Benzoatul de sodiu sau E 211 este un conservant artificial obţinut din acidul benzoic şi este eficient în medii uşor acide.

Acesta are acţiune bacteriostatică şi fungistatică inhibând dezvoltarea bacteriilor şi a fungilor din alimente, produse cosmetice şi medicamente. E 211 mai este uneori folosit şi pentru a îmbunătăţi gustul alimentelor de proastă calitate.
benzoatul de sodiuEfectele consumului de benzoat de sodiu
Cercetările au demonstrat că E 211 în combinaţie cu acidul ascorbic (vitamina C naturala sau artificiala – E300) produce benzen.

Benzenul este o substanţă toxică foarte cancerigenă ce produce leucemie şi alte tipuri de cancer. Prin această reacţie se scade foarte mult şi conţinutul iniţial de vitamina C din produsul respectiv. Cantitatea de benzen din produsele ce conţin acid ascorbic şi E 211 este influenţată şi de condiţiile de depozitare, transport şi de vechimea alimentului respectiv.

Cantitatea de benzen produsă de această reacţie a fost considerată nesemnificativă şi fără consecinţe asupra organismului uman, dar testele au arătat că această cantitate este mult mai mare decât cea estimată iniţial.

Astfel, în anul 2005 FDA (USA) a analizat aproximativ 200 sucuri. Din cele aproximativ 200 de sucuri 10 au avut un conţinut de benzen cuprins între 7 şi 89 ppm, limita maximă admisă în apa potabilă fiind de 5 ppm. Chiar şi după aceste teste E 211 a fost în continuare considerat ca fiind un aditiv alimentar sigur.

După testele efectuate de FDA şi FSA, compania internaţională Coca Cola a anunţat că va retrage benzoatul de sodiu din produsele sale în momentul în care vor găsi o alternativă. În 2008 compania a început eliminarea acestui aditiv din produsele comercializate (Cola light, Sprite, Fanta, etc.).

În combinaţie cu alţi aditivi alimentari benzoatul de sodiu produce hiperactivitate şi lipsă de concentrare la copii.

Pentru că până în acest moment am prezentat efectele E 211 în combinaţie cu alte substanţe vă vom prezenta şi efectele acestuia ca substanţă de sine stătătoare.

Benzoatul de sodiu poate produce iritaţii ale pielii şi agravarea astmului în cazul persoanelor alergice la aspirină. Aceste efecte sunt accentuate atunci cand E 211 este consumat împreună cu tartrazină şi sunt întâlnite la o persoană din 300.

Acest aditiv afectează si ADN-ul, sistemul respirator, rinichii şi ficatul şi este iritant pentru ochi şi piele (cand se folosesc cosmetice ce conţin E 211).

Alimente în care este prezent E 211
Jeleuri, gem, sosuri, margarină, plăcinte, băuturi racoritoare, sucuri naturale, murături, caviar, creveţi, măsline la conservă, produse din lapte, mezeluri, condimente, produse de patiserie, acadele, medicamente etc. O cantitate foarte mare de benzoat de sodiu o conţin băuturile/sucurile din portocale.

Pentru a evita consumul de E 211 un pas important este renunţarea la sucuri/băuturi ce nu sunt făcute în casă şi la mezeluri. Sucurile pot fi făcute în casă cu un simplu storcator de fructe şi astfel evitaţi mai mulţi aditivi alimentari şi creşteţi şi valoarea nutritivă a sucurilor.

Print Friendly, PDF & Email