Laptele de migdale este o băutură foarte sănătoasă, bogată în grăsimi nesaturate, vitamina E, calciu şi mulţi alţi nutrienţi.

Această băutură este recomandată în special persoanelor care nu tolerează lactoza prezentă în laptele de origine animală.

Laptele de migdale este, din punct de vedere al cantităţii de grăsime, echivalent cu laptele de origine animală de 1.5 – 2% .

Timp de execuţie 10 – 15 minute Complexitate redusă
Valori nutritive/porţie
Calorii
98
Glucide
14 g
Proteine
1.5 g
Lipide
4 g
Valorile prezente în tabel sunt orientative

Chiar dacă pentru a produce un litru de lapte de migdale trebuie să scoatem din buzunar echivalentul a 4 – 5 litri de lapte pasteurizat de vacă, trebuie să ştiţi că acesta vă poate aduce foarte multe beneficii. Nu uitaţi că migdalele rămase nu se aruncă, acestea putând fi utilizate în alte scopuri.

Ingrediente pentru patru porţii
– 250 grame migdale crude;
– un litru apă;
– 4 linguriţe miere.

Mod de preparare
Înmuiaţi migdalele timp de 24 de ore într-un bol cu apă. Nu le lăsaţi mai mult de 48 de ore.

După cum am menţionat şi în acest articol, înmuierea migdalelor declanşează procesul de germinare şi astfel sunt eliminaţi inhibitorii enzimatici, creşte cantitatea de enzime de 3 – 6 ori şi sunt eliminate anumite substanţe toxice.

Pot fi lăsate la înmuiat şi mai puţin de 24 de ore, însă cu cât stau mai mult cu atât este mai cremos laptele de migdale.

Apa folosită la înmuierea migdalelor trebuie întotdeauna aruncată!

După ce au trecut cele 24 de ore aruncaţi apa, clătiţi bine şi scurgeţi migdalele sub un jet de apă rece.

Puneţi migdalele în blender şi turnaţi peste ele un litru de apă.

Omogenizaţi timp de doua minute folosind cea mai mare treaptă de viteză.

Strecuraţi amestecul obţinut printr-un tifon şi o strecurătoare fină. Tifonul este foarte util pentru că amestecul din interior poate fi stors bine, ceea ce vă permite să obţineţi o cantitate mai mare de lapte de migdale.

Ar trebui să obţineţi aproximativ un litru de lapte.

După ce aţi stors bine amestecul, laptele de migdale se pune înapoi în blender, se adaugă 4 – 5 linguriţe de miere şi se omogenizează (poate fi consumat şi fără miere).

lapte migdaleSe pune în recipiente cu capac şi se introduce în frigider. Laptele de migdale poate fi păstrat în acest mod pentru două – trei zile.

Resturile de migdale rămase în tifon pot fi folosite în urmatoarele două zile în prăjituri sau la micul dejun, peste cereale.

Migdalele rămase pot fi introduse şi în cuptor pentru a se usca şi apoi în congelator, unde se pot pastra câteva luni.

Costuri pentru patru porţii
Costurile pentru patru porţii de lapte de migdale sunt de 17 – 20 RON (preţuri 2014).

Mod de servire
Se agită bine înainte de a fi consumat.

Print Friendly, PDF & Email