Esteri poliglicerici ai acizilor graşi – E475
E475 poate fi un lichid uleios, vâscos, de culoare gălbuie sau un solid moale sau ceros de culoare maro deschis.
Esterii poliglicerici ai acizilor graşi sunt produși prin esterificarea poliglicerolului cu grăsimi naturale sau cu acizi grași întâlniți în grăsimile naturale.
În alimente este utilizat ca sabilizator sau emulsificator.
Grăsimile utilizate în producerea E 475 sunt în general provenite din surse vegetale precum soia, rapiță și porumb, dar este posibilă si utilizarea de grăsimi animale.
Soia utilizată în Europa provine în general din țări precum SUA și Argentina, țări ce cultivă soia modificată genetic. În cazul porumbului procentul de porumb modificat genetic este nesemnificativ.
Efectele esterilor poliglicerici ai acizilor graşi
În cadrul studiilor efectuate până în prezent nu s-au găsit efecte secundare, însă majoritatea studiilor au fost efectuate de industrie (de exemplu Unilever) acum 40-50 de ani. Ultima evaluare a aditivului a fost în 1989.
Se presupune că acesta nu are efecte secundare pentru că organismul metabolizează esterii poliglicerici la fel ca pe grăsimile naturale.
Doza adecvată se încadrează în intervalul 0-25 mg/kg corp. Aceasta s-a obținut prin împărțirea dozei dovedite ca fiind sigure în cazul studiilor pe animale (2500 mg / kg corp) la un factor de siguranță de 100.
Este și o sursă de plumb.
Având în vedere că acești aditivi nu au mai fost evaluați de aproape 30 de ani și că ultima evaluare s-a bazat pe studii de acum 40-50 de ani ar trebui să evitați consumul lor.
Surse de E 475
Esterii poliglicerici ai acizilor graşi sunt utilizați în produse precum torturi, prăjituri, lactate, lactate de origine vegetală, produse de patiserie, înghețată, gumă de mestecat, lapte praf, medicamente etc.