Imazalilul este un fungicid utilizat destul de des în agricultură.

Acesta mai poate fi găsit și sub următoarele denumiri: enilconazol, sulfat de enilconazol, mononitrat de imazalil, fosfat de imazalil, sulfat de imazalil.

Este utilizat în special pentru tratamentul bananelor, citricelor și merelor după recoltare și al semințelor înainte de plantare (cereale și cartofi).

bidon pesticideÎn condiții normale de depozitare, portocalele tratate cu o soluție de contine 2000 mg/l imazalil păstrează aproximativ 89% din cantitatea inițială de fungicid la nivelul cojii.

Doar o parte foarte mică ajunge la nivelul fructului. Perioada de înjumătățire a cantității de imazalil în acest caz este de 12-20 săptămâni.

Rezultatele de mai sus au fost observate și în cazul merelor.

În cazul semințelor de orz tratate și semănate, 76% din cantitatea inițială s-a dispersat în sol și 29% a rămas în coaja semințelor. După 3 săptămâni doar 6% din cantitatea inițială se găsea în părțile verzi ale plantei.

Doze
Doza la care nu s-au observat efecte adverse este de 2.5 mg/kg corp pe zi, în cazul câinilor și iepurilor, însă pentru oameni doza maximă stabilită de WHO (Organizația Mondială a Sănătății) este de 0,03mg/kg corp pe zi (conține un factor de siguranță – de 85 de ori mai mică decât doza la care nu s-au observat efecte adverse).

Efecte negative
Principalul efect negativ al acestui fungicid este faptul că are efecte cancerigene.

Studiile privind potențialul acestuia de a produce cancer au fost efectuate pe animale. Acestea au dovedit ca imazalilul poate produce cancer în cazul șoarecilor și șobolanilor, în special hepatic și de tiroidă.

S-a observat că influențează negativ și rata nascuților vii, atunci când este administrat în cantitate mare (80 mg/kg). Studiile au fost efectuate pe animale.

Acesta este un iritant puternic pentru ochi, dar unul slab pentru piele.

Chiar dacă acest fungicid este destul de toxic, impactul acestuia asupra sănatății atunci când este obținut din consumul de alimente și apă este nesemnificativ. Acest lucru este posibil pentru că în apă și alimente se găsesc concentrații foarte mici.

Totuși, acest lucru este valabil pentru cei care au o alimentație variată și care nu exagerează cu consumul unui singur aliment (de exemplu portocale, lămâi, mandarine, clementine).

Un alt comportament alimentar ce poate conduce la un consum ridicat de imazalil este consumul de coji de citrice (portocale, lămâi, mandarine, clementine), sub diferite forme (de exemplu ceai), cultivate în sistem convențional.

La fel și în cazul altor fructe cu coajă (de exemplu mere). În acest caz trebuie curățate.

Chiar dacă în citrice nu se găsește o cantitate foarte mare, este recomandat ca în cazul copiilor sub 20 kg să nu se consume mai mult de 4-500 grame de portocale, lămâi, mandarine, clementine pe zi. Pentru a reduce și mai mult riscul ar trebui ca cele 4-500 de grame să fie distribuite pe parcursul zilei.

Pentru adulți cantitatea recomandată este de maximum 6-700 grame pe zi.

Pentru a elimina complet riscul, cumpărați fructe cultivate în sistem ecologic.

Acest articol nu este pentru a vă speria și a vă face să nu mai consumați fructe de tipul celor de mai sus ci doar pentru a vă prezenta care sunt cele mai sigure moduri în care puteți face acest lucru.

Recomandările cantitative pentru copii și adulți au o marjă destul de mare, în sensul că acestea au fost stabilite pe baza celor mai mari concentrații de imazalil din fructe și nu pe baza valorilor medii sau minime.

Dacă mai avem în vedere și factorul de siguranță, este foarte puțin probabil să pățiți ceva de la consumul de portocale, lămâi etc. La mere situația este diferită pentru că de obicei acestea se consumă cu coajă.

Totuși, pentru siguranța dumneavoastră ar trebui să țineți cont de acele recomandări cantitative, dar și de celelalte recomandări cuprinse în acest articol.

Surse
epa.gov
orst.edu

Print Friendly, PDF & Email