Paradoxul antioxidanţilor
Experţii în nutriţie şi foarte multe organizaţii internaţionale susţin că toţi nutrienţii de care avem nevoie se găsesc în alimente (excepţie compuşi precum vitamina D care este sintetizată de organism în prezenţa soarelui). Totuşi, industria farmaceutică susţine că alimentele nu conţin o cantitate suficientă şi că aceasta trebuie suplimentată permanent. Din fericire foarte multe studii bine realizate au lămurit acest lucru şi mai jos veţi găsi mai multe detalii în ceea ce priveşte suplimentarea zilnică a cantităţii de vitamine, minerale etc.
Paradoxul antioxidanţilor este un termen utilizat de multe ori pentru a descrie faptul că deşi radicalii liberi sunt implicaţi în multe afecţiuni, administrarea unor doze mari de antioxidanţi în lipsa unei carenţe nu a avut în cele mai multe studii efecte preventive sau terapeutice (există şi câteva excepţii).
Antioxidanţii sunt substanţe ce se găsesc în mod natural în alimente, însă în ultimele decenii au fost introduse artificial în acestea pentru a creşte termenul de valabilitate şi vânzările datorită presupuselor beneficiilor aduse.
Ca şi în alte cazuri, foarte multe persoane consideră că dacă ceva este sănătos, o cantitate mai mare de ceva sănătos este mai bună şi astfel se ajunge la exces.
Antioxidanţii, ca şi radicalii liberi acţionează diferit şi astfel nu există un antioxidant care să poate neutraliza toate tipurile de radicali liberi. De asemenea, organismul dispune de un sistem foarte complex de apărare împotriva radicalilor liberi şi suplimentarea cantităţii de antioxidanţi nu produce în general schimbări semnificative în capacitatea organismului de a se apăra.
Antioxidanţii prezenţi în alimente sunt suficienţi pentru a preveni anumite afecţiuni şi pentru a combate radicalii liberi şi astfel suplimentarea este de cele mai multe ori inutilă sau chiar dăunatoare.
O cantitate mare de antioxidanţi poate fi dăunatoare şi datorită faptului că anumiţi radicali liberi, în cantitatea potrivită, sunt benefici şi o cantitate mare de antioxidanţi duce la neutralizarea acestora şi implicit la efecte negative. Radicalii liberi ajută sistemul imunitar, participă la producerea de energie etc., iar eliminarea lor ar însemna distrugerea organismului. Aceştia sunt dăunători doar dacă sunt prezenţi în exces.
Astfel, nu există dovezi convingătoare care să susţină că suplimentarea cantităţii de antioxidanţi, în lipsa unei carenţe, are efecte benefice şi că protejează organismul de afecţiunile produse de radicalii liberi.
În plus, studii recente foarte mari au arătat că antioxidanţii prezenţi în suplimente au de cele mai multe ori efecte total diferite de aşteptările consumatorilor:
– studiile au arătat că suplimentarea cu beta caroten şi vitamina A creşte riscul de cancer pulmonar (18-28%) în cazul fumătorilor sau foştilor fumători;
– vitamina E şi beta carotenul administrate persoanelor care au suferit un infarct cresc riscul de deces în urma unui atac secund de aproximativ două ori faţă de persoanele care nu au consumat aceste vitamine;
– administrarea de vitamina E, A, beta caroten şi vitamina C nu reduce riscul de cancer intