Dieta de patru zile, cunoscută și ca dieta de 90 de zile sau dieta Rina câștigă rapid teren în fața altor diete.

Astfel ne-am gândit să vedem de ce câștigă teren, ce presupune această dietă și cât de eficientă, echilibrată și sănătoasă este dieta Rina.

talie slabitPrima impresie
Prima impresie despre această dietă a fost negativă (fără să citesc ce presupune). Acum să vă explic de ce.

În general când mă documentez pentru un articol caut surse credibile străine.

La fel am procedat și în acest caz și am avut marea surpriză să găsesc destul de puține informații în limba engleză despre dieta Rina, cu multe afirmații eronate sau mincinoase (de exemplu că este o dietă făcută de nutriționiști americani, de sportivi americani, verificată și certificată de doctori, că este o dietă foarte populară în SUA și în Europa etc.).

Având în vedere numărul redus de informații consider că nu este deloc populară în SUA sau în alte țări vorbitoare de limbă engleză, având o oarecare popularitate în Europa (în principal în România, Slovenia și Slovacia și poate în alte câteva țări care mi-au scăpat).

Aceasta a devenit populară în general datorită promovării online pe site-uri precum cel de aici și nu nepărat pentru că reprezintă un stil de viață sănătos sau o dietă revoluționară.

Dacă nu mă credeți cu privire la popularitatea dietei Rina, vă rog să căutați pe google Rina diet și apoi Dukan diet. Observați diferența? Câte site-uri cunoscute (străine) au informații despre dieta Rina? Vă spun eu – 0. Acum faceți verificarea și pentru dieta Dukan.

Nu sprijin dieta Dukan, doar făceam o comparație cu privire la popularitatea lor.

În plus, în cazul dietei Rina nu am găsit evaluări făcute de experți (destul de importante).

De asemenea, nu am găsit informații în engleză despre cele două autoare ale acestei diete Breda Hrobat și Mojca Poljansek, lucru destul de ciudat având în vedere că dieta Rina este o dietă „de succes”.

În plus, este ciudat că în cazul unei autoare au fost șterse și informații din motoarele de căutare conform deciziei Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) cu privire la dreptul de eliminare a datelor. Cine știe ce prostioare o fi făcut în trecut :)).

Ce este dieta Rina și ce presupune
Acum că am terminat cu „răutăcismele” să vedem și ce anume presupune această dietă.

În funcție de sursă, această dietă poate conduce la o scădere în greutate de la 10 la 25 de kg în trei luni. Totuși din diferite comentarii lăsate de cei ce au testat această dietă am observat că în general este vorba de 8-15 kg în trei luni.

Dieta Rina se bazează pe patru principii:
1. La micul dejun se consumă doar fructe. Să vezi foame aici :).

2. Trebuie să ai un calendar foarte bine stabilit referitor la ce mănânci și când (de exemplu – micul dejun se poate lua de la 7 la 11, prânzul de la 12 la 14 și cina de la 18 la 20. Nu există gustări între mese.

3. Pe toată perioada dietei, la cină nu puteți consuma mai mult de 50% din ce ați mâncat la prânz. Astfel pentru a avea o cina normală, mâncați dublu la prânz. Doar glumeam :)).

4. Consumați multe lichide și încercați să efectuați efort fizic de cel puțin trei ori pe săptămână.

După cum ziceam și la începutul articolului, dieta Rina se mai numește și dieta de patru zile.

Se numește astfel pentru că deși durează 90 de zile, este compusă din cicluri a câte patru zile, astfel:

Dieta Rina ziua 1 – Ziua proteinelor
Micul dejun – fructe și câteva semințe, alune sau nuci.

Prânz – orice tip de carne slabă, inclusiv pește și fructe de mare (fiartă, la grătar, rotisor) lactate, ouă. Trebuie să consumați o singură sursă de proteine toată ziua.

Astfel, dacă la prânz ați consumat carne, tot carne trebuie să consumați și la cină. Nu amestecați categoriile de proteine pe parcursul unei zile.

Totuși, lângă friptură puteți pune o salată verde.

Cină – sursa de proteine consumată la prânz, împreună cu salată, însă doar 50% din cantitatea consumată la prânz.

