Consumul de cafea nu produce cancer, dar modul în care o beți ar putea.

Acestea sunt descoperirile făcute de 23 de cercetători din 10 țări ce au evaluat foarte multe studii pentru a afla dacă există o legătură între consumul de cafea și creșterea riscului de cancer.

Aceștia au aflat că nu există legături între consumul de cafea și creșterea riscului de cancer, dar au găsit legături între băuturile fierbinți și anumite tipuri de cancer.

ceasca ceai cafeaCafeaua a fost supectată încă din 1991 când a fost introdusă de către IARC (o ramură a WHO) în categoria produselor posibil cancerigene. Din 1991 până în prezent au fost efectuate foarte multe studii care au analizat efectele acestei băuturi asupra organismului. În prezent cafeaua este considerată o băutură sănătoasă ce poate chiar preveni anumite tipuri de cancer. Un articol complet despre cafea puteți găsi aici.

Există totuși o problemă. Consumul de cafea la o temperatură de peste 66 ˚C poate avea efecte adverse.

Nu vă speriați. Nu cafeaua este de vină ci temperatura la care o consumați. Acest lucru este valabil și pentru alte băuturi precum ceai, vin fiert, țuică fiartă etc.

Studiul a arătat că  băuturile fierbinți afectează mucoasa esofagului, ceea ce poate conduce la dezvoltarea de mutații producătoare de cancer esofagian. Astfel, băuturile fierbinți au fost incluse de WHO (Organizația Mondială a  Sănătății) în categoria de produse probabil cancerigene.

Aceste rezultate nu sunt definitive. Raportul preliminar menționează că există dovezi limitate în ceea ce privește legătura dintre băuturile fierbinți și cancerul esofagian.

Cafeaua a ieșit destul de bine în acest studiu. Cercetătorii au descoperit că nu există legături între consumul de cafea și creșterea riscului de cancer și chiar au descoperit că aceasta poate preveni apariția acestuia (în special hepatic și uterin).

Astfel, consumați cafea cu încredere, dar respectând recomandările din articolul dedicat cafelei (link mai sus).

Chiar dacă rezultatele studiului nu sunt definitive ar fi mai bine dacă ați evita băuturile fierbinți. Nu zic să nu le mai consumați ci să așteptați să se mai răcească puțin.

Surse
wcrf.org
thelancet.com

Print Friendly, PDF & Email