Canabisul este o plantă cunoscută şi sub numele de marijuana. Această plantă este originară din Asia Centrală, însă în prezent este cultivată în foarte multe ţări. Aceasta produce o raşină ce conţine substanţe numite canabinoide, unele dintre acestea fiind psihoactive (acţionează direct asupra creierului putând influenţa starea de spirit).

Canabisul este utilizat în scopuri medicale de cel puţin 3000 de ani. În vest a ajuns să fie utilizat în acest scop în secolul 19 pentru ameliorarea durerii, spasmelor, inflamaţiei şi convulsiilor.

canabisul si cancerulÎn SUA, încă din deceniul 4 al secolului 20 (1937), canabisul a fost impozitat cu un dolar pe uncie pentru cel cu destinaţie medicală şi cu 100 dolari pe uncie pentru cel destinat altor scopuri.

Din cauza temerilor în ceea ce priveşte siguranţa consumului acestei plante şi convingerii că nu are efecte benefice asupra organismului, între 1942 – 1970 canabisul a fost clasificat ca drog din clasa I (aceeaşi clasă cu heroina, LSD, mescalina, etc.) şi au fost interzise cultivarea şi consumul.

Multe alte state au avut o abordare similară, interzicând cultivarea şi consumul de canabis din cauza efectelor sale asupra creierului.

În ultimii 20 de ani cercetările au fost reluate şi au arătat că această plantă nu este tocmai lipsită de efecte medicale şi că merită să fie studiată în continuare.

Astfel, partea referitoare la lipsa efectelor medicale este deja de domeniul trecutului, anumite efecte medicale ale acestei plante fiind dovedite prin mai multe studii şi recunoscute inclusiv de state din SUA care au început să permită cultivarea şi consumul de canabis (marijuana) în scop medical.

Ce sunt canabinoidele
Canabinoidele sunt substanţe prezente în canabis ce  produc efecte similare altor droguri. Acestea afectează sistemul nervos central şi sistemul imunitar. Sunt cunoscute şi sub denumirea de fitocanabinoide.

Cea mai cunoscută substanţă de acest tip este THC (tetra-hydro-canabinol), însă aceasta este urmată de CBD (canabidiolul), un compus ce poate trata crizele şi poate diminua durerea, inflamaţia, anxietatea şi paranoia fără a produce efectele THC.

Diferiete varietăţi de canabis şi chiar varietăţi similare cultivate în locaţii diferite au concentraţii diferite de canabinoide, ceea ce înseamnă că efectele produse de marijuana pot să difere în funcţie de varietate şi de locaţia în care este cultivată.

Efectele canabinoidelor
Canabisul poate fi administrat pe cale orală sau poate fi inhalat. În cadrul studiilor clinice este utilizat foarte des un extract de canabis cu un conţinut standardizat de canabinoide ce este administrat sub formă de spray sub limbă.

Cele mai cunoscute medicamente pe baza de canabinoide naturale sau sintetice sunt: Dronabinol (Marinol®), Nabilone (Cesamet®) şi Nabiximols (Sativex®).

Atunci cand este ingerat, biodisponibilitatea canabisului este destul de scăzută (6-20%). Concentraţia maximă de THC în organism este atinsă la 1-6 ore după consum, aceasta rămânând ridicată multe ore după atingerea maximului.

Atunci când sunt inhalate, canabinoidele sunt absorbite rapid la nivelul plămânilor. Concentraţia maximă în organism este atinsă după 2-10 minute de la inhalare, aceasta scăzând rapid în urmatoarele 30 de minute.

Efecte benefice
Efectele benefice ale canabinoidelor (THC si CBD) pot fi:

– blochează dezvoltarea celulară şi a vaselor de sânge care alimentează tumorile;

– distrug selectiv celulele canceroase;

– limitează dezvoltarea, numarul şi răspândirea tumorilor.

Toate efectele menţionate anterior au fost observate în cadrul studiilor preclinice (pe animale şi culturi celulare) fără să fie efectuate teste clinice pe oameni.

Încă nu au fost finalizate teste clinice relevante pe oameni care să verifice capacitatea canabinoidelor de a distruge celulele canceroase.

