Rata de îmbolnăviri de cancer a crescut de-a lungul anilor. De ce cancerul înregistrează o rată crescătoare?

Ceea ce influenţează cel mai mult această creștere este faptul că noi trăim mult mai mult. Mitocondriile din celule noastre sunt tot mai slabe odată cu înaintarea în varstă, iar acest lucru poate declanșa mutații care duc la cancer.

De asemenea, este adevărat și faptul că învăţăm în mod continuu despre diferiţii factori de protecție împotriva cancerului, cum sunt vitamina D3, suplimentele pe bază de seleniu și că apelam din ce în ce mai mult la exercițiul fizic pentru a mentine o bună funcţionare a organismului și pentru a ne întări sistemul imunitar.

cancer pulmonarPutem chiar schimba compoziția bacteriilor intestinale, înlocuind bacteriile rele cu bacterii bune, prin consumul redus de carne (în special carnea roșie și cărnurile prelucrate), mâncând mai multe fructe, legume și probiotice.

Tehnicile pentru diagnosticarea precoce a cancerului s-au îmbunătăţit necontenit. Așa că, atunci când cancerul este diagnosticat acesta poate fi în general tratat dacă se află într-un stadiu incipient și eliminat în totalitate.

Noi terapii de stimulare imunitară sunt de asemenea în curs de dezvoltare. Ceea ce înseamnă că cele două procese la care am facut referire se pot împăca: putem trăi mai mult, pănă la vârste înaintate, fără a muri de cancer.

Să luăm, de exemplu, cancerul pulmonar: în ceea ce privește bărbații, curba deceselor de cancer pulmonar a luat o traiectorie descendentă, deoarece bărbații, priviți ca un grup, au renunțat la fumat, în timp ce femeile ca și grup fumează mai mult, de aceea și rata deceselor de cancer pulmonar în ceea ce le privește este în creștere.

Există un decalaj între fumat și cancer pulmonar. Astfel, rata mortalitaţii în ceea ce privește bărbaţii abia a început să scadă (1990), deși consumul de țigări a scăzut  din 1970. În același timp, rata mortalitaţii de cancer pulmonar în ceea ce privește femeile este într-o continuă creștere.

De obicei, abia după o perioadă de 15 ani după ce renunţaţi la fumat efectul ţigarilor fumate anterior nu mai este vizibil statistic (adică riscul de cancer pulmonar revine la zero).

În ceea ce privește celelalte tipuri de cancer se observă un trend descendent în ceea ce privește decesul, însă nu neapărat și în ceea ce privește numărul persoanelor diagnosticate.

În cazul cancerului de prostată există o creștere uriașă în ceea ce privește cazurile diagnosticate. Aceasta a fost posibilă datorită testului de sânge PSA. Vârful diagnosticărilor fiind înregistrat în deceniul nouă, după ce a fost introdus testul PSA.

Acest lucru a făcut posibil ca medicii să poată diagnostica cancerul de prostată mult mai devreme și, de asemenea, rata de supraviețuire a bolnavilor de cancer de prostată s-a îmbunătățit, deoarece aceștia se pot trata mai eficient atunci când încep tratamentul devreme.

Același lucru este valabil și în ceea ce priveste cancerul de sân la femei, din momentul în care a fost  introdusă mamografia. În ceea ce privește acest tip de cancer, avem de-a face cu factori mai complicaţi, cum ar fi expunerea la bisfenolul (BPA) din mediu sau tratamentul hormonal cu hormoni sintetici în loc de hormonii bioidentici.

Cancerul uterin la femei are o traiectorie descendentă, deoarece ginecologii iau foarte în serios sângerările abundente. Se face o biopsie, iar dacă aceasta iese pozitivă se va efectua pacientei o histerectomie. Acesta metodă tratează orice cancer uterin timpuriu în mod eficient.

Testul Papanicolau a șters practic cancerul de col uterin, deoarece diferitele metode eficiente de tratament pot fi folosite într-un stadiu incipient.

Cancerul colorectal are propria sa istorie. Screeningul cancerului colorectal a schimbat întreaga sa istorie. Astfel se pot detecta polipii cu mult înainte ca aceștia să devină maligni, iar acest lucru previne cancerul colorectal. Doar cei care sunt neglijenți în a face screeningul încă mor de cancer colorectal.

Concluzii
Deoarece avem o speranță de viață mult mai mare decât în trecut, inevitabil că ne îmbolnăvim de boli caracteristice oamenilor vârstnici, cum sunt cancerul, boala Alzheimer sau bolile de inimă.

Operaţiile bypass și angioplastia fără îndoială că ne-au prelungit viața cu cel puţin 10 de ani.

Medicina, de asemenea, a dezvoltat teste sensibile, care diagnostichează cancerul mult mai devreme și mai precis, astfel încât și acest fapt face ca statisticile să arate mai rău ca înainte.

Tratând cancerul mai devreme mai mulți oameni supravieţuiesc și vor supraviețui cancerului.

În final, trebuie să fim constienţi de faptul că fenomenul cancerului este unul normal, nu ne copleșește.

Print Friendly, PDF & Email