Dieta Rina ziua 2 – Ziua legumelor
Micul dejun – fructe și câteva semințe, alune sau nuci.

Prânz – în această zi puteți consuma orice fel de legume fierte (inclusiv diferite mâncăruri de legume) sau la grătar – morcovi, vinete, linte, fasole verde, cartofi, ceapă, roșii, fasole boabe etc. Se poate consuma și orez, salată sau o felie de pâine. Se pot utiliza și condimente.

Cină – la fel ca la prânz, dar 50% din cantitate.

Dieta Rina ziua 3 – Ziua carbohidraților
Micul dejun – fructe și câteva semințe, alune sau nuci.

Prânz – cam orice are carbohidrați – paste, „pizza” cu sos de roșii și legume (fără carne și mozzarela). Se pot consuma și dulciuri (tort, înghețată, ciocolată neagră) și produse de patiserie.

Cină – ce s-a consumat la prânz, dar 50% din cantitate. Nu săriți peste bucățica de ciocolată neagră.

În această zi mai poate exista și o altă abordare – la pranz se consumă cereale sau ceva sărat (covrigi, produse de patiserie etc.) și la cină dulciurile și o bucățică de ciocolată neagră.

Dieta Rina ziua 4 – Ziua vitaminelor
Micul dejun
– fructe și câteva semințe, alune sau nuci.

Prânz – se pot consuma legume, fructe, salată de fructe, alune, nuci, legume gătite etc.

Cină – ce s-a consumat la prânz, dar 50% din cantitate.

După finalizare, se reia ciclul de la ziua proteinelor.

Un al aspect important al dietei Rina este faptul că în ziua 29 nu trebuie să mâncați nimic – doar apă și eventual ceai neîndulcit. La fel și în zilele 58 și 87. Dureros :)).

După finalizarea celor 90 de zile aferente dietei Rina se mai poate încerca un program mai lejer de menținere tot pentru o perioadă de 90 de zile.

Prezentarea pe zile de mai sus este una simplificată și nu conține toate detaliile relevante. În limita timpului disponibil voi încerca să fac și articole separate, mai detaliate.

Plusurile și minusurile dietei Rina
Cele bune
– față de alte diete (unele chiar cunoscute), aceasta pare mai umană și ceva mai echilibrată.

– în principal promovează alimente sănătoase și un stil de viață sănătos, cu câteva excepții ce vor fi menționate mai jos.

– nu văd un potențial mare de influență negativă asupra organismului persoanelor sănătoase dacă este utilizată doar 90 de zile, exceptând acea zi de apă care poate conduce la diferite probleme și la ziua 3 care nu are ce căuta într-o dietă în forma prezentată mai sus.

Persoanele cu diferite afecțiuni, trebuie să analizeze bine dieta Rina înainte de a o urma și să discute cu un medic specialist.

– promovează exercițiile fizice.

Cele rele
– disociat ≠ echilibrat și variat.

– din cauză că în cadrul dietei Rina ceea ce se mănâncă la prânz se consumă și seara, aceasta nu promovează o alimentație variată, un aspect foarte important pentru sănătatea organismului.

– faptul că nu există gustări poate conduce la frustrări ce apoi pot duce la un consum mai ridicat de alimente sau la nerespectarea dietei.

– ziua 3 este în mare parte o prostie și promovează consumul de alimente pe care toți nutriționiștii și oamenii de știință susțin că trebuie eliminate din alimentație sau consumate foarte rar.

Aici nu mă refer la cereale, paste și nici la ciocolata neagră ci la produsele de patiserie și la dulciuri. În plus nu se pune accentul pe produse integrale.

– zilele doar cu apă și ceai (tradițional cunoscute ca post negru) pot produce probleme destul de mari, în special persoanelor mai sensibile. Probabil că ar fi mai bine dacă ar fi înlocuite cu una din zilele anterioare (de exemplu ziua 4) sau pur și simplu să se reia ciclul.

Concluzii
Această dietă nu este atât de populară precum susțin mulți, însă are potențial.

Dieta Rina este mai echilibrată decât alte diete pe care le-am văzut și probabil și mai ușor de ținut, însa are și câteva minusuri (prezentate mai sus).

