Guma de caruba – E410
Guma de caruba este o polizaharidă utilizată ca aditiv alimentar. Aceasta este comercializată sub formă de pudră alb-gălbuie sau sub formă de gel. Este obţinută din seminţele arborelui de caruba, cultivat în principal în zona Mediteranei.
Guma de caruba (E410) este folosită ca agent de îngroşare şi stabilizator în produsele alimentare, cosmetice şi medicamente.
În procesul de fabricare a E410 se poate folosi, în funcţie de procedeul urmat, acid sulfuric, etanol şi izopropanol.
Pentru formarea de geluri stabile este folosită de cele mai multe ori în combinaţie cu guma xantan sau cu caragenanul, alţi doi aditivi alimentari.
Utilizări şi efecte
Guma de caruba (locust bean gum) este folosită ca medicament în tratamentul unor afecţiuni digestive ca diareea, arsurile gastrice şi absorbtia deficitară a nutrienţilor.
Aceasta mai este folosită şi pentru scăderea colesterolului, scăderea în greutate şi pentru tratarea senzaţiilor de greaţă din timpul sarcinii.
Faptul că este utilizată pentru tratarea afecţiunilor sus-menţionate nu înseamnă ca este şi eficientă, iar multe din utilizările medicale ale gumei de caruba nu sunt sprijinite de dovezi ştiinţifice.
Exista dovezi ştiinţifice ce pot susţine utilizarea acestui compus ca tratament pentru reducerea cantităţii de colesterol din sânge, în special a colesterolului LDL.
De asemenea, s-a demonstrat ca E410 reduce şi cantitatea de colesterol produs la nivelul ficatului, însă există alte substanţe similare ce sunt mult mai eficiente.
Datorită transformării sale în gel şi pentru ca acest gel nu este asimilat de organism, guma de caruba (carob gum) produce o senzaţie falsă de saţietate ceea ce poate ajuta persoanele ce doresc să piardă câteva kilograme.
E410 este folosit şi ca agent de îngroşare în formulele pentru sugarii ce suferă de reflux gastric.
Efectele consumului de gumă de caruba (E410)
În urma studiilor efectuate pe animale şi oameni nu s-au observat efecte adverse grave, în cazul consumului unei cantităţi similare celei prezente în alimente.
Cele mai frecvente efecte adverse produse de consumul de gumă de caruba sunt: balonare, alergii, scăderea tensiunii arteriale, a cantităţii absorbite de fosfor, crom, cobalt, cupru, fier, zinc, efect laxativ, scăderea glicemiei etc.
Guma de caruba nu este considerată sigură în cazul bebeluşilor, femeilor însărcinate, diabeticilor, persoanelor alergice la alune şi nuci, în cazul persoanelor cu carenţă de minerale etc.
Dacă doriţi să consumati, din diverse motive, E410 în acelaşi timp cu plante medicinale sau cu medicamente, consultaţi un medic specialist pentru că guma de caruba (carruba) poate amplifica sau diminua efectele acestora.
Atenţie sporită se recomandă în cazul consumului de gumă de caruba împreună cu compuşi ce au efecte similare.
Surse de E410
E410 poate fi găsit în urmatoarele alimente: îngheţată, sirop, supe, produse de patiserie, sosuri, mezeluri, produse lactate etc.
În mod natural se găseşte în plante precum Psilium.
Poate fi găsită şi în medicamente şi produse cosmetice.
Buna ziua,
In comert exista, carob, pudra de roscove, prezentata ca fiind pudra de pastai de roscove, obtinuta asadar prin macinare, fara alte adaosururi si care e laudata peste tot. Ce legatura este intre carob si e 410? Este sanatoasa pudra carob sau nu?
Costica
Pudra este doar pastaia macinata (fara seminte) si contine mult mai multi nutrienti decat E410 care este doar o polizaharida obtinuta din seminte intens procesate. Daca este utilizata cu moderatie nu are de ce sa faca rau. In cazuri foarte rare poate produce reactii alergice si nu este recomandata in timpul alaptarii si sarcinii pentru ca nu exista suficiente informatii despre efectele ei asupra fatului.