Fier – rol, carență, doze, exces și surse
Fierul este un mineral (oligoelement) de care organismul nostru are nevoie.
Fierul este prezent în toate celulele organismului uman și influențează foarte multe procese metabolice.
Cel mai important rol al fierului este reprezentat de capacitatea hemoglobinei de a purta oxigenul de la plămâni în restul corpului, fierul fiind o parte importantă a acesteia.
Acesta ajută mușchii să stocheze și să folosească oxigenul. Lipsa acestuia provoaca anemie.
Fierul este prezent în foarte multe enzime și este folosit de celule în multe procese metabolice.
Enzimele sunt foarte importante în digestie și în foarte multe alte reacții ce au loc în corpul nostru.
Carența de fier
Carența de fier este rezultatul consumului redus de alimente ce conțin fier și al unor afecțiuni ce împiedică absorbția acestuia. Poate fi, de asemenea, provocată și de cerințe ridicate.
Este nevoie de un aport ridicat de fier în următoarele situații:
– Creștere rapidă;
– Sarcină;
– Sângerări;
– Paraziți intestinali.
Carența de fier este importantă pentru că:
– Întârzie dezvoltarea capacităților motorii;
– Întârzie dezvoltarea capacităților psihice;
– Provoacă naștere prematură;
– Provoacă oboseală și afectează memoria.
Fierul prezent în plante se absoarbe de 2-3 ori mai greu decât cel prezent în carne (pui, porc, vită, pește) și de aceea este posibil ca vegetarienii să nu își acopere necesarul de fier doar din alimente.
Absorbția fierului din plante depinde de alimentele consumate în timpul mesei respective.
Absorbtia fierului din surse vegetale este influentata de mai multi factori:
– Carnea crește absorbția fierului din surse vegetale;
– Ceaiul, cafeaua, turmericul, laptele și cerealele integrale scad absorbția acestuia;
– Medicamentele antiacide reduc absorbția;
– Vitamina C crește absorbția fierului.
Vegetarienii trebuie să își planifice cu atenție dieta pentru a obține cantitatea necesară de fier.
Alte grupuri vulnerabile sunt copiii, adolescentele și femeile însărcinate. Copiii sunt foarte vulnerabili între șase luni și trei ani datorită creșterii rapide.
Simptomele carentei de fier
De obicei, simptomele nu se instalează în prima fază și apar doar când se ajunge la anemie. Câteva simptome sunt cele prezentate mai jos:
– Oboseală excesivă;
– Performanțe scăzute la locul de muncă sau la școală;
– Temperatură variabilă a corpului;
– Slăbirea sistemului imunitar;
– Inflamarea limbii.
Doza zilnică recomandată de fier în funcție de gen și vârstă
|
|||||||
Copii
|
DZR
|
Barbați
|
DZR
|
Femei
|
DZR
|
Femei însărcinate
|
DZR
|
0-6 luni
|
0.27 mg*
|
9-13 ani
|
8 mg
|
9-13 ani
|
8 mg
|
14-18 ani
|
27 mg
|
7-12 luni
|
11 mg
|
14-18 ani
|
11 mg
|
14-18 ani
|
15 mg
|
19-30 ani
|
27 mg
|
1-3 ani
|
7 mg
|
>19
|
8 mg
|
19-50 ani
|
18 mg
|
31-50 ani
|
27 mg
|
4-8 ani
|
10 mg
|
>51 ani
|
8mg
|
Excesul de fier
Excesul de fier reprezintă acumularea acestui element în țesuturile corpului uman, în special în organe. În urma acumularii fierului rezultă boala numită hemocromatoză.
Organele afectate de această boală sunt glandele endocrine, ficatul și inima.
Excesul de fier poate duce la ciroză hepatică, diabet, artrita, hiperpigmentare, dureri articulare etc.
Surse de fier
Vă voi prezenta mai jos cele mai importante surse de fier, dar pentru a vedea in detaliu conținutul de fier al alimentelor consultați aceste pagini.
Cele mai importante surse de fier sunt: soia, fasole, semințe de dovleac, cătină, alune, caju, scoici, carne, pește, urzici, spanac etc.