Mentă
Menta este o plantă perenă originară din Europa şi Asia, dar care creşte şi în Americi, Africa de Sud şi Australia. Este utilizată pentru tratarea problemelor de digestie, dureri de cap, iritaţii ale pielii, anxietate, greaţă, diaree, crampe menstruale şi flatulenţă.
De asemenea, este utilizată şi în preparatele utilizate pentru tratarea simptomelor răcelii.
Tipurile de mentă utilizate în preparatele medicale nu se găsesc în flora spontană ci sunt cultivate. Cea mai importantă varietate de mentă, tratată şi în acest articol, este Mentha Piperita.
Menta – efecte
Indigestie
Această plantă are un efect calmant asupra muşchilor stomacului şi îmbunătăţeşte secreția de bilă, ceea ce are efect benefic asupra digestiei alimentelor grase. Dacă suferiţi de reflux gastroesofagian nu este recomandat consumul de mentă.
Sindromul de colon iritabil
Mai multe studii au arătat că uleiul de mentă poate trata simptomele sindromului de colon iritabil (durere, flatulenţă, diaree, constipare). Uleiul utilizat în cadrul studiilor a fost sub formă de capsule care împiedicau eliberarea acestuia la nivelul stomacului, unde ar fi putut produce arsuri şi indigestie. Rata de succes a tratamentului cu ulei de mentă a fost de 75-80%.
Alte afectiuni
Aplicată pe piele poate calma durerile provocate de iritaţii ale pielii. De asemenea, într-un studiu mic menta aplicată pe frunte şi tâmple a calmat durerile de cap.
Aceasta este utilă şi în tratarea balonării şi flatulenţei, producând relaxarea muşchilor şi lăsând gazele să treacă.
De asemenea, un produs (Iberogast, Medical Futures, Inc) ce conține rostopască, mentă, mușețel german, angelică, ciulinul laptelui, chimen, lemn dulce și roiniță reduce refluxul gastric, durerile abdominale, crampele, greață și vărsăturile, după 4 săptămâni de utilizare.
În cazul răcelii, menta desfundă căile respiratorii, subţiază mucusul (bun expectorant), calmează durerile de la nivelul gâtului şi tusea seacă.
În testele efectuate în laborator aceasta ucide anumite tipuri de bacterii, fungi şi virusuri, ceea ce o face un bun candidat pentru persoanele care doresc sa evite antibioticele. Totuşi, aceste efecte nu sunt studiate suficient şi nu putem recomanda utilizarea mentei în locul antibioticelor.
De asemenea, produsele din mentă relaxează colonul în timpul analizelor medicale (inclusiv cele care includ ingerarea de bariu) şi scad numărul si intensitatea spasmelor.
Cercetările indică faptul că femeile care aplică ulei de mentă pe piele au mai puţine crăpaturi în zona mameloanelor.
Surse de mentă
Pentru preparatele medicinale, cosmetice şi alimentare sunt folosite frunzele şi mugurii plantei. Acestea conţin un ulei volatil numit mentol.
Ceaiul de mentă se prepară din frunzele uscate ale plantei şi poate fi găsit în toate magazinele specializate. Ceaiul se obţine dintr-o linguriţă de mentă uscată ce se adaugă în 250 ml apă fierbinte şi care se lasă 10 minute. Ceaiul de mentă este destul de sigur chiar şi în cantităţi mari şi astfel se poate consuma de 3-4 ori pe zi, între mese (vezi contraindicaţii).
Menta se mai găseşte şi sub forma de tinctură, capsule protejate, creme, unguente etc.
În industria alimentară se foloseşte pentru a da aromă alimentelor precum bomboane, guma de mestecat, prăjituri, sucuri, băuturi alcoolice etc.
Contraindicaţii
Nu administraţi mentă bebeluşilor sau copiilor mici. Dacă este aplicat pe faţa copiilor poate produce probleme respiratorii care pot fi fatale.
Daca suferiţi de reflux gastroesofagian nu este recomandat consumul de mentă. Menta relaxează sfincterul dintre esofag şi stomac şi astfel poate înrăutăţii arsurile şi indigestia.
Nu utilizaţi pastile protejate ce conţin ulei de mentă dacă suferiţi de aclorhidrie sau de hipoclorhidrie (afecţiuni care se manifestă printr-o cantitate redusă de acid clorhidric în secreţia gastrică) pentru că este posibil ca membrana protectoare a pastilelor să se dizolve prea repede, producând arsuri şi indigestie.
În caz că suferiţi de diaree tabletele menţionate mai sus pot produce arsuri anale.
În cantitatea găsită în alimente este probabil sigură în cazul sarcinii şi alăptării, însă nu se cunosc efectele unor doze mai mari precum cele din suplimente.
În doze mari uleiul de mentă este toxic şi poate produce arsuri interne. Nu consumaţi mentol pur pentru că este otrăvitor. De asemenea, este important să nu confundaţi tinctura cu uleiul.
În cazuri foarte rare persoanele care consumă mentă pot avea reacţii alergice. Reacţiile alergice pot să fie produse inclusiv de apa de gură sau pasta de dinţi.
Produsele din mentă pot să scadă eficienţa ficatului în ceea ce priveşte descompunerea medicamentelor şi astfel pot duce la creşterea efectelor şi implicit a efectelor secundare ale medicamentelor respective. Dacă urmaţi un tratament medicamentos consultaţi un medic specialist înainte să utilizaţi suplimente alimentare ce conţin această plantă (în special ulei).
Surse
nih.gov
umm.edu
webmd.com
harvard.edu