Mă chinuiam de ceva timp să încerc acest tip de dulceață. Până acum nu reușisem să gust și să fac decât dulceață de ardei iute și auzisem multe lucruri bune despre cea de ceapă. Se pare ca erau adevărate. După ce am terminat de gătit am și testat repede o porție și chiar merită efortul (nu prea mare).

Dacă nu vă palce asocierea dintre dulce acrișor și carne sau brânzeturi (adică nici nu puteți să vă gândiți la așa ceva) nu vă mai obosiți pentru că există o șansă destul de mare să nu vă placă.

Am fost surprins să vad ca este foarte eficientă în calmarea tusei (în special în cazul copiilor). Efectele le-am observat undeva pe la 2-3 lingurițe.

Nu stiu dacă funcționează în toate cazurile pentru că am încercat doar pe două persoane (eu și piticul meu), însă puteți încerca pentru că nu aveți nimic de pierdut.

În cazul adulților are efecte mai slabe (probabil că este necesară o cantitate mai mare), însă la copii am vazut ca are un efect destul de puternic (mai puternic decât diferite siropuri din plante).

Timp de execuţie 60-80 minute Complexitate redusă
Valori nutritive/100 g
Calorii
270
Glucide
  43 g
Proteine
   2 g
Lipide
  10 g
Valorile prezente în tabel sunt orientative

Ingrediente dulceață de ceapă roșie
– 400 grame ceapă roșie (două cepe mari);
– 2.5 linguri ulei de măsline;
– 200 ml vin roșu sec;
– 60 ml oțet de vișine;
– 50 grame zahăr brun;
– o lingură miere;
rozmarin proaspăt (două rămurele);
– ½ linguriță sare;
– ¼ linguriță piper.

Mod de preparare
Se curăță ceapa roșie, se spală, se taie pe jumătate (pe lungime) și se toacă rondele subțiri.

Se pune uleiul la încins și se călește ceapa până devine translucidă și puțin gălbuie (10-15 minute la foc mic-mediu). Vedeți să nu o ardeți.

Într-un alt vas se amestecă bine toate celelalte ingrediente (fără rozmarin) până se dizolvă zahărul și mierea.

Se pune amestecul peste ceapa roșie călită, se adaugă rămurelele de rozmarin, se dă într-un fiert și apoi se dă focul la minim și se lasă fără capac să fiarbă încet 30-35 minute. Spre final mai este nevoie să mai amestecați periodic. În funcție de preferințe rozmarinul poate fi scos după 15 minute sau la final.

Se lasă la răcit 15-20 minute, se pune în recipiente și se introduce la frigider.

Ingredientele de mai sus sunt suficiente pentru a obține aproximativ un borcănel mic de 200 ml cu dulceață de ceapă (aproximativ 250 grame).

P.S Merge orice fel de oțet, însă eu pe acesta îl aveam prin casă și consider că este și mai gustos – este produs de Râureni.

dulceață de ceapă roșieCosturi
Costurile pentru un borcan mic (200 ml) de dulceață de ceapă sunt de aproximativ 6-8 RON (prețuri 2016). Costurile depind de vinul utilizat (eu am utilizat ceva pe la 17 RON sticla).

Mod de servire
Merge foarte bine cu preparate din carne și brânză.

Print Friendly, PDF & Email