Guma xantan este un aditiv alimentar ce a fost descoperit de Allene Rosalind Jeanes, cercetător în cadrul USDA. A fost aprobată pentru consum uman în 1968 cu indicativul E415.

Numele acestui aditiv este inspirat din denumirea ştiinţifică a bacteriei producătoare de xantan numită Xanthomonas campestris.

surse guma xantanGuma xantan este produsă prin fermentarea glucozei, sucrozei sau lactozei de bacteria menţionată mai sus, apoi precipitată cu ajutorul alcoolului etilic sau izopropilic, uscată şi mărunţită până ajunge să fie o pudră foarte fină.

E415 este folosit în industria alimentară ca stabilizator şi agent de îngroşare.

Cea mai importantă proprietate a gumei xantan este creşterea rapidă a vâscozităţii unui lichid chiar şi la concentraţii de 0.5%.

O altă proprietate interesantă şi foarte utilă este capacitatea soluţiilor ce conţin E415 de a deveni mai lichide în momentul în care sunt agitate pentru ca apoi acestea să îşi recapete vâscozitatea iniţială.

Efectele consumului de alimente ce conţin gumă xantan (E415)
E415 este foarte periculos pentru lucratorii din industria alimentară ce intră în contact direct cu guma xantan (pulbere), aceasta afectând căile respiratorii (iritarea gâtului, nasului şi afectarea funcţionării plămânilor).

În 2011 un produs folosit ca agent de îngroşare ce conţinea guma xantan a fost suspectat de producerea necrozării intestinelor copiilor.

E415 poate fi obţinut din foarte multe surse. Multe dintre acestea sunt puternic alergene (soia, porumb, zer, grâu) şi astfel E415 poate produce alergii persoanelor sensibile. Se recomanda evitarea consumului de alimente ce conţin guma xantan sau identificarea sursei acesteia.

Guma xantan este un laxativ foarte eficient şi în anumite cazuri se poate întampla sa fie prea eficient producând balonare, flatulenţă, diaree, crampe abdominale etc.

E415 poate scade glicemia prin scăderea absorbţiei glucidelor la nivelul intestinelor.

Medicamentele dedicate diabeticilor au acelaşi efect, iar dacă sunt consumate împreună cu alimente ce conţin xantan (xanthan gum) pot produce o scădere prea mare a glicemiei. Monitorizaţi foarte atent glicemia dumneavoastră!

Persoanele care suferă de greaţă, senzaţie de vomă, constipaţie, blocaje intestinale, intestine îngustate sau dureri abdominale ce nu au fost diagnosticate, nu trebuie sa consume xantan, acesta putând agrava problemele existente.

Femeile care sunt însărcinate sau care alăptează trebuie sa consume gumă xantan în cantitate mai mare decât cea prezentă în alimente doar cu aprobarea unui medic specialist.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit limita maximă acceptabilă de E415 la 10 mg/kg corp pe zi, atunci când este folosit ca aditiv alimentar şi de 15 grame pe zi, atunci când este folosit ca laxativ.

Surse de gumă xantan
Î
n alimente, guma xantan, poate fi găsită în sosuri, maioneză, diverse alimente congelate (îngheţată), produse de patiserie fara gluten etc.

Guma xantan se găseşte şi în pasta de dinţi şi în diferite cosmetice pe baza de apa sau amestec apa-ulei.

Print Friendly, PDF & Email