Valorile nutritive ale produselor din carne
În cele trei tabele de mai jos veți găsi valorile nutritive pentru cele mai folosite produse din carne. Tabelele sunt facute astfel încât să puteți face o comparație rapidă între produse din carne ce provin din surse diferite și astfel să comparați numărul de calorii și cantitatea de grasimi, proteine, colesterol etc., aflate în produsele respective.
Valorile sunt valabile pentru produsele nepreparate (crude). Valorile nutritive corespunzatoare produselor prelucrate nu pot fi calculate corect pentru că depind de modul în care sunt prelucrate, cât ulei se folosește, dacă se folosește unt, cât durează prelucrarea termică, ce alte ingrediente se mai adaugă etc. Trebuie să țineti cont că după preparare prin prăjire numărul de calorii poate crește cu până la 70-80%.
Pornind de la tabelele de pe acest site puteți aproxima câte calorii au produsele gătite acasă, pentru că doar dumneavoastră cunoașteți cantitatea de ingrediente și ingredientele folosite.
În tabelele de mai jos sunt anumite produse ce conțin și glucide, foarte puține, de aceea în cazul produselor respective numărul de calorii din proteine + numărul de calorii din lipide ≠ numărul total de calorii.
Pentru a înțelege tabelele va rog sa citiți lista de prescurtări de mai jos:
S – cantitatea de lipide saturate (g)/100 g produs (grăsimi rele)
N – cantitatea de lipide mononesaturate și polinesaturate (g)/100 g produs (grăsimi bune)
C – cantitatea de colesterol (mg)/100 g produs
T – cantitatea totală de lipide (g)/100g produs
P – cantitatea de proteine (g)/100 g produs
Valori nutritive ale produselor de origine animală (păsări) – valabile pentru 100 g produs
|
||||||||||||||||||
Sursă
|
Pui
|
Curcan
|
Rață
|
|||||||||||||||
Denumire valori
|
Lipide
|
P
|
Kcal
|
Lipide
|
P
|
Kcal
|
Lipide
|
P
|
Kcal
|
|||||||||
Denumire produs
|
S
|
N
|
C
|
T
|
|
|
S
|
N
|
C
|
T
|
|
|
S
|
N
|
C
|
T
|
|
|
Pulpe superioare cu piele
|
4.5
|
10
|
98
|
16.6
|
16.2
|
219
|
2
|
4.1
|
74
|
7
|
20
|
148
|
6.2
|
13.6
|
125
|
21.2
|
21
|
284
|
Pulpe superioare fără piele
|
1
|
2.3
|
95
|
4.1
|
19.3
|
119
|
0.8
|
1
|
95
|
2.2
|
21
|
105
|
1.2
|
2.6
|
125
|
4.5
|
23.5
|
140
|
Ciocanele cu piele
|
2.5
|
5.6
|
92
|
9.3
|
17.6
|
159
|
2
|
3.9
|
71
|
6.7
|
19.5
|
144
|
3
|
7.5
|
114
|
13.5
|
21
|
210
|
Ciocanele fără piele
|
0.9
|
2.2
|
90
|
3.8
|
18.8
|
115
|
0.8
|
1.4
|
80
|
2.5
|
21
|
108
|
0.8
|
1.6
|
115
|
3.4
|
23
|
125
|
Piept cu piele
|
2.7
|
5.7
|
64
|
9.2
|
20.8
|
172
|
1.9
|
4.2
|
65
|
7
|
22
|
157
|
5
|
8.8
|
80
|
15.2
|
17
|
211
|
Piept fără piele
|
0.6
|
1.2
|
64
|
2.6
|
21.2
|
114
|
0.5
|
1.2
|
65
|
2.5
|
21.5
|
110
|
1.3
|
2.8
|
75
|
4.5
|
20
|
122
|
Aripioare cu piele
|
4.5
|
9.8
|
77
|
16
|
18.3
|
222
|
3.2
|
7.8
|
70
|
12.3
|
20.2
|
197
|
5.7
|
9.8
|
62
|
16.5
|
12.5
|
202
|
Aripioare fără piele
|
0.9
|
1.6
|
57
|
3.5
|
22
|
126
|
0.3
|
0.8
|
75
|
1.2
|
22
|
100
|
0.8
|
1.2
|
60
|
3.5
|
17
|
100
|
Ficat
|
1.5
|
2.5
|
345
|
4.8
|
17
|
119
|
1.6
|
2.5
|
415
|
5.5
|
18.2
|
128
|
1.4
|
1.4
|
515
|
4.6
|
18.7
|
136
|
Pipotă
|
0.5
|
0.9
|
240
|
2
|
17.7
|
94
|
0.9
|
1.5
|
271
|
3.4
|
18.8
|
111
|
0.7
|
1
|
284
|
2.3
|
20.2
|
110
|
Inimă
|
2.7
|
5.1
|
136
|
9.3
|
15.6
|
153
|
1.9
|
4.2
|
225
|
7.4
|
16.7
|
140
|
2.7
|
5.6
|
120
|
9
|
13
|
143
|
3.1
|
5.5
|
372
|
9.5
|
12.5
|
143
|
3.6
|
6.1
|
933
|
11.9
|
13.7
|
171
|
3.6
|
7.7
|
884
|
13.7
|
12.8
|
185
|
După cum ați observat în tabelul de mai sus, există o diferență foarte mare între produsele ce sunt consumate cu piele și cele fără piele. Pielea conține o cantitate foarte mare de grăsimi și acest lucru face ca un produs consumat cu piele să fie cu până la 100% mai bogat în calorii.
