Valorile nutritive ale produselor din carne

0

În cele trei tabele de mai jos veți găsi valorile nutritive pentru cele mai folosite produse din carne. Tabelele sunt facute astfel încât să puteți face o comparație rapidă între produse din carne ce provin din surse diferite și astfel să comparați numărul de calorii și cantitatea de grasimi, proteine, colesterol etc., aflate în produsele respective.

Valorile sunt valabile pentru produsele nepreparate (crude). Valorile nutritive corespunzatoare produselor prelucrate nu pot fi calculate corect pentru că depind de modul în care sunt prelucrate, cât ulei se folosește, dacă se folosește unt, cât durează prelucrarea termică, ce alte ingrediente se mai adaugă etc. Trebuie să țineti cont că după preparare prin prăjire numărul de calorii poate crește cu până la 70-80%.

calorii carnePornind de la tabelele de pe acest site puteți aproxima câte calorii au produsele gătite acasă, pentru că doar dumneavoastră cunoașteți cantitatea de ingrediente și ingredientele folosite.

În tabelele de mai jos sunt anumite produse ce conțin și glucide, foarte puține, de aceea în cazul produselor respective numărul de calorii din proteine + numărul de calorii din lipide ≠ numărul total de calorii.

Pentru a înțelege tabelele va rog sa citiți lista de prescurtări de mai jos:
S – cantitatea de lipide saturate (g)/100 g produs (grăsimi rele)
N – cantitatea de lipide mononesaturate și polinesaturate (g)/100 g produs (grăsimi bune)
C – cantitatea de colesterol (mg)/100 g produs
T – cantitatea totală de lipide (g)/100g produs
P – cantitatea de proteine (g)/100 g produs

Valori nutritive ale produselor de origine animală (păsări) – valabile pentru 100 g produs
Sursă
Pui
Curcan
Rață
Denumire valori
Lipide
P
Kcal
Lipide
P
Kcal
Lipide
P
Kcal
Denumire produs
S
N
C
T
 
 
S
N
C
T
 
 
S
N
C
T
 
 
Pulpe superioare cu piele
4.5
10
98
16.6
16.2
219
2
4.1
74
7
20
148
6.2
13.6
125
21.2
21
284
Pulpe superioare fără piele
1
2.3
95
4.1
19.3
119
0.8
1
95
2.2
21
105
1.2
2.6
125
4.5
23.5
140
Ciocanele cu piele
2.5
5.6
92
9.3
17.6
159
2
3.9
71
6.7
19.5
144
3
7.5
114
13.5
21
210
Ciocanele fără piele
0.9
2.2
90
3.8
18.8
115
0.8
1.4
80
2.5
21
108
0.8
1.6
115
3.4
23
125
Piept cu piele
2.7
5.7
64
9.2
20.8
172
1.9
4.2
65
7
22
157
5
8.8
80
15.2
17
211
Piept fără piele
0.6
1.2
64
2.6
21.2
114
0.5
1.2
65
2.5
21.5
110
1.3
2.8
75
4.5
20
122
Aripioare cu piele
4.5
9.8
77
16
18.3
222
3.2
7.8
70
12.3
20.2
197
5.7
9.8
62
16.5
12.5
202
Aripioare fără piele
0.9
1.6
57
3.5
22
126
0.3
0.8
75
1.2
22
100
0.8
1.2
60
3.5
17
100
Ficat
1.5
2.5
345
4.8
17
119
1.6
2.5
415
5.5
18.2
128
1.4
1.4
515
4.6
18.7
136
Pipotă
0.5
0.9
240
2
17.7
94
0.9
1.5
271
3.4
18.8
111
0.7
1
284
2.3
20.2
110
Inimă
2.7
5.1
136
9.3
15.6
153
1.9
4.2
225
7.4
16.7
140
2.7
5.6
120
9
13
143
3.1
5.5
372
9.5
12.5
143
3.6
6.1
933
11.9
13.7
171
3.6
7.7
884
13.7
12.8
185

După cum ați observat în tabelul de mai sus, există o diferență foarte mare între produsele ce sunt consumate cu piele și cele fără piele. Pielea conține o cantitate foarte mare de grăsimi și acest lucru face ca un produs consumat cu piele să fie cu până la 100% mai bogat în calorii.

Stiu că pielea, în special cea prăjită și crocantă, este foarte gustoasă, dar ar trebui să consumați cât mai puțină pentru că este și foarte dăunătoare.

Trebuie să țineti cont că valorile nutritive pentru ouă sunt raportate la 100 g, iar greutatea lor variază.

Astfel un ou de prepeliță poate cântări 9-10 g, un ou de găină 38-63 g, un ou de curcă 65-80 g, un ou de rață 60-70 g și un ou de gâscă 120-144 g.

