Citrat de sodiu – E331
Citraţii de sodiu sunt săruri de sodiu ale acidului citric. Aceste substanţe se găsesc în mod natural în organism, fiind substanţe ce participă la diverse reacţii metabolice.
Citraţii de sodiu sunt folosiţi şi ca agenţi de reglare a acidităţii produselor alimentare, ca antioxidanţi, conservanţi sau arome.
Există trei tipuri de citraţi de sodiu:
– E331 i – citrat monosodic;
– E331 ii – citrat disodic;
– E331 iii – citrat trisodic.
Industrial se obţin din melasă, cu ajutorul fungilor din genul Aspergillus.
Citraţii de sodiu sunt folosiţi şi pentru tratarea acidozei metabolice, o afecţiune produsă de acumularea de acid în organism.
Acidoza metabolică este o afecţiune ce apare atunci când rinichii elimină o cantitate prea mică de acid sau cand organismul produce o cantitate mai mare decât capacitatea de eliminare a rinichilor.
Citraţii de sodiu sunt folosiţi şi ca anticoagulanţi şi ca medicamente împotriva disconfortului produs de infecţii ale tractului urinar.
Efectele consumului de alimente / medicamente ce conţin citrat de sodiu (E331)
Au fost raportate efecte secundare ca greaţă, vomă, crampe abdominale şi musculare, reacţii alergice, amorţirea extremităţilor, oboseală, ritm cardiac anormal, crize, ameţeală, respiraţie greoaie etc.
Efectele sunt mult mai vizibile în cazul persoanelor care urmează un tratament cu acid citric şi citrat de sodiu, cantitatea fiind mai mare decât cea prezentă în alimente.
În cazul persoanelor ce suferă de afecţiuni renale, consumul de citrat de sodiu poate produce alcaloză metabolică (acumulare de bicarbonat în organism).
Medicamentele ce conţin citrat de sodiu şi acid citric nu trebuie folosite în urmatoarele situaţii decât după ce aţi consultat un medic specialist:
– afecţiuni renale grave;
– urmaţi o dietă fără sodiu;
– nivel ridicat de sodiu în organism;
– carenţă de calciu;
– hipertensiune arterială;
– probleme respiratorii;
– afecţiuni cardiace;
– sarcină;
– alăptare.
Surse de citraţi de sodiu (E331)
Citraţii de sodiu se găsesc în mod natural în citrice, kiwi, căpşuni şi în multe alte fructe.
Surse de citrat de sodiu sunt şi urmatoarele alimente procesate: marmeladă, gem, compot, băuturi răcoritoare, mâncare fast food, mezeluri etc.