Stiu că pielea, în special cea prăjită și crocantă, este foarte gustoasă, dar ar trebui să consumați cât mai puțină pentru că este și foarte dăunătoare.
Trebuie să țineti cont că valorile nutritive pentru ouă sunt raportate la 100 g, iar greutatea lor variază.
Astfel un ou de prepeliță poate cântări 9-10 g, un ou de găină 38-63 g, un ou de curcă 65-80 g, un ou de rață 60-70 g și un ou de gâscă 120-144 g.
Valorile nutritive ale produselor de origine animală – valabile pentru 100 g produs
|
||||||||||||||||||
Sursă
|
Porc
|
Vita
|
Miel/Oaie
|
|||||||||||||||
Denumire valori
|
Lipide
|
P
|
Kcal
|
Lipide
|
P
|
Kcal
|
Lipide
|
P
|
Kcal
|
|||||||||
Denumire prod.
|
S
|
N
|
C
|
T
|
|
|
S
|
N
|
C
|
T
|
|
|
S
|
N
|
C
|
T
|
|
|
Cotlet fără os
|
1.2
|
2
|
63
|
4
|
22.4
|
132
|
1.7
|
2.1
|
61
|
4.6
|
22
|
135
|
2.1
|
2.9
|
66
|
6
|
20.9
|
143
|
Ciolan cu os
|
3.2
|
6.3
|
89
|
10.5
|
19.1
|
171
|
1.3
|
2
|
39
|
4
|
21.8
|
128
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
File / ceafă slabă
|
0.7
|
1.1
|
65
|
2.2
|
21
|
109
|
2.7
|
2.8
|
49
|
6.1
|
21
|
135
|
2
|
2.3
|
64
|
5
|
20.4
|
132
|
Pulpă slabă fără os
|
2
|
3
|
60
|
5.7
|
18.7
|
132
|
1.8
|
3
|
67
|
5.1
|
21.5
|
132
|
2.3
|
2.5
|
63
|
5.6
|
20.5
|
138
|
Pulpă grasă fără os
|
4.3
|
6.7
|
62
|
12.3
|
17.4
|
186
|
3.7
|
5.4
|
67
|
9.9
|
20.1
|
169
|
9.7
|
9.9
|
66
|
20
|
17.2
|
254
|
Scăricică cu os
|
2.3
|
3.6
|
58
|
11
|
20.3
|
186
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
Costiță slabă
|
1.6
|
2.5
|
56
|
4.8
|
21.8
|
136
|
4.3
|
4.7
|
59
|
10.2
|
19
|
173
|
3.3
|
4.5
|
66
|
9.2
|
20
|
169
|
Bacon
|
13
|
24
|
66
|
36.7
|
12.6
|
417
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
Șuncă
|
32
|
52
|
57
|
88.7
|
2.9
|
812
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
Carne tocată
|
5.3
|
8.2
|
67
|
15
|
19
|
216
|
6.9
|
8
|
66
|
17.2
|
18.7
|
234
|
9.5
|
10.5
|
72
|
21.6
|
16.9
|
267
|
Ficat
|
1.2
|
1.4
|
301
|
3.7
|
21.4
|
134
|
1.2
|
0.9
|
275
|
3.6
|
20.4
|
135
|
2
|
1.8
|
371
|
5
|
20.4
|
139
|
Plămâni
|
1
|
1
|
320
|
2.7
|
14
|
85
|
0.9
|
1
|
242
|
2.5
|
16.2
|
92
|
0.9
|
1.1
|
–
|
2.6
|
16.7
|
95
|
Splină
|
0.9
|
1
|
363
|
2.6
|
17.8
|
100
|
1
|
1
|
263
|
3
|
18.3
|
105
|
1
|
1
|
250
|
3.1
|
17.2
|
101
|
Inimă
|
1.2
|
2.2
|
131
|
4.4
|
17.3
|
118
|
1.4
|
1.7
|
124
|
4
|
17.7
|
112
|
2.3
|
2.2
|
135
|
5.7
|
16.5
|
122
|
Rinichi
|
1
|
1.3
|
319
|
3.3
|
16.5
|
100
|
0.9
|
1.1
|
411
|
3
|
17.4
|
99
|
1
|
1.2
|
337
|
3
|
15.7
|
97
|
Creier
|
2.1
|
3.1
|
2.2k
|
9.2
|
10.3
|
127
|
2.3
|
3.4
|
3k
|
10.3
|
10.9
|
143
|
2.2
|
2.4
|
1.4k
|
8.6
|
10.4
|
122
|
Limbă
|
6
|
10
|
101
|
17.2
|
16.3
|
225
|
7
|
8
|
87
|
16
|
14.9
|
224
|
6.6
|
9.5
|
156
|
17.1
|
15.7
|
222
|
Burtă
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
1.3
|
1.7
|
122
|
3.7
|
12
|
85
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
–
|
În cele trei tabele, în special în primele două, se observă clar că cele mai importante surse de colesterol sunt organele.
