Papaina este o enzimă proteolitică (descompune proteinele) ce poate fi găsită în frunzele, latexul, rădăcinile şi fructele plantei papaya (Carica papaya).

Cantitatea şi activitatea papainei diferă în funcţie de organul din care a fost obţinută şi de sexul plantei. O cantitate însemnată poate fi găsită în fructe necoapte şi frunze.

Este utilizată pentru frăgezirea carnii, limpezirea berii, distrugerea părului de pe pieile de animale şi ca detergent pentru lentilele de contact.

De asemenea, este utilizată în pastă de dinţi, produse cosmetice, suplimente alimentare şi în medicamente pentru tratarea ulcerului, indigestiei, febrei, umflăturilor, faringitei, alergiilor, psoriazisului şi pentru îndepărtarea ţesutului mort.

Această enzimă este utilizată şi în diferite preparate pentru îndepărtarea cariilor eliminând astfel utilizarea frezelor.

Este rezistentă la căldură, acesta fiind stabilă şi la temperaturi de 60-70 °C.
surse de papaina - papayaEfectele suplimentelor ce conţin papaină
Deşi este utilizată pentru tratarea multor afecţiuni această enzimă este eficientă doar în câteva cazuri, iar în altele are efecte foarte mici sau nu are efecte.

De exemplu, papaina utilizată în scopul albirii dinţilor (din pasta de dinţi şi diferite dropsuri) nu este eficientă decât după utilizarea îndelungată a produselor ce o conţin (câteva luni), aceasta fiind prezentă în cantitate mică în produsele menţionate anterior şi diluată foarte repede de salivă.

O afecţiune ce este influenţată de papaină este faringita. Atunci când se administrează această enzimă pe cale orală, împreună cu alte medicamente, poate fi observată o reducere a intensităţii simptomelor.

De asemenea, administrarea orală de papaină poate ameliora simptomele afecţiunii herpes zoster (zona zoster).

Împreună cu quercetina şi bromelaina are efect antiinflamator, în special în cazul prostatitei cronice nebacteriene.

Această enzimă este utilizată destul de des, cu rezultate diferite, pentru tratarea arsurilor şi rănilor. Dacă utilizaţi preparate ce o conţin în aceste scopuri trebuie să aveţi grijă ca acestea să nu vină în contact direct cu răni deschise. Astfel, utilizarea gelurilor, cremelor cu papaină se poate face doar pe rani care deja sunt în procesul de vindecare. Nu utilizaţi astfel de preparate fără consultarea unui medic specialist.

De asemenea, în prezent sunt realizate studii pentru a determina eficienţa acestei enzime împotriva paraziţilor intestinali.

Contraindicaţii şi efecte adverse
Papaina este sigură atunci când este consumată pe cale orală în cantitatea găsită în mod normal în fructe şi relativ sigură atunci când este utilizată în scop terapeutic.

În cantitate mare papaina poate produce leziuni grave la nivelul sistemului digestiv. De asemenea, aplicarea papainei (simplă) pe piele poate produce iritaţii şi băşici.

În plus, preparatele ce o conţin pot creste riscul de hemoragie dacă sunt consumate împreună cu alte produse ce subţiază sângele precum aspirină, heparină sau medicamente ce conţin ibuprofen. Nu consumaţi produse ce conţin această enzimă cu mai puţin de două săptămâni înainte de o intervenţie chirurgicală.

Produsele ce conţin papaină, inclusiv fructul necopt, nu sunt recomandate femeilor însărcinate sau care alăptează pentru că există câteva dovezi care arată ca acestea pot produce malformatii sau pierderea sarcinii.

Au existat şi cazuri în care produsele cu papaină au produs reacţii alergice, hipotensiune sau leziuni grave la nivelul ochilor.

Fructul copt poate fi consumat în general de aproape toate persoanele fără efecte adverse.

Persoanele care sunt alergice la kiwi şi smochine pot fi alergice şi la papaină.

Este indicat să nu utilizaţi produse ce conţin această enzimă decât după consultarea şi sub îndrumarea unui medic specialist.

Surse
fda.gov
umm.edu
webmd.com
sharecare.com
britannica.com

Print Friendly, PDF & Email