mare de grăsimi saturate se mai găsește și în unt, carne etc. Grăsimile trans sunt create printr-un proces numit hidrogenare. Astfel, încercați să evitați produsele procesate / ambalate care conțin uleiuri / grăsimi hidrogenate.

Un consum prea mare de grăsimi saturate și trans poate crește nivelul de colesterol LDL și poate conduce la creșterea tensiunii arteriale și la alte afecțiuni cardiovasculare.

Cafeaua și produsele cu cofeină
Dacă aveți hipertensiune sau prehipertensiune poate este momentul să limitați consumul de cafea și produse ce conțin cofeină (ceaiuri, băuturi de tip cola, suplimente alimentare etc.). Pentru mai multe informații despre cafea și cofeină puteți consulta și acest articol.

Alcoolul
Alcoolul reprezintă o sabie cu două tăișuri. O cantitate mică spre moderată poate să scadă tensiunea arterială, dar o cantitate mai mare de alcool o poate crește chiar și în cazul persoanelor care beau ocazional. Consumul regulat de alcool poate produce probleme pe termen lung în ceea ce privește tensiunea arterială.

În plus, alcoolul poate diminua efectele medicamentelor pentru scăderea tensiunii.

Dacă ați fost diagnosticat cu prehipertensiune sau hipertensiune câteva alegeri inteligente vă pot ajuta să mențineți tensiunea la nivelul respectiv și chiar să o diminuați.

Făcând câteva schimbări în alimentație precum reducerea cantității de sare, grăsimi trans, cofeină, zahăr și alcool puteți ajunge la rezultatul dorit. Trebuie să țineți minte că în cazul hipertensivilor nu este vorba despre eliminarea anumitor alimente ci despre o alimentație corectă, sănătoasă, cu cantități moderate din fiecare aliment.

Pentru a vedea care sunt alimentele care scad tensiunea arterială puteți consulta acest articol.

Print Friendly, PDF & Email