Eritriol – E968
Eritriolul este un aditiv alimentar ce este utilizat în aproape toate ţările ca îndulcitor, agent de îngroşare, potenţator de aromă etc.
E968 este un îndulcitor cu foarte puţine calorii şi are 70% din puterea de îndulcire a zahărului, nu afectează glicemia decât în foarte puţine cazuri şi nu produce carii dentare.
O proprietate importantă a E968 este capacitatea acestuia de a acţiona ca potenţator de aromă în alimentele şi băuturile cu un conţinut redus de zaharuri atunci când este folosit în cantitate mică. Astfel, acesta face alimentele cu un conţinut scăzut de zahăr să aibă un gust similar celor care conţin zahăr.
Eritriolul este produs prin fermentare cu ajutorul unor microorganisme nepatogene şi netoxice. După ce este obţinut aditivul, microorganismul este distrus prin încalzire (85-90˚C). Amestecul este apoi purificat, filtrat, ultrafiltrat, spălat şi uscat. Produsul obţinut are puritatea de 99.5%.
Efectele consumului de alimente ce conţin eritriol (E968)
Eritriolul nu este considerat un îndulcitor foarte periculos, însă poate avea câteva efecte secundare chiar şi în cantităţile prezente în alimente.
Efectele negative pot fi: diaree, balonare, flatulenţă, crampe abdominale, urticarie, hipotensiune, greaţă etc.
EFSA, autoritatea europeană responsabilă de siguranţa alimentară, în urma studiilor analizate, a concluzionat ca eritriolul nu are efecte secundare majore în cazul adulţilor, unde doza maximă admisă este depaşită foarte rar. În cazul copiilor doza maximă admisă poate fi depaşită mai uşor şi există pericolul de a suferi diverse afecţiuni gastrice. Astfel, nu este recomandat consumul de alimente ce conţin E986 în cazul copiilor.
Diareea se instalează în general la un consum 0.6-0.7 g/kg corp (42-49 grame pentru o persoană de 70 de kilograme). Efectele se instalează mult mai repede atunci când eritriolul este prezent în lichide. Femeile sunt mai rezistente la efectele laxative ale E968 decât barbaţii.
Efectele secundare asupra sistemului digestiv nu sunt foarte puternice în cazul eritriolului pentru că aproximativ 90% din cantitatea ingerată este absorbită la nivelul intestinului subţire, urmând să fie apoi eliminată prin urină. De asemenea, acesta nu este descompus de microorganismele de la nivelul sistemului digestiv.
Conform studiilor existente E 968 nu afectează nici dezvoltarea fătului sau fertilitatea şi nu este nici cancerigen.
Chiar dacă efectele secundare sunt mai mici decât în cazul altor aditivi alimentari vă recomandăm să îl evitaţi pentru că totuşi vă poate face rău, în special în combinaţie cu alţi aditivi alimentari.
Surse de eritriol
E968 poate fi întâlnit în bomboane, ciocolată, iaurt, creme, jeleuri, băuturi, gem şi alte alimente în care poate înlocui zahărul.
De asemenea, eritriolul se găseşte în mod natural în anumite fructe şi alimente fermentate.