Ceaiul negru – sănătos sau nu?
Ceaiul negru este o băutură cu o istorie îndelungată, fiind consumat în China de peste 5000 de ani. Ca şi ceaiul verde şi acesta este obţinut din frunzele de Camellia Sinensis, diferenţa fiind gradul de procesare.
În România sunt comercializate foarte multe tipuri de ceai negru, această diversitate datorându-se numărului mare de regiuni în care este cultivat, metodelor diferite de obtinere şi formei sub care este comercializat. Câteva exemple gasiţi pe această pagină.
Ceaiul negru este o sursă importantă de cafeină, un compus ce stimulează sistemul nervos central şi inima şi care are acţiune diuretică. O ceaşcă de ceai negru conţine aproximativ 50 mg de cafeină, iar o ceaşcă de cafea între 65 şi 175 mg.
Ceaiul negru conţine şi polifenoli (antioxidanţi), minerale şi vitamine. Cantitatea de polifenoli prezentă în acest tip de ceai este mult mai mică decât cea din ceaiul verde şi oolong, însă cantitatea de cofeină este de două – trei ori mai mare.
Efectele benefice ale ceaiului negru
Efectele benefice sunt atribuite antioxidanţilor prezenţi în acesta. Cele mai importante substanţe ce au activitate antioxidantă sunt flavonoidele.
Este cunoscut faptul ca antioxidanţii, datorită neutralizării radicalilor liberi, deţin un rol important în prevenirea afecţiunilor cronice.
Fructele şi legumele sunt principalele surse de antioxidanţi, însă, în Europa, doza recomandată de antioxidanţi nu a fost încă atinsă şi astfel ceaiul (verde, negru, oolong) şi vinul roşu pot fi surse suplimentare de antioxidanţi.
Există un mit prin care se susţine faptul ca laptele adăugat în ceai neutralizează antioxidanţii prezenţi în acesta. Nu există dovezi ştiinţifice solide care să valideze această afirmaţie, aproape toate studiile efectuate până în prezent concluzionând că proteinele din lapte au efect redus asupra activităţii antioxidanţilor din ceaiul negru.
Astfel, putem în continuare să bem liniştiţi ceaiul cu lapte fără să ne temem că acesta îşi pierde proprietăţile benefice.
Afecţiunile cardiovasculare
Ceaiul negru este asociat cu reducerea riscului apariţiei bolilor cardiovasculare, însă dovezile sunt momentan limitate şi se bazează mai mult pe studii concepute greşit, care nu iau în calcul toate elementele ce contribuie la reducerea / creşterea riscului apariţiei afecţiunilor cardiovasculare.
Totuşi, există şi câteva studii în care s-a arătat că ceaiul negru, datorită conţinutului mare de flavonoide, are efecte benefice asupra sistemului cardiovascular. De ex.: scade riscul de infarct miocardic cu 11% în cazul unui consum de trei ceşti pe zi (o ceaşcă = 237 ml).
Mecanismul prin care ceaiul negru poate reduce riscul apariţiei afecţiunilor cardiovasculare este cunoscut, însă practica nu a confirmat clar datele teoretice. Mecanismul de care am vorbit mai sus se referă la acţiunea antioxidanţilor din ceai asupra colesterolului, radicalilor liberi, formării cheagurilor de sange şi la efectul vasodilatator al acestora.
Cancerul
În cazul studiilor efectuate pentru a stabili dacă ceaiul negru influenţează riscul apariţiei cancerului (toate tipurile) nu au existat dovezi decât în cazul cancerului de colon, însă şi acestea au fost limitate.
Astfel, momentan ceaiul negru nu poate fi recomandat pentru prevenirea cancerului. Totuşi, datele nu arată că acesta ar creşte riscul de cancer şi astfel consumul moderat nu poate avea decât efecte benefice (exceptând persoanele care suferă de afecţiunile prezentate mai jos – efecte adverse).
Sistemul osos
În acest caz există dovezi suficiente că un consum moderat de ceai negru îmbunătăţeşte mineralizarea oaselor, în special în cazul persoanelor în vârstă, reducând incidenţa fracturilor.
Consumul de ceai creşte indirect, datorită laptelui adăugat, cantitatea absorbită de calciu cu aproximativ 3%.
Ceaiul negru are efecte pozitive şi asupra stării de spirit, memoriei şi performanţei mentale.
Efecte secundare
Numărul de studii dedicate acestui subiect este limitat, însă ceaiul negru conţine o cantitate mare de cofeină – compus studiat intens.
Astfel, din cauza conţinutului ridicat de cofeină, ceaiul negru poate produce insomnii, creşte cantitatea de acid gastric – agravând simptomele ulcerului, scade nivelul de sodiu / potasiu din sânge (datorită efectului diuretic) şi creşte tensiunea arterială.
Din cauza cafeinei, persoanele ce sufera de afecţiuni hepatice, cardiace sau de diabet pot consuma ceai negru doar după ce au consultat un medic specialist.
Consumul de ceai negru nu este recomandat nici în timpul sarcinii şi alăptării pentru că poate produce avort spontan, dezvoltarea lentă a fătului, creşte riscul de SIDS (moartea spontană a fătului după naştere), poate produce malformaţii congenitale, anemie şi insomnie.
Ceaiul negru, ca şi cafeaua, împiedică absorbţia fierului şi nu trebuie consumat înainte şi după masă (poate fi consumat cu o ora înainte de masă şi la o oră şi jumătate după aceasta)
Întreruperea bruscă a consumului de ceai negru are efecte similare întreruperii consumului de cafea: dureri de cap, tremurături, anxietate, ameţeală etc. Acestea dispar la câteva zile după încetarea consumului.
Interacţiuni
– Ceaiul negru afectează activitatea adenozinei, o substanţă folosită la evaluarea stresului cardiac. Nu consumaţi ceai negru sau alte produse ce conţin cofeină cu cel puţin 24 de ore înainte de efectuarea testului.
– Antibioticele pot diminua capacitatea organismului de a elimina cafeina, crescând riscul apariţiei efectelor secundare. La fel şi în cazul estrogenului.
– Consumul de ceai negru în acelaşi timp cu efedrina poate produce o stimulare prea mare a sistemului nervos şi poate duce la efecte adverse grave. Efecte similare şi în cazul antidepresivelor.
– Ceaiul negru împiedică coagularea sângelui. Nu consumaţi ceai negru împreună cu medicamente ce au acelaşi rol.
– Compuşii prezenţi în acest tip de ceai pot anula efectele somniferelor.
Interacţiunile prezentate mai sus sunt doar câteva exemple şi de aceea înainte să consumaţi ceai negru în timpul unui tratament consultaţi un medic specialist. Pentru alte exemple puteţi consulta acest link.
Concluzii
Consumul moderat de ceai negru (maxim trei ceşti pe zi) nu are efecte adverse decât în foarte puţine cazuri.
Ideal ar fi să alegeţi între consumul de cafea şi cel de ceai negru, cele două băuturi fiind bogate în cofeină. Consumul ambelor băuturi poate genera efecte adverse chiar dacă respectaţi dozele recomandate pentru fiecare băutură în parte.
În cazul în care suferiţi de diabet, afecţiuni cardiovasculare, anemie, afecţiuni hepatice, ulcer sau insomnie consumaţi ceai negru doar după ce aţi consultat un specialist.
Nu este recomandat consumul în timpul sarcinii şi alăptării!