Trebuie să fiți atenți și la consumul de ouă pentru ca si acestea contin o cantitate maricică de colesterol.
Cel mai mare conținut de colesterol îl are creierul ce conține, în cazul creierului de vită, aproximativ 3% colesterol. Trebuie deci să fiți atenți la consumul de organe, în special creier, ficat, pipote și să nu consumați foarte multe ouă.
Valorile nutritive ale produselor de origine animală – valabile pentru 100 g produs
|
||||||
Denumire produs
|
Grăsimi saturate
|
Grăsimi nesaturate
|
Colesterol
|
Lipide totale
|
Proteine
|
Calorii
|
Ficat gâscă
|
1.6
|
1.1
|
515
|
4.2
|
16.3
|
133
|
Ouă gâscă-100 g
|
3.6
|
7.3
|
852
|
13.2
|
13.8
|
185
|
Carne fazan cu piele
|
2.7
|
5.5
|
71
|
9.3
|
22.7
|
181
|
Carne fazan fără piele
|
1.2
|
1.8
|
66
|
3.6
|
23.6
|
133
|
Pulpă struț
|
0.6
|
1
|
66
|
1.7
|
22.4
|
111
|
Muschi struț
|
1.2
|
2
|
80
|
3.2
|
22
|
123
|
Carne bibilică cu piele
|
1.8
|
3.8
|
74
|
6.5
|
23.4
|
158
|
Carne bibilică fără piele
|
0.6
|
1.3
|
63
|
2.5
|
20.6
|
110
|
Carne prepeliță cu piele
|
3.4
|
7.2
|
76
|
12
|
19.6
|
192
|
Carne prepeliță fara piele
|
1.3
|
2.5
|
70
|
4.5
|
21.8
|
134
|
Ouă prepeliță-100 g
|
3.6
|
5.6
|
844
|
11
|
13
|
158
|
Carne porumbel cu piele
|
8.4
|
12.8
|
95
|
23.8
|
18.5
|
294
|
Carne porumbel fără piele
|
2
|
4.3
|
90
|
7.5
|
17.5
|
142
|
Carne caprioară*
|
1
|
1.2
|
85
|
2.4
|
23
|
120
|
Carne mistreț*
|
1
|
1.8
|
74
|
3.3
|
21.5
|
122
|
Carne iepure*
|
0.7
|
1.1
|
81
|
2.3
|
21.8
|
114
|
Carne urs*
|
na
|
na
|
na
|
8.3
|
20
|
161
|
Carne cal
|
1.4
|
2.3
|
52
|
4.6
|
21.4
|
133
|
*animale sălbatice (vânat)
Nu consider că alimentele bogate în grăsimi și colesterol trebuie eliminate total din dieta dumneavoastră, pentru că sunt o sursă bogată de minerale, proteine etc. Trebuie doar să aveți grijă ce cantitate consumați din fiecare. Trebuie să renunțați la aceste alimente în cazul în care un medic specialist vă solicită / recomandă acest lucru în scopul ameliorării stării dumneavoastră de sănătate.
În cazul persoanelor cu greutate peste normal și / sau cu un nivel mare al colesterolului aceste alimente trebuie să fie consumate în cantități mici și rar.
Sursa datelor din tabele : raportul USDA nr.25/septembrie 2012