avocado - sursa de borBorul este un mineral ce se găseşte în alimente şi în mediul înconjurător. Încă din anul 1920 borul a fost cunoscut ca un microelement esenţial pentru plante. Este suspectat a fi esenţial şi pentru oameni, însă nu există foarte multe date despre rolurile acestuia în organismul uman.

Până în prezent s-a descoperit că borul afectează metabolismul unor minerale ca magneziul, calciul şi fosforul, creşte nivelul de estrogen, împiedică formarea cheagurilor de sânge, creşte nivelul de testosteron şi distruge microorganismele ce produc infecţii la nivelul vaginului. Activitatea borului influenţează şi compoziţia chimică a sângelui, scheletului şi a creierului.

Borul este folosit încă din 1963 în tratarea artritei, reducând durerile produse de această afecţiune şi se presupune că un consum adecvat de bor poate să ajute la prevenirea acesteia. În prezent se efectuează cercetări în ceea ce priveşte capacitatea borului de a influenţa în mod pozitiv starea persoanelor ce suferă de osteoporoză.

Doze şi carenţă
Momentan nu există date suficiente pentru a stabili o doză zilnică recomandată, însă se cunoaşte nivelul minim de bor ce trebuie consumat şi anume 0.25 mg/zi. Există şi o estimare destul de largă a necesarului zilnic de bor pentru adulţi, aceasta este de 1-6 mg/zi.

Nici carenţa de bor nu a fost foarte bine studiată, dar primele dovezi arată că o cantitate insuficientă de bor în organism afectează negativ structura oaselor, metabolismul mineralelor, producţia de estrogen şi funcţia cognitivă.

Excesul de bor
Borul este sigur pentru adulţi şi copii atunci când este folosit în doze mai mici decât doza maximă admisă prezentă în tabelul de mai jos.
Cantităţi mai mari decât doza maximă admisă pot produce sterilitate masculină, inflamarea şi exfolierea pielii, convulsii, oboseală, dureri de cap, depresie, diaree şi iritabilitate.

În cazul femeilor însărcinate, cantităţi mai mari de 17 mg/zi nu sunt recomandate pentru că pot produce malformaţii congenitale. Acidul boric administrat intravaginal creşte riscul de malformaţii congenitale de trei ori dacă este folosit în primele patru luni de sarcină.

Doza maximă admisă de bor – mg/zi
Vârstă
Bărbaţi
Femei
Sarcină
Alăptare
1-3 ani
3
3
4-8 ani
6
6
9-13 ani
11
11
14-18 ani
17
17
17
17
19+
20
20
17
17

Anumite tipuri de cancer sunt influenţate de nivelul de estrogen din organism. Borul influenţează nivelul acestuia şi astfel persoanele ce suferă de afecţiuni ce sunt influenţate negativ de estrogen trebuie să limiteze cantitatea de bor din alimente şi să nu consume suplimente alimentare ce îl conţin.

Persoanele ce suferă de afecţiuni ale rinichilor nu trebuie să consume suplimente nutritive ce conţin bor.

Surse de bor
Cele mai importante surse alimentare de bor sunt: avocado, alune, nuci, brocoli, pere, portocale, ceapă, morcovi, struguri roşii, mere roşii, banane, prune, fasole, stafide, lapte, cafea şi naut.

Print Friendly, PDF & Email