Îmi place destul de mult salata de fructe și știți cât de bine merge aceasta cu frișcă. Totuși, până de curând nu am avut dispoziția de a încerca să fac frișcă de casă ci doar amestecam smântana cu niște miere și aia era :). Ghiciți ce iese din această combinație? Smantană cu miere :). Nu are treabă cu gustul de frișcă sau cu textura acesteia. Frișcă din comerț nu consum pentru că este plastic amestecat cu plastic.

Mereu amânam să mă apuc de frișcă pentru că mă gândeam că nu iese și mai pierd și timp. De curand am făcut o salată de fructe și mi-am dat seama că am cumpărat un tocător de legume (toacă și carne și alte prostii) care are și un „dispozitiv” ce poate fi folosit pentru făcut maioneză, spume, icre etc. și m-am gândit că poate merge și la frișcă. Tocătorul este de la Bosch și costă undeva la 130-150 RON.

Sa trecem la rețetă:

Timp de execuţie 10-15 minute Complexitate redusă
Valori nutritive/100 grame
Calorii
267
Glucide
11.5 g
Proteine
  2.9 g
Lipide
23.3 g
Valorile prezente în tabel sunt orientative

Ingrediente pentru 450 grame frișcă de casă
– 420 grame smântână normală 25% (de la Kaufland, producție autohtonă, la ambalaj de 140 grame);
– 1.5-2 linguri miere de albine;
– un plic zahăr vanilat (nu vanilinat) de 10 grame.

Mod de preparare frișcă de casă
Se introduce smântâna la congelator pentru aproximativ 20-30 minute (la mine a stat până am curățat și tocat fructele). Se aplică același tratament și vasului de la tocător și paletei care va omogeniza amestecul. Nu am încercat cu mixerul, însă cred că se aplică aceleași reguli.

Se scot din congelator și se adaugă smântâna în vas. Se omogenizează în reprize de 30-40 secunde, cu pauze de 10-20 de secunde pentru a se mai răci motorul. Atunci când smântâna devine destul de tare (aproape ca untul scos de la frigider) se adaugă zahărul vanilat și se mai omogenizează 30-40 secunde.

Se adaugă prima lingură de miere și se omogenizează bine – una-două reprize de 30-40 secunde. La fel și cu a doua lingură de miere. Înainte de a pune a doua lingură puteți gusta pentru a vedea dacă este prea dulce.

Introduceți la frigider. La mine nu s-a mai întărit la frigider.

A fost perfectă pentru salata de fructe. Nu stiu pentru alte întrebuințări dacă este potrivită, însă nu văd de ce nu.

frisca de casaCosturi
Costurile pentru 450 grame frișcă de casă sunt de aproximativ 7 RON (prețuri 2016).

Print Friendly, PDF & Email