Totuşi, canabinoidele au fost subiectul unor studii clinice pe oameni care vizau utilizarea acestora ca tratament al efectelor secundare ale cancerului şi ale tratamentului specific.

În urma testelor clinice s-au descoperit urmatoarele:

– delta-9-THC, administrat pe cale orală, diminuează senzaţiile de greaţă în cazul pacienţilor bolnavi de cancer mai bine decât anumite medicamente convenţionale;

– delta-9-THC, administrat pe cale orală, poate creşte pofta de mâncare în cazul pacienţilor bolnavi de cancer sau HIV-SIDA, dar mai puţin decât tratamentele convenţionale.

– canabinoidele pot reduce durerea pacienţilor bolnavi de cancer, independent sau împreună cu alte analgezice; s-a constatat că independent delta-9-THC poate avea efecte similare codeinei şi că potenţează efectele morfinei.

–  canabinoidele cresc calitatea somnului, diminuează anxietatea, inflamaţia, îmbunătăţesc starea de spirit.

De asemenea, în cadrul unui studiu observaţional efectuat pe 84000 de bărbaţi s-a descoperit că bărbaţii care au declarat că au consumat ocazional canabis au o rată de apariţie a cancerului de vezică urinară mai mică cu 45% decât barbaţii care nu au consumat.

Efecte negative
Efectele negative ale canabinoidelor pot fi:

– puls crescut;

– presiune arterială crescută;

– ochi injectaţi;

– îngreunarea digestiei şi a deplasării alimentelor prin intestine;

– ameţeli, depresie, halucinaţii, paranoia, gură uscată, pierderea cunostinţei şi a memoriei pe termen scurt;

– pot slabi sistemul imunitar;

– pot creşte riscul de cancer de prostată;

– pot afecta negativ plămânii.

Deşi foarte multe persoane stiu ca marijuana nu produce dependenţă, acest lucru nu este adevarat. Atât canabisul cât şi canabinoidele produc dependenţă.

Ideea generală că acestea nu produc dependenţă probabil vine din faptul că simptomele sevrajului sunt foarte uşoare comparativ cu alte categorii de droguri.

Simptomele sevrajului pot fi: iritabilitate, insomnie, agitare, bufeuri de caldură şi foarte rar greaţă şi crampe.

Concluzii
Având în vedere atât efectele pozitive cât şi pe cele negative, este clar că medicamentele bazate pe compuşii activi din canabis nu trebuie administrate fără consultarea unui medic specialist.

De asemenea, consumul de canabis (plantă) în scopul tratării cancerului sau a efectelor medicaţiei specifice nu este recomandat pentru că efectele benefice menţionate anterior au fost obţinute în general în urma utilizării unor medicamente standardizate, cu o concentraţie constantă de canabinoide.

Au existat totuşi şi câteva efecte benefice atunci când administrarea s-a facut prin inhalare (creşterea poftei de mâncare, analgezic etc.), însă trebuie să consultaţi un medic specialist pentru a alege tratamentul cel mai eficient.

Utilizarea canabisului sau a canabinoidelor ca singur remediu împotriva cancerului şi evitarea sau amânarea tratamentului convenţional poate avea consecinţe foarte grave.

Trebuie să aveţi în vedere faptul că încă nu au fost finalizate teste clinice pe oameni care să arate eficienţa canabisului sau a canabinoidelor în combaterea cancerului.

Totuşi, cercetările avansează foarte repede. Câteva studii clinice pe oameni au început în 2015 şi ne aşteptăm să producă rezultate cât mai curând. Să sperăm că rezultatele testelor vor fi pozitive şi că vor stabili şi modul de administrare, doze etc.

NU consumaţi canabis sau medicamente ce conţin canabinoide în scop preventiv, recreativ sau fără consultarea unui medic specialist.

Atenţie şi la legislaţia statului în care vă aflaţi (dacă aceasta permite consumul legal de astfel de produse)!

Surse
lung.org
cancer.gov
cancer.org
medicalnewstoday.com

Print Friendly, PDF & Email