În mod obișnuit, se știe că sunt recomandate opt ore de somn pe noapte.

Totuși, așa cum s-a constatat într-un studiu de pe National Geographic Channel, mai mult de 73% dintre americanii în vârstă de 18 ani sau mai mult au declarat în mod voluntar că dorm mai puțin decât cele opt ore, în fiecare noapte.

Fundația Națională pentru Somn (SUA) și-a actualizat recent recomandările privind timpul ideal de somn, cu scopul de a reflecta mai bine importanța pe care o are vârsta asupra obiceiurilor de somn ale fiecăruia.

somnPe baza rezultatelor obținute de aceștia, concluzia este că multe dintre obiceiurile noastre de somn nu îndeplinesc standardele cerute.

Cel mai recent raport cu privire la orele de somn recomandate de către această fundație non-profit a fost întocmit de o comisie de experți în domeniul somnului după mai multe runde de vot, ulterior unei revizuiri cuprinzătoare a unor studii științifice.

Câte ore trebuie să dormi, în funcție de vârstă

Nou-născut (0-3 luni): 14-17 ore (anterior: 12-18 ore);

Sugar (4-11 luni): 12-15 ore (anterior: 14-15 ore);

Copil mic (1-2 ani): 11-14 ore (anterior: 12-14 ore);

Preșcolar (3-5 ani): 10-13 ore (anterior: 11-13 ore);

Copil de vârstă școlară (6-13 ani): 9-11 ore (anterior: 10-11 ore);

Adolescent (14-17 ani): 8-10 ore (anterior: 8½-9½ ore);

Tânăr adult (18-25 ani): 7-9 ore (categorie nouă);

Adult (26-64 ani): 7-9 ore (fără modificări);

Persoană în vârstă (65+ ani): 7-8 ore (categorie nouă).

Aceste ore sunt strict orientative. În realitate, cantitatea ideală de somn diferă de la un individ la altul.

Dacă reușiți să duceți la îndeplinire activitățile pe timpul zilei, înseamnă că dormiți suficient. Un om obișnuit dorme, în medie, șapte-opt ore pe noapte, însă fiecare este diferit. Dacă te simți bine și îți poți îndeplini sarcinile pe durata zilei după doar trei ore de somn, atunci nu trebuie să îți faci griji.

Anumite persoane clasificate drept “short sleepers” (oameni care dorm puţin) sunt capabile nu doar să supraviețuiască, ci chiar să „înflorească” cu extrem de puține ore de odihnă.

Pentru aceste persoane sunt suficiente mai puțin de șase ore de somn pe noapte pentru a se simți la fel de odihnite precum un om normal care leneveşte întreaga duminica.

Se pare că această abilitate a lor de a se recupera după atât de puține ore de somn este dobândită genetic. Totuși, este o limită clară între persoanele care au nevoie cu adevărat de puține ore de somn, ce se consideră că nu depășesc mai mult de un procent din numărului populației și cei care pur și simplu nu se odihnesc suficient.

Majoritatea oamenilor care spun că nu au nevoie de multe ore de somn nu dețin această gena specifică și deci aceștia își fură singuri căciula.

Astfel, este indicat să ascultați și ceea ce vă comunică organismul.

Surse
prnewswire.com

Print Friendly, PDF & Email