Minusurile referitoare la ziua 3 se pot repara destul de ușor prin consumarea unor prăjiturele de casă precum cele de aici și aici sau ceva similar, prin consumul de înghețată făcută în casă, prin eliminarea totală a produselor de patiserie și concentrarea pe consumul de produse din cereale integrale.

Deși se încearcă a promova dieta Rina mai mult ca un stil de viață sănătos și nu ca o dietă, acest lucru este fals. Aceasta este o dietă și nu are legătură cu un stil de viață echilibrat și sănătos.

Se poate apela la ea atunci când vă grăbiți să slăbiți, însă a nu se confunda cu un stil de viață sănătos.

Totuși, având în vedere rezultatele obținute cu dieta Rina, dar și cu alte diete, cred ca oricine poate slăbi 8 – 15 kg în 3 luni doar cu câteva modificări  ale alimentației, într-un mod mult mai sănătos decat cel de mai sus și fără să stea să numere ore și să vadă în ce zi este etc.

Cele mai simple măsuri pentru a pierde în greutate ar fi – citirea etichetelor pentru conștientizarea numărului de calorii din fiecare aliment și pentru a evita e-urile și zaharurile, eliminarea dulciurilor care conțin creme și a celor gata preparate și trecerea la dulciuri de tipul celor recomandate mai sus, eliminarea tuturor produselor de patiserie, eliminarea mezelurilor și a margarinei, inclusiv a covrigilor (nu vă lăsați păcăliți de cei cu semințe sau multicereale) și renunțarea la băuturile ce conțin zahăr adăugat (mă refer în principal la cele din comerț – puteți bea suc natural sau limonadă, însă cu moderație).

Contrar multor păreri, accentul trebuie pus pe produsele care conțin mult zahăr (în special băuturi) și mai puțin pe cele care conțin grăsimi, în sensul că în primul rând trebuie să ocoliți produsele care conțin zahăr adăugat și apoi pe cele care conțin grăsimi.

În plus, dulciurile foarte gustoase (în special cele din comerț, dar nu excludem prăjiturile „de casă” cu tone de calorii și e-uri) au un conținut ridicat de zahăr, dar și de grăsimi și de aceea este bine să le evitați complet.

Mai bine faceți în casă dulciuri sănătoase, cu un conținut mai mic de calorii și cu o cantitate mai mare de nutrienți.

Pe forumurile care tratează subiectul dietei Rina am văzut multe întrebări referitoare la cafea. Mai precis dacă să se bea cu zahăr sau nu. La fel și în cazul ceaiului.

Parerea mea este că dacă beți una – două cafele mici pe zi sau două cești de ceai îndulcite și cu puțin lapte, nu este o problemă.

Ideal ar fi să reușiți să le beți fără zahăr sau cu foarte puțin zahăr, însă nu acestea vă împiedică să slăbiți sau să vă mențineți greutatea.

Responsabile de acest lucru sunt produsele de mai sus (sucuri, patiserie, dulciuri etc.), care chiar contează dacă le consumați sau nu, lipsa exercițiilor fizice, stilul de viață dezordonat și lipirea de scaunul mașinii.

Totuși, dacă dumneavoastră considerați că este mai potrivită (depinde ce țintă aveți și orizontul de timp), puteți urma dieta Rina și ca inspirație puteți arunca un ochi pe rețetele prezente pe acest site, însă este posibil să constatați că după câteva luni de la finalizarea dietei, kilogramele au revenit și că efortul a fost în zadar.

Dacă nu veți reuși să adoptați un stil de viață sănătos, vă veți petrece toată viața încercând diferite diete, fiecare cu minusurile și plusurile ei.

Ca încheiere este de menționat faptul că au existat și persoane care au raportat efecte adverse în urma dietei Rina (ca și în cazul altor diete). Acestea constau în ameteli, dureri de cap, senzație de voma, stări de lesin etc.

Dacă aveți astfel de efecte ar trebui să întrerupeți dieta, să reveniți la alimentația anterioară și apoi să încercați să mergeți treptat spre un stil de viață sănătos.

Print Friendly, PDF & Email