Valorile nutritive ale produselor de origine animală – valabile pentru 100 g produs
Sursă
Porc
Vita
Miel/Oaie
Denumire valori
Lipide
P
Kcal
Lipide
P
Kcal
Lipide
P
Kcal
Denumire prod.
S
N
C
T
 
 
S
N
C
T
 
 
S
N
C
T
 
 
Cotlet fără os
1.2
2
63
4
22.4
132
1.7
2.1
61
4.6
22
135
2.1
2.9
66
6
20.9
143
Ciolan cu os
3.2
6.3
89
10.5
19.1
171
1.3
2
39
4
21.8
128
File / ceafă slabă
0.7
1.1
65
2.2
21
109
2.7
2.8
49
6.1
21
135
2
2.3
64
5
20.4
132
Pulpă slabă fără os
2
3
60
5.7
18.7
132
1.8
3
67
5.1
21.5
132
2.3
2.5
63
5.6
20.5
138
Pulpă grasă fără os
4.3
6.7
62
12.3
17.4
186
3.7
5.4
67
9.9
20.1
169
9.7
9.9
66
20
17.2
254
Scăricică cu os
2.3
3.6
58
11
20.3
186
Costiță slabă
1.6
2.5
56
4.8
21.8
136
4.3
4.7
59
10.2
19
173
3.3
4.5
66
9.2
20
169
Bacon
13
24
66
36.7
12.6
417
Șuncă
32
52
57
88.7
2.9
812
Carne tocată
5.3
8.2
67
15
19
216
6.9
8
66
17.2
18.7
234
9.5
10.5
72
21.6
16.9
267
Ficat
1.2
1.4
301
3.7
21.4
134
1.2
0.9
275
3.6
20.4
135
2
1.8
371
5
20.4
139
Plămâni
1
1
320
2.7
14
85
0.9
1
242
2.5
16.2
92
0.9
1.1
2.6
16.7
95
Splină
0.9
1
363
2.6
17.8
100
1
1
263
3
18.3
105
1
1
250
3.1
17.2
101
Inimă
1.2
2.2
131
4.4
17.3
118
1.4
1.7
124
4
17.7
112
2.3
2.2
135
5.7
16.5
122
Rinichi
1
1.3
319
3.3
16.5
100
0.9
1.1
411
3
17.4
99
1
1.2
337
3
15.7
97
Creier
2.1
3.1
2.2k
9.2
10.3
127
2.3
3.4
3k
10.3
10.9
143
2.2
2.4
1.4k
8.6
10.4
122
Limbă
6
10
101
17.2
16.3
225
7
8
87
16
14.9
224
6.6
9.5
156
17.1
15.7
222
Burtă
1.3
1.7
122
3.7
12
85

În cele trei tabele, în special în primele două, se observă clar că cele mai importante surse de colesterol sunt organele.

Trebuie să fiți atenți și la consumul de ouă pentru ca si acestea contin o cantitate maricică de colesterol.

Cel mai mare conținut de colesterol îl are creierul ce conține, în cazul creierului de vită, aproximativ 3% colesterol. Trebuie deci să fiți atenți la consumul de organe, în special creier, ficat, pipote și să nu consumați foarte multe ouă.

Valorile nutritive ale produselor de origine animală – valabile pentru 100 g produs
Denumire produs
Grăsimi saturate
Grăsimi nesaturate
Colesterol
Lipide totale
Proteine
Calorii
Ficat gâscă
1.6
1.1
515
4.2
16.3
133
Ouă gâscă-100 g
3.6
7.3
852
13.2
13.8
185
Carne fazan cu piele
2.7
5.5
71
9.3
22.7
181
Carne fazan fără piele
1.2
1.8
66
3.6
23.6
133
Pulpă struț
0.6
1
66
1.7
22.4
111
Muschi struț
1.2
2
80
3.2
22
123
Carne bibilică  cu piele
1.8
3.8
74
6.5
23.4
158
Carne bibilică fără piele
0.6
1.3
63
2.5
20.6
110
Carne prepeliță cu piele
3.4
7.2
76
12
19.6
192
Carne prepeliță fara piele
1.3
2.5
70
4.5
21.8
134
Ouă prepeliță-100 g
3.6
5.6
844
11
13
158
Carne porumbel cu piele
8.4
12.8
95
23.8
18.5
294
Carne porumbel fără piele
2
4.3
90
7.5
17.5
142
Carne caprioară*
1
1.2
85
2.4
23
120
Carne mistreț*
1
1.8
74
3.3
21.5
122
Carne iepure*
0.7
1.1
81
2.3
21.8
114
Carne urs*
na
na
na
8.3
20
161
Carne cal
1.4
2.3
52
4.6
21.4
133

*animale sălbatice (vânat)

Nu consider că alimentele bogate în grăsimi și colesterol trebuie eliminate total din dieta dumneavoastră, pentru că sunt o sursă bogată de minerale, proteine etc. Trebuie doar să aveți grijă ce cantitate consumați din fiecare. Trebuie să renunțați la aceste alimente în cazul în care un medic specialist vă solicită / recomandă acest lucru în scopul ameliorării stării dumneavoastră de sănătate.

În cazul persoanelor cu greutate peste normal și / sau cu un nivel mare al colesterolului aceste alimente trebuie să fie consumate în cantități mici și rar.

Sursa datelor din tabele : raportul USDA nr.25/septembrie 2012

Print Friendly
advert

Niciun comentariu

Spune-ți părerea

Cod antispam *

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe CeSăMâncăm.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.

and last modified on April 5th, 2016 at 13:39,