Ganoderma (Ganoderma lucidum), numită și reishi, reishi roșie, lingzhi, yeongji, Ling-Chih și ciuperca nemuririi, este o ciupercă utilizată de câteva mii de ani în scop medicinal.

Aceasta a fost și este utilizată de multe persoane pentru ameliorarea sau tratarea unor afecțiuni precum tensiune arterială, artrită, afecțiuni renale și hepatice, infecții virale, fungice, astm, bronșită, insomnie, colesterol, oboseală cronică, stres, afecțiuni gastrointestinale, cancer etc. și pentru stimularea sistemului imunitar.

ciuperca nemuriri sau reishi - ganoderma

Faptul că este utilizată pentru a trata sau ameliora aceste afecțiuni nu înseamnă că este și eficientă.

Mai jos puteți vedea care sunt afecțiunile pentru care s-a evaluat impactul ganodermei și care este eficiența acesteia.

Totuși, trebuie avut în vedere că, la fel ca în cazul multor plante medicinale, în cazul anumitor afecțiuni nu au fost efectuate studii și nu se cunoaște dacă ganoderma are sau nu efecte benefice.

Efectele benefice ale consumului de ganoderma (reishi)
Ciupercile conțin în general 90% apă și astfel produsul de bază (extractul) poate fi reprezentat de ciupercile deshidratate.

Acestea sunt o sursă bună de proteine (10-40%), glucide (3-28%), fibre 3-32%, minerale și vitamine (vitamina C, riboflavină, cupru, zinc, seleniu etc.). Cantitățile de mai sus sunt raportate la greutatea după uscare.

Ganoderma are cateva sute de compuși bioactivi și nu există compuși ce pot fi considerați ca fiind compuși principali.

Conform studiilor se pare că reduce oboseala și are efect sedativ și relaxant. Posibil să fie și mai eficientă în combinație cu valeriana sau melatonina.

În ceea ce privește reducerea colesterolului, studiile efectuate pe animale și in vitro au arătat că ganoderma are potențial de diminuare a nivelului colesterolului, însă dovezile sunt limitate și momentan nu poate fi recomandată în acest scop.

Câteva studii au arătat că aceasta poate crește numărul celulelor NK (Natural Killer), dar și activitatea acestora. Ganoderma poate preveni formarea fibrinei la suprafața celulelor canceroase, înveliș ce împiedică distrugerea lor de către celulele NK.

Se pare că are efect pozitiv și asupra macrofagelor și celulelor T (celule ale sistemului imunitar).

În cazul performanței atletice se pare că reishi nu este eficient, suplimentele ce o conțin conducând la scăderea performanței. Probabil din cauza efectului sedativ.

Reishi are efect antioxidant, efect terapeutic în ceea ce privește rezistența la insulină, reduce riscul de cancer de prostată, este hepatoprotectoare (de exemplu protejează ficatul de acțiunea toxică a cadmiului) și poate trata mai multe afecțiuni asociate sindromului metabolic.

De asemenea, are potențial în ceea ce privește vindecarea rănilor, sănătatea ochilor și a rinichilor în cazul persoanelor ce suferă de diabet de tip II.

În cadrul studiilor in vitro inhibă multiplicarea virusului hepatitei B. Este mai eficientă atunci când este utilizată cu Sophorae flavescentis.

Totuși, atunci când a fost testată pe oameni, aceasta a influențat semnificativ evoluția hepatitei B doar în 25% din persoanele testate. Acest lucru demonstrează că poate distruge virusul, dar că nu poate fi utilizată pentru tratarea acesteia din cauza efectelor sale variabile.

Poate reduce dimensiunea prostatei și crește cantitatea de urină în cazul persoanelor care suferă de hiperplazie benignă de prostată.

Testele efectuate (in vitro și pe animale), care au testat diferite produse (în general extract lichid) ce conțin ganoderma au arătat că aceasta este și anticancerigenă.

A fost testată și în cazul cancerelor de colon și plămâni, unde au fost obținute rezultate promițătoare, aceasta scăzând dimensiunea tumorilor și crescând numărul și activitatea celulelor sistemului imunitar.

Totuși, au existat și cateva studii ce au au avut rezultate diferite și din această cauză mai sunt necesare studii suplimentare.

Se pare că nu poate trata singură cancerul, însă reishi este foarte promițătoare cand vine vorba să fie utilizată ca adjuvant, împreună cu alte produse care tratează cancerul.

Efecte secundare, interacțiuni și contraindicații
Ganoderma (ciuperca) este posibil sigură dacă este consumată o perioadă mai mică de un an.

Suplimentele sub formă de pudră ce o conțin sunt posibil nesigure, dacă sunt consumate o perioadă mai mare de o lună. Acestea pot produce afecțiuni hepatice, inclusiv hepatită.

Reishi mai poate avea și următoarele efecte: uscarea mucoaselor, afecțiuni gastrointestinale ușoare, sângererea nasului, sânge în scaun, alergii etc.

Pentru că nu se cunosc efectele în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează și copiilor, nu este indicat consumul.

Ganoderma poate diminua tensiunea șoi astfel nu este recomandată persoanelor cu tensiune scăzută.

Aceasta crește riscul de sângerare.

Nu trebuie utilizată împreună cu medicamente pentru tensiune arterială și subțierea sângelui.

Dacă urmați un tratament, consultați un medic specialist înainte de a consuma produse ce conțin Reishi.

Surse
nih.gov
nih.gov
webmd.com
examine.com
healthline.com

Print Friendly, PDF & Email