Litiul – tratament eficient pentru tulburarea bipolară și depresie
Litiul este un element chimic ce poate fi găsit în mod natural în sol, apa din mări și oceane, alge, produse lactate, cartofi, fructe și legume. Acest element formează în organism săruri necesare interacțiunii celulare, inclusiv pentru circularea sodiului prin celulele musculare și nervoase. Acesta interacționează cu alte minerale, enzime, hormoni, vitamine etc. în foarte multe feluri și este util în multe procese metabolice.
Ca medicament este utilizat pentru tratarea depresiei, turburării bipolare, schizofreniei, anorexiei, bulimiei, anemiei, durerilor de cap, eplilepsiei, diabetului, afecțiunilor hepatice, artritei, herpesului, dischineziei tardive etc.
Multe dintre utilizările menționate anterior nu sunt sprijinite de dovezi științifice. Cele susținute, chiar și puțin, le veți găsi în secțiunea de mai jos.
Efectele litiului (ca medicament)
Litiul este eficient în ținerea sub control a depresiei majore și tulburării bipolare. Nu se cunoaște exact modul în care acționează acesta, însă se presupune că prin creșterea activității neurotransmițătorilor și normalizarea activității creierului.
Există dovezi destul de puternice și în ceea ce privește efectele litiului asupra schizofreniei și a bolilor înrudite și asupra comportamentului impulsiv – agresiv. Totuși, dovezile nu sunt la fel de puternice ca în cazul depresiei și tulburării bipolare (mai sunt necesare studii pentru a fi siguri că poate trata aceste afecțiuni).
Dovezi insuficiente există în ceea ce privește tratarea dependenței de alcool și a afecțiunilor sângelui.
Forme disponibile, administrare și doze
Litiul se poate găsi sub formă de tablete, capsule, tablete cu eliberare treptată, lichid (soluție) și sirop.
Tabletele cu eliberare treptată se înghit. Nu se sparg, mestecă, zdrobesc etc.
În cadrul studiilor au fost utilizate următoarele doze:
– pentru episoadele maniacale acute 1.8 g sau 20-30 mg de carbonat de litiu / kg corp pe zi, în 2-3 doze. Există medici care încep de la doze de 600-900 mg pe care le cresc treptat până la dozele menționate anterior.
– pentru tulburare bipolară și alte afecțiuni psihice 900-1200 mg / zi, în 2-4 doze.
Poate fi administrat și într-o singură doză, însă este mai bine să se împartă în mai multe doze pentru a diminua efectele secundare.
În cazul tulburării bipolare întreruperea bruscă a tratamentului conduce la revenirea simptomelor. Astfel, doza de litiu trebuie redusă treptat, timp de 14 zile.
Nu există o doză recomandată de litiu (în cazul oamenilor sănătoși), însă a fost propusă o cantitate de 1 mg pe zi, pentru un adult de 70 de kg.
Dozele furnizate mai sus sunt orientative și nu trebuie urmate în defavoarea recomandarilor medicului dumneavoastră.
Efectele tratamentului apar în general după 1-3 săptămani de administrare.
Luați medicamente ce îl conțin doar dacă un medic vă recomandă. Nu luați mai mult sau mai puțin decât doza recomandată de acesta și nici mai des sau mai rar.
Trebuie să aveți o alimentație corespunzătoare, cu o cantitate optimă de lichide și săruri. Pentru mai multe detalii întrebați medicul dumneavoastră.
Dacă obișnuiți să consumați cafea, ceai, cola, produse cu cacao, trebuie să comunicați acest lucru medicului.
Dacă ați ratat o doză nu luați doză dublă pentru a compensa acest lucru.
Efectele secundare, contraindicații și interacțiuni
Litiul este în general sigur atunci când este administrat corect, sub îndrumarea unui medic specialist.
Totuși, acesta poate produce (chiar dacă este administrat corect) greață, oboseală, diaree, dureri abdominale și amețeli. În cele mai multe cazuri aceste efecte nedorite dispar după o perioadă mai mare de utilizare a medicamentului.
În cazul efectelor asupra sistemului digestiv acestea pot fi diminuate dacă se administrează în timpul meselor.
De asemenea, pot fi întâlnite și tremurături, urinare frecventă și sete. De multe ori acestea nu dispar după o perioadă mai lungă de administrare a tratamentului.
Litiul poate înrăutății diverse afecțiuni ale pielii precum acnea, psoriazisul și iritațiile. Poate produce și alopecie și foliculită. Alopecia este în general reversibilă (după încetarea tratamentului).
Poate produce ritm cardiac neregulat, o problemă serioasă, în special în cazul persoanelor cu afecțiuni cardiace. Mai poate produce și hipotensiune și alte afecțiuni cardiace.
Acesta este eliminat de rinichi. Astfel, este posibil ca persoanele cu afecțiuni renale să necesite o doză mai mică.
În cazul femeilor însărcinate sau care alăptează litiul poate otrăvi copilul și poate crește riscul de malformații și afecțiuni cardiace. Totuși, dacă beneficiile aduse mamei depășesc considerabil riscurile la care este supus copilul, se poate administra sub supravegherea atentă a unui medic competent.
În cazul copiilor și bătrânilor nu au fost efectuate studii referitoare la sigurața produselor ce îl conțin. Astfel, este necesar să consultați un medic specialist.
Este posibil ca litiul să schimbe nivelul de serotonină și astfel poate înfluența negativ procedurile medicale care implică anestezie sau utilizarea unor medicamente ce afectează sistemul nervos central. Este necesar să opriți tratamentul, cu aprobarea medicului dumneavoastră, cu cel puțin două săptămâni înainte de efectuarea intervenției.
Acest element are efecte multiple asupra tiroidei. Astfel, este necesar să discutați cu medicul dumneavoastră și să faceți teste pentru evaluarea inițială a funcțiilor tiroidei (înainte de începerea tratamentului) și să le refaceți pe parcursul tratamentului.
Litiul poate influența și numărul de leucocite, eritrocite și trombocite.
Există multe posibile efecte secundare (unele foarte grave) și astfel este necesar să comunicați medicului specialist orice efect nedorit (preferabil imediat după apariția lui) pentru ca acesta să poată face ajustările necesare.
Litiul interacționează cu foarte multe medicamente (în anumite cazuri poate avea efecte secundare foarte grave) și nu este indicat să îl consumați în paralel cu alt medicament fără să consultați un medic specialist.