Fier – rol, carenta, doze, exces si surse

0

Fierul este un mineral (oligoelement) de care organismul nostru are nevoie.

Fierul este prezent in toate celulele organismului uman si influenteaza foarte multe procese metabolice.

Cel mai important rol al fierului este reprezentat de capacitatea hemoglobinei de a purta oxigenul de la plamani in restul corpului, fierul fiind o parte importanta a acesteia. Acesta ajuta muschii sa stocheze si sa foloseasca oxigenul. Lipsa acestuia provoaca anemie.

Fierul este prezent in foarte multe enzime si este folosit de celule in multe procese metabolice. Enzimele sunt foarte importante in digestie si in foarte multe alte reactii ce au loc in corpul nostru.

Carenta de fier
Carenta de fier este rezultatul consumului redus de alimente ce contin fier si al unor afectiuni ce impiedica absorbtia acestuia. Poate fi, de asemenea, provocata si de cerinte ridicate.

Este nevoie de un aport ridicat de fier in urmatoarele situatii:
- Crestere rapida
- Sarcina
- Sangerari
- Paraziti intestinali
Rolul fierului
Carenta de fier este importanta pentru ca:
- Intarzie dezvoltarea capacitatilor motorii
- Intarzie dezvoltarea capacitatilor psihice
- Provoaca nastere prematura
- Provoaca oboseala si afecteaza memoria

Fierul prezent in plante se absoarbe de 2-3 ori mai greu decat cel prezent in carne (pui, porc, vita, peste) si de aceea este posibil ca vegetarienii sa nu isi acopere necesarul de fier doar din alimente. Absorbtia fierului din plante depinde de alimentele consumate in timpul mesei respective.

Absorbtia fierului din surse vegetale este influentata de mai multi factori:
- Carnea creste absorbtia fierului din surse vegetale
- Ceaiul, cafeaua, turmericul, laptele si cerealele integrale scad absorbtia acestuia
- Medicamentele antiacide reduc absorbtia
- Vitamina C creste absorbtia fierului

Vegetarienii trebuie sa isi planifice cu atentie dieta pentru a obtine cantitatea necesara de fier.

Alte grupuri vulnerabile sunt copiii, adolescentele si femeile insarcinate. Copiii sunt foarte vulnerabili intre sase luni si trei ani datorita cresterii rapide.

Simptomele carentei de fier
De obicei, simptomele nu se instaleaza in prima faza si apar doar cand se ajunge la anemie. Cateva simptome sunt cele prezentate mai jos:
- Oboseala excesiva
- Performante scazute la locul de munca sau la scoala
- Temperatura variabila a corpului
- Slabirea sistemului imunitar
- Inflamarea limbii

Doza zilnica recomandata de fier in functie de gen si varsta
Copii
DZR
Barbati
DZR
Femei
DZR
Femei insarcinate
DZR
0-6 luni
0.27 mg*
9-13 ani
8 mg
9-13 ani
8 mg
14-18 ani
27 mg
7-12 luni
11 mg
14-18 ani
11 mg
14-18 ani
15 mg
19-30 ani
27 mg
1-3 ani
7 mg
>19
8 mg
19-50 ani
18 mg
31-50 ani
27 mg
4-8 ani
10 mg
>51 ani
8mg

Excesul de fier
Excesul de fier reprezinta acumularea acestui element in tesuturile corpului uman, in special in organe. In urma acumularii fierului rezulta boala numita hemocromatoza.

Organele afectate de aceasta boala sunt glandele endocrine, ficatul si inima. Excesul de fier poate duce la ciroza hepatica, diabet, artrita, hiperpigmentare, dureri articulare etc.

Surse de fier
Va voi prezenta mai jos cele mai importante surse de fier, dar pentru a vedea, in detaliu, continutul de fier al alimentelor consultati aceste pagini.

Cele mai importante surse de fier sunt: soia, fasole, seminte de dovleac, catina, alune, caju, scoici, carne, peste, urzici, spanac etc.

Print Friendly
advert

Niciun comentariu

Spune-ți părerea


3 + = patru

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe CeSăMâncăm.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.

and last modified on January 3rd, 2017 at 14:39,