histidina-rolHistidina este un aminoacid esenţial ce a fost descoperit în 1896 de Albrecht Kossel şi Sven Hedin.

Aceşti cercetători au descoperit simultan aminoacidul prin cercetări independente.

Este un aminoacid neesenţial pentru adulţi dar este un aminoacid esenţial pentru copii (organismul acestora nu îl poate sintetiza).

Este un precursor al histaminei, substanţă ce este eliberată de celulele sistemului imunitar în timpul unei reacţii alergice.

Organismul uman are nevoie de histidina pentru a putea folosi minerale ca fier, cupru, zinc şi magneziu.

Acest aminoacid este esenţial în formarea enzimelor şi compuşilor ce conţin  metale.

Formarea compuşilor menţionati mai sus este foarte importantă datorită proprietăţilor lor antioxidante şi pentru că astfel se elimină din organism metale grele ca mercur, plumb şi cadimiu. În acest mod se elimină din organism şi metalele esenţiale atunci când acestea sunt prezente în cantităţi mari şi astfel se previne excesul.

Histidina este necesară în regenerarea ţesuturilor, producerea de globule albe şi roşii şi în protecţia învelişului de mielină.

Lipsa acestui aminoacid duce la acumularea metalelor grele în organism şi la funcţionarea necorespunzatoare a acestuia.

Surse de histidină
Histidina este recunoscută ca fiind un aminoacid esenţial chiar dacă organismul adulţilor îl poate produce (uneori nu în cantităţi suficiente).

Aminoacizii esenţiali trebuie să fie obţinuţi din alimente şi de aceea este important să cunoaşteti alimentele în care aceştia se găsesc.

Alimentele în care se găseşte histidina (histidine) sunt urmatoarele: soia, susan, alune, nuci, fasole, carne, peşte, ouă, brânză şi lapte.

Print Friendly, PDF & Email