Capsaicina – extract de ardei iute
Capsaicina este un compus ce se găsește în ardeii iuți. Aceasta este substanța care produce senzația de iute atunci când consumăm ardei și datorită acestei proprietăți este de multe ori numită extract de ardei iute.
Se știe de existența ei încă din secolul 16, a fost extrasă pentru prima dată în 1846, structura ei a fost determinată în 1919 și a fost sintetizată pentru prima dată în 1930.
Capsaicina este o substanță insolubilă în apă rece, dar care devine solubilă la temperaturi de peste 52˚C.
Ardeii iuți au fost clasificați în funcție de iuțeala lor utilizand sistemul Scoville. Acesta determină cât de diluată trebuie să fie o molecula în alcool pentru a nu mai simți iuțeala. De exemplu, un ardei cu 50000 de unități Scoville trebuie diluat la o concentrație de 1:50000 pentru a nu mai simți iuțeala acestuia la nivelul limbii.
În funcție de numarul de unități Scoville cel mai slab ardei iute este Hot Navajo cu 100-150 unități și cei mai iuți sunt Carolina Reaper și Moruga Scorpion care au între 1.2-2.1 milioane de unitati Scoville. Capsaicina pură este evaluată la aproximativ 15-16 milioane unități.
Acest test este o estimare tradițională, grosieră și depinde foarte mult de sensibilitatea persoanei care efectuează testul. În prezent se evaluează conținutul de capsaicină cu ajutorul metodelor moderne (HPLC), însă denumirea a rămas tot Scoville.
Conform datelor disponibile se pare ca limba poate detecta capsaicina în concentrații foarte mici (0.1-1 1µg/ml), iar la concentrații de 10-100µg/ml este percepută senzația de iute.
Efectele benefice ale capsaicinei
Capsaicina acționează ca antioxidant, vasodilatator, poate crește cantitatea de suc gastric, are efect antibacterian și poate diminua ușor cantitatea de colesterol și tensiunea arterială.
Această substanță reduce pofta de mâncare în cazul animalelor cu o dietă bogată în grăsimi, însă este eficientă pentru o perioadă de doar două săptămâni.
În cazul oamenilor rezultatele au fost similare (s-a obținut o diminuare a cantității de calorii ingerate în cazul persoanelor care consumau ardei iute sau suplimente alimentare), însă studiile au fost de scurtă durată și nu putem spune pentru cât timp se menține acest efect.
De asemenea, capsaicina crește arderile organismului pentru 30 de minute după ce a fost consumată.
Capsaicina este utilizată în diverse creme pentru uz extern în scopul diminuării durerii în anumite zone ale corpului. Aceasta funcționează prin intensificarea semnalelor de durere dupa care le diminuează. Cremele de acest tip pot fi utilizate în cazul durerilor articulare, psoriazisului, durerilor după operații etc.
Cremele cu capsaicină nu trebuie aplicate pe răni deschise sau pe piele cu leziuni, iar pe pielea sănătoasă nu mai mult de patru ori pe zi în același loc.
Trebuie să vă spălați foarte bine pe mâini după fiecare utilizare pentru a nu introduce capsaicina în ochi.
În general aceste informații plus multe alte posibile efecte secundare se găsesc și pe prospectul produsului. Urmați instrucțiunile de pe ambalaj sau prospect!
Efecte secundare
Ciudat este faptul că această substanță poate fi cancerigenă, dar poate fi și anticancerigenă. Aceasta este marea dispută în mediul științific. Au existat studii care au arătat că produce cancer de ficat, prostată etc., însă au existat și studii care au arătat că poate trata cancerul sau împiedica dezvoltarea lui.
Efectul cancerigen se explică în principal prin inactivarea unor enzime care nu permit unor substanțe cancerigene să fie metabolizate în compușii lor toxici. Efectul cancerigen este mai puternic atunci când este consumată în cantități similare suplimentării.
Efectul anticancerigen al capsaicinei apare tot în urma inactivării acestui grup de enzime pentru că acestea, pe lângă rolul de mai sus, activează alte substanțe cancerigene.
Lucrurile sunt mult mai complexe decât cele menționate anterior, însă aceasta este una din situații.
Cred că putem considera în cazul celor două efecte că scorul este egal și că ardeiul iute nu prezintă un risc dacă este consumat cu moderație.
În ceea ce privește caracterul cancerigen al capsaicinei nu este indicată folosirea pe termen lung a cremelor ce o conțin, în prezența soarelui, pentru că pot determina apariția cancerului de piele.
Consumul zilnic de ardei iute poate produce în timp afecțiuni gastrice grave precum gastrită sau ulcer.
Această substanță este puternic iritantă pentru piele, ochi și mucoase.
Capsaicina ca supliment sau aplicată local nu este indicată persoanelor cu hipertensiune, cu afecțiuni la nivelul sistemului cardiovascular sau cu leziuni la nivelul pielii (nu se aplică direct pe leziuni).
Nu trebuie utilizată în cazul copiilor pentru că nu au fost efectuate teste în ceea ce privește siguranța utilizării acesteia pe pielea copiilor sau ca supliment alimentar administrat lor.
