Beta criptoxantina – efecte şi surse
Beta criptoxantina este un carotenoid similar beta carotenului. Acesta este o provitamina A putând fi convertit de organism în vitamina A, însă este necesară o cantitate de două ori mai mare decât în cazul beta carotenului din alimente pentru a obţine o cantitate similară de vitamina A.
Efectele beta criptoxantinei asupra organismului
Pe lângă rolul său de provitamină A, beta criptoxantina (cryptoxanthin) este şi un antioxidant eficient ce reduce efectele stresului oxidativ asupra organismului. Caracterul antioxidant al acestui compus poate preveni diverse afecţiuni cum ar fi cele cardiovasculare.
De asemenea, studii recente au arătat că un consum moderat de alimente ce conţin criptoxantină poate diminua riscul apariţiei cancerului pulmonar cu 15-40%.
Un alt studiu efectuat în 2011 a arătat că un consum moderat de beta-criptoxantină are efecte benefice asupra fumătorilor. Acest compus a redus efectele radicalilor liberi asupra ADN şi inflamaţia de la nivelul plămânilor. Astfel s-a considerat că, în cazul fumătorilor, un consum moderat de criptoxantină poate preveni cancerul.
Beta criptoxantina poate proteja împotriva osteoporozei, o afecţiune ce se manifestă prin pierderea masei osoase, ceea ce duce la oase fragile ce se fracturează uşor.
Deşi principalele cauze ale osteoporozei sunt carentele de calciu şi vitamina D, stresul oxidativ poate avea efecte asupra densităţii oaselor.
Studiile arată că acest antioxidant previne osteoporoza prin stimularea formării ţesutului osos şi prin împiedicarea resorbţiei acestuia.
Alte studii au arătat că un consum modest de criptoxantină (echivalentul unui pahar de suc natural de portocale pe zi) scade riscul dezvoltării unor afecţiuni precum artrita reumatoidă.
Surse de beta criptoxantină
În general beta criptoxantina se găseşte în cantitate mare în fructele şi legumele galbene sau roşii.
Astfel, cele mai bune surse sunt: portocale, mandarine, papaia, mango, guava, caise, piersici, nectarine. Alte surse bune sunt ardeii iuţi, dovlecii, ardeiul roşu, porumbul, ouăle etc.
Absorbţia criptoxantinei este influenţată de prezenţa grăsimilor şi fibrelor. Astfel, mici cantităţi de lipide influenţează pozitiv absorbţia, iar fibrele alimentare pot lega moleculele de criptoxantină favorizând excreţia acestora şi diminuând absorbţia.
Surse
nutrition.org
ajcn.nutrition.org
fju.edu.tw
nih.gov
aacrjournals.org