rolul mineralelor Deși multe persoane știu că mineralele sunt foarte importante pentru sănătatea lor, puține persoane știu de ce. Din punct de vedere biochimic mineralele sunt elemente chimice anorganice. Cercetările au arătat că și un mic dezechilibru al mineralelor prezente în corp are efecte negative grave.

De ce sunt importante mineralele
Acestea formează structura oaselor și a dinților, ajută la menținerea unui ritm cardiac normal, asigură funcționarea musculaturii în parametrii normali, reglează pH-ul.

Reglează metabolismul celular prin integrarea lor în enzime și în hormoni etc. Mineralele sunt necesare în activarea miilor de reacții enzimatice din organism și fără acestea reacțiile nu pot avea loc.

Mineralele funcționează împreună cu vitaminele fiind parte a enzimelor sau fiind coenzime. Dacă unei enzime îi lipsește mineralul necesar aceasta nu poate funcționa corect și nu poate transforma o vitamină în forma sa activă indiferent de cantitatea în care se găsește vitamina în organism.

De exemplu zincul este necesar enzimei ce activeaza vitamina A. Dacă enzima nu dispune de zinc aceasta nu poate activa vitamina A și va face acest lucru doar când va dispune și de vitamina A și de zinc.

Mineralele sunt clasificate în două categorii, în funcție de necesarul de mineral de care are nevoie organismul. Puteți vedea cum sunt clasificate mineralele în cele două tabele de mai jos.

Accesand link-urile din cele două tabele de mai jos veți putea afla informații importante despre fiecare macroelement sau oligoelement.

Macroelemente
Denumire
DZR*
Denumire
DZR*
1000 mg
1.5 g
2.3 g
800-900 mg
700 mg
320-400 mg
4.7 g

*DZR=doza zilnică recomandată

Dozele din cele două tabele sunt orientative și sunt valabile doar pentru persoanele cu varsta peste 24 ani, fără probleme de sănătate, obezitate, sarcină etc.

Pentru a vedea dozele optime în funcție de vârstă și de alte condiții vă rog să accesați pagina fiecarui macroelement utilizând link-urile din tabele.

Oligoelemente
Denumire
DZR*
Denumire
DZR*
Denumire
DZR*
0.0125-0.025 mg**
8-18 mg
2-2.3 mg
1-6 mg**
3-4 mg
45 μg
10-20 μg**
150 μg
< 1 mg
35 μg
55 μg
< 1.8 mg
900 μg
20-30 mg**
8-11 mg

** Nu a fost stabilită încă o doză zilnică recomandată, dar multe cercetări indică cifrele din tabel.

Despre excesul de minerale
Mineralele nu pot fi produse de către organism și de aceea trebuie să le luam din alimente sau din suplimente nutritive. Ca și vitaminele, mineralele luate în cantități mari sunt toxice.

Dozele sunt orientative, fiecare persoana absoarbe, consumă și elimină minerale în funcție de metabolismul sau.

Există persoane ce din diferite motive nu pot să absoarbă diferite minerale și deci pot să mănânce cantități mari de alimente și de suplimente nutritive fără să își asigure necesarul de minerale. Doza zilnică o puteți afla din tabelul de mai sus sau din pagina fiecarui mineral accesand link-urile din același tabel.

După cum este prezentat în tabelul de mai jos excesul de minerale are efecte dăunătoare asupra organismului și o cantitate mare dintr-un mineral poate împiedica absorbția altui mineral.

La fel se poate întampla și în cazul în care se consuma prea multă vitamina C, aceasta formând chelați cu metale ca zincul, cuprul și magneziul și astfel acestea nu se mai pot absorbi la nivelul intestinului subțire.

Concluzia este că nu trebuie să luați minerale ce conțin și vitamina C sau să nu luați vitamina C în același timp cu mineralele .

Minerale in exces
Efect
Calciu
Se pierde magneziu și zinc
Sodiu si Potasiu
Se pierde calciu și magneziu
Calciu si Magneziu
Se pierde sodiu și potasiu
Sodiu
Se pierde potasiu
Potasiu
Se pierde sodiu
Cupru
Se pierde zinc
Zinc
Se pierde cupru și fier
Fosfor
Se pierde calciu

Un alt exemplu este: suplimentele ce conțin fibre, atât de necesare procesului de detoxifiere, nu ar trebui luate în același timp cu mineralele pentru că fibrele le pot elimina. Deci, ca și în cazul vitaminei C nu luați mineralele în același timp cu suplimentele pe bază de fibre.

Trebuie sa ținem cont că mineralele se pierd mult mai repede atunci când suntem supuși unui efort fizic și intelectual intens, din cauza utilizării laxativelor și în timpul dializei.

Simptomele lipsei de minerale sunt: spasme musculare, amorțirea extremităților, furnicături, confuzie, stare generală de oboseală și dificultăți de concentrare.

Nu este recomandat să consumați suplimente ce conțin un singur mineral pentru că nu putem fi siguri că este absorbit de către organism, iar acesta poate împiedica absorbția altor minerale. Pentru că metabolismul diferă de la individ la individ, sfaturile cele mai bune le obțineti prin consultarea unui specialist.

Surse bogate în minerale
Pentru că plantele extrag mineralele direct din sol și apoi le înmagazinează în țesuturile lor, sunt surse ideale de minerale. În sol mineralele sunt anorganice, dar în plante fac parte din substanțe complexe și în general acest lucru înseamnă o absorbție mai bună.

Există și câteva excepții de compuși ce fac imposibilă absorbția mineralelor cum ar fi taninurile, care leagă foarte bine mineralele și acestea nu pot fi absorbite de organism. Din această cauză se consideră ca transformarea fructelor și legumelor în suc poate aduce un aport mai mare de minerale.

Nu cred că beneficiile transformării fructelor și legumelor în suc (pentru un plus de minerale) pot compensa dezavantajele (pierderea unor antioxidanti ce sunt sensibili la lumină și / sau oxigen).

Recomandat este să consumați fructele și legumele în bucăți cât mai mari și neprocesate pentru a nu pierde o mare parte din substanțele sensibile la lumină, oxigen, temperatură.

Pentru a citi în detaliu despre fiecare mineral vă rog să utilizați link-urile din primele două tabele.

Surse folosite pentru realizarea acestei serii de articole:
www.lpi.oregonstate.edu
www.web.mit.edu
www.naturopathicvermont.com
www.harvard.edu

Print Friendly, PDF & Email