Evitați utilizarea suplimentelor alimentare ce conțin capsaicină (în special pe cele pentru slăbit) pentru că acestea sunt mult mai puternice decât ardeiul iute și pot produce leziuni grave la nivelul sistemului digestiv.
Am zona zoster de 2ani și am dureri groaznice! As dori sa stiu daca există o crema care sa amelioreze durerile și dacă un vaccin imunoglobulina mă mai poate ajuta.Multumesc pentru eventualele pareri.
Cel mai bine consultați un specialist.
Capsaicina mareste secretia de testosteron? Daca da poate fi consumata zilnic in cantitati mici?
Nu au fost efectuate multe studii in ceea ce priveste acest aspect, insa descoperirile sunt urmatoarele:
– persoanele care prefera alimentele mai picante au un nivel mai ridicat de testosteron; acest lucru nu inseamna ca alimentele bogate in capsaicina cresc nivelul de testosteron ci ca aceste persoane au in general un nivel mai ridicat de testosteron si din aceasta cauza prefera mancarurile mai picante.
– in teste efectuate pe animale s-a observat o crestere a nivelului de testosteron atunci cand este administrata capsaicina, insa sunt necesare si studii clare pe oameni.
Daca nu aveti afectiuni care sa fie agravate de capsaicina din ardeiul iute puteti consuma moderat ardei iute, insa nu capsaicina din suplimente si nu zilnic.
Inainte de a lua o decizie consider ca ar trebui sa cosultati si un medic specialist.
Ce ne poti spune despre produsele gen boia de ardei sau pasta de ardei iute? Traditionalul unguresc Eross Pista?
Avand in vedere ca este o pasta de ardei iute (contine destula capsaicina) are efectele mentionate in articol (atat benefice cat si negative), in functie de cantitatea consumata. Consumata cu moderatie (de 2 ori pe saptamana si nu in cantitati mari) nu ar trebui sa reprezinte o problema ci un plus pentru organism. Cele mentionate anterior sunt valabile doar pentru persoanele sanatoase, care nu au probleme ale sistemului digestiv (gastrita, ulcer etc.) sau alte probleme (hemoroizi etc.) ce pot fi agravate de consumul de ardei iute sau capsaicina. La fel si pentru boiaua de ardei iute.
De asemenea, utilizate in mancaruri (produsele cu ardei iute), pentru a da un gust usor picant, nu ar trebui sa reprezinte un pericol pentru sanatate chiar daca mancarea respectiva este consumata de mai mult de 2-3 ori pe saptamana. Totusi, recomandam sa nu consumati mancare cu ardei iute, boia etc. la fiecare masa sau in fiecare zi. Incercati sa mai faceti si mici pauze (macar o zi). Informatia este valabila doar pentru mancarurile sensibil picante (cu o cantitate mica de capsaicina) si nu pentru cele iuti sau foarte iuti si pentru persoanele sanatoase!
Ok, dar m-as interesa si de conservanţii folositi in aceste paste.
De exemplu pasta mea contine Sorbat de Potasiu si Benzoat de Natriu. Stiu ca ultimul este cancerigen consumat cu vitamina C…Totusi eu mananc cam 1,5 lingurita mica din aceasta pasta cam odata la 2 zile….devine ca un drog…e foarte buna…Sper sa nu am de suferit…
Pentru a vedea care sunt efectele aditivilor respectivi urmati link-urile de mai jos:
http://cesamancam.ro/benzoatul-de-sodiu-e211.html
http://cesamancam.ro/sorbat-de-potasiu-e202.html
Sincer nu am consumat aceasta pasta si nu pot sa stiu cat de iute este si nici cata capsaicina contine. Daca este foarte iute incercati sa reduceti undeva la 2 ori pe saptamana si poate consumati si mai putina. Puteti consuma si de 3 ori, insa reduceti cantitatea (va cred ca este gustoasa – si mie imi place picant).
Mai bine consumati de mai multe ori si cantitate mai mica decat cantitate mare de mai putine ori (totusi urmati ce am mentionat mai sus si mai faceti si pauze). Eu am avut cateva probleme din cauza alimentelor picante si acum consum foarte putine alimente cu ardei iute. Mai consum insa cu moderatie piper, usturoi, ceapa, hrean pentru ca pofta de picant/iute nu dispare peste noapte si nici nu vreau sa dispara pentru ca in cantitati mici aceste condimente sunt foarte sanatoase (eu am avut probleme pentru ca am exagerat cu sosurile picante si implicit cu capsaicina), la fel si ardeiul iute (sa nu uitam ca sunt si gustoase).
In ceea ce priveste aditivii din pasta, acestia sunt daunatori, insa daca in general aveti o alimentatie cu foarte putini aditivi nu ar trebui sa va faceti griji. Oricum nu putem sa ne ferim de ei, insa trebuie sa incercam sa consumam cat mai putini. In acest sens, am observat ca pasta respectiva se poate face si in casa (fara aditivi). De ce nu incercati si aceasta abordare? Incercati cateva retete pana ajugeti la gustul dorit.