Fosfor – efecte asupra sănătăţii

0

surse de fosforFosforul este este un mineral esenţial de care au nevoie toate celulele din organismul uman.
Mare parte a fosforului se găseşte în organism sub formă de fosfat, iar 85% este prezent în oase.

Fosforul este un component esenţial al oaselor şi este prezent în acestea sub formă de fosfat de calciu.

Fosforul se găseşte şi în fosfolipide (componente importante ale membranelor celulare), ATP (adenozin trifosfat), ADN şi ARN, hormoni şi enzime. Acest mineral participă şi la reglarea pH-ului organismului.

Carenţa de fosfor
Carenţa de fosfor produce anemie, poftă de mâncare scăzută, apatie, oboseală, rahitism, osteomalacie, slabirea sistemului imunitar, amortirea extremităţilor, mers greoi şi deces.

Pentru că acest mineral se găseşte în foarte multe alimente, carenţa de fosfor este în general observată doar în cazul persoanelor subnutrite. Persoanele cu un risc ridicat de carenţă de fosfor sunt alcoolicii, diabeticii şi anorexicii.

Dietele bogate în fructoză (peste 20% din aportul caloric) pot produce scăderea nivelului de fosfor din organism. Această scădere este mult mai puternică atunci când persoana respectivă are şi un aport scazut de magneziu. În general, această situaţie nu poate fi generată de un consum mare de fructe şi este produsă de fructoza procesată (sirop, pulbere, etc.).

Doza zilnică recomandată de fosfor mg/zi
Vârstă
Bărbaţi
Femei
Sarcină
Alăptare
0-6 luni
100
100
7-12 luni
275
275
1-3 ani
460
460
4-8 ani
500
500
9-13 ani
1250
1250
14-18 ani
1250
1250
1250
1250
19 +
700
700
700
700

Excesul de fosfor
Cea mai gravă afecţiune produsă de excesul de fosfor este calcifierea ţesuturilor moi, în special a rinichilor. Pentru că rinichii sunt foarte eficienţi în eliminarea fosforului în exces, depozitele de fosfat se produc de obicei doar în cazul persoanelor ce suferă de afecţiuni renale. Au mai existat cazuri de exces de fosfor ce au fost produse de o absorbţie foarte bună a fosfatului la nivelul intestinelor.

Doza maximă admisă prezentă în tabelul de mai jos nu este valabilă pentru persoanele ce suferă de afecţiuni renale grave.

Doza maximă admisă de fosfor  mg/zi
Vârstă
Doză
Sarcină
Alăptare
0-12 luni
NA
1-3 ani
3000 (3.0 g)
4-8 ani
4000 (4.0 g)
9-13 ani
4000 (4.0 g)
14-18 ani
4000 (4.0 g)
3.500 (3.5 g)
4000 (4.0 g)
19-70 ani
4000 (4.0 g)
3.500 (3.5 g)
4000 (4.0 g)
70 +
3000 (3.0 g)

Surse de fosfor
Pentru ca este un mineral esenţial pentru toate organismele, fosforul se găseşte în foarte multe surse de origine animală şi vegetală.
Cele mai importante surse de fosfor sunt: produsele lactate (250 mg/250 ml lapte, 385 mg/250 ml iaurt), carne (175 mg/120 g carne curcan), peşte (250 mg/ 120 g somon), ouă (105 mg/buc), mazăre, fasole, linte, cereale, nuci, alune, migdale.

Pentru informaţii detaliate consultaţi secţiunea valori nutritive. Fosforul din mazăre, fasole, linte, cereale, nuci, alune şi migdale este biodisponibil doar în proporţie de 50% pentru că se află în compuşi ce nu pot fi asimilaţi (acid fitic). Totuşi, acest acid poate fi distrus prin fermentarea cerealelor şi a seminţelor.

Doza zilnică recomandată de fosfor poate fi atinsă foarte uşor de persoanele ce au un mod de viaţă echilibrat şi de aceea persoanele sănătoase nu au nevoie de suplimentarea cantităţii de fosfor.

Print Friendly
advert

Niciun comentariu

Spune-ți părerea

Cod antispam *

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe CeSăMâncăm.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.

and last modified on March 7th, 2017 at 10:45,