Capsaicina este un compus ce se găsește în ardeii iuți. Aceasta este substanța care produce senzația de iute atunci când consumăm ardei și datorită acestei proprietăți este de multe ori numită extract de ardei iute.

Se știe de existența ei încă din secolul 16, a fost extrasă pentru prima dată în 1846, structura ei a fost determinată în 1919 și a fost sintetizată pentru prima dată în 1930.

Capsaicina este o substanță insolubilă în apă rece, dar care devine solubilă la temperaturi de peste 52˚C.

surse de capsaicinaArdeii iuți au fost clasificați în funcție de iuțeala lor utilizand sistemul Scoville. Acesta determină cât de diluată trebuie să fie o molecula în alcool pentru a nu mai simți iuțeala. De exemplu, un ardei cu 50000 de unități Scoville trebuie diluat la o concentrație de 1:50000 pentru a nu mai simți iuțeala acestuia la nivelul limbii.

În funcție de numarul de unități Scoville cel mai slab ardei iute este Hot Navajo cu 100-150 unități și cei mai iuți sunt Carolina Reaper și Moruga Scorpion care au între 1.2-2.1 milioane de unitati Scoville. Capsaicina pură este evaluată la aproximativ 15-16 milioane unități.

Acest test este o estimare tradițională, grosieră și depinde foarte mult de sensibilitatea persoanei care efectuează testul. În prezent se evaluează conținutul de capsaicină cu ajutorul metodelor moderne (HPLC), însă denumirea a rămas tot Scoville.

Conform datelor disponibile se pare ca limba poate detecta capsaicina în concentrații foarte mici (0.1-1 1µg/ml), iar la concentrații de 10-100µg/ml este percepută senzația de iute.

Efectele benefice ale capsaicinei
Capsaicina acționează ca antioxidant, vasodilatator, poate crește cantitatea de suc gastric, are efect antibacterian și poate diminua ușor cantitatea de colesterol și tensiunea arterială.

Această substanță reduce pofta de mâncare în cazul animalelor cu o dietă bogată în grăsimi, însă este eficientă pentru o perioadă de doar două săptămâni.

În cazul oamenilor rezultatele au fost similare (s-a obținut o diminuare a cantității de calorii ingerate în cazul persoanelor care consumau ardei iute sau suplimente alimentare), însă studiile au fost de scurtă durată și nu putem spune pentru cât timp se menține acest efect.

De asemenea, capsaicina crește arderile organismului pentru 30 de minute după ce a fost consumată.

Capsaicina este utilizată în diverse creme pentru uz extern în scopul diminuării durerii în anumite zone ale corpului. Aceasta funcționează prin intensificarea semnalelor de durere dupa care le diminuează. Cremele de acest tip pot fi utilizate în cazul durerilor articulare, psoriazisului, durerilor după operații etc.

Cremele cu capsaicină nu trebuie aplicate pe răni deschise sau pe piele cu leziuni, iar pe pielea sănătoasă nu mai mult de patru ori pe zi în același loc.

Trebuie să vă spălați foarte bine pe mâini după fiecare utilizare pentru a nu introduce capsaicina în ochi.

În general aceste informații plus multe alte posibile efecte secundare se găsesc și pe prospectul produsului. Urmați instrucțiunile de pe ambalaj sau prospect!

Efecte secundare
Ciudat este faptul că această substanță poate fi cancerigenă, dar poate fi și anticancerigenă. Aceasta este marea dispută în mediul științific. Au existat studii care au arătat că produce cancer de ficat, prostată etc., însă au existat și studii care au arătat că poate trata cancerul sau împiedica dezvoltarea lui.

Efectul cancerigen se explică în principal prin inactivarea unor enzime care nu permit unor substanțe cancerigene să fie metabolizate în compușii lor toxici. Efectul cancerigen este mai puternic atunci când este consumată în cantități similare suplimentării.

Efectul anticancerigen al capsaicinei apare tot în urma inactivării acestui grup de enzime pentru că acestea, pe lângă rolul de mai sus, activează alte substanțe cancerigene.

Lucrurile sunt mult mai complexe decât cele menționate anterior, însă aceasta este una din situații.

Cred că putem considera în cazul celor două efecte că scorul este egal și că ardeiul iute nu prezintă un risc dacă este consumat cu moderație.

În ceea ce privește caracterul cancerigen al capsaicinei nu este indicată folosirea pe termen lung a cremelor ce o conțin, în prezența soarelui, pentru că pot determina apariția cancerului de piele.

Consumul zilnic de ardei iute poate produce în timp afecțiuni gastrice grave precum gastrită sau ulcer.

Această substanță este puternic iritantă pentru piele, ochi și mucoase.

Capsaicina ca supliment sau aplicată local nu este indicată persoanelor cu hipertensiune, cu afecțiuni la nivelul sistemului cardiovascular sau cu leziuni la nivelul pielii (nu se aplică direct pe leziuni).

Nu trebuie utilizată în cazul copiilor pentru că nu au fost efectuate teste în ceea ce privește siguranța utilizării acesteia pe pielea copiilor sau ca supliment alimentar administrat lor.

Evitați utilizarea suplimentelor alimentare ce conțin capsaicină (în special pe cele pentru slăbit) pentru că acestea sunt mult mai puternice decât ardeiul iute și pot produce leziuni grave la nivelul sistemului digestiv.

Surse
journals.org
webmd.com
examine.com
mayoclinic.org

Print Friendly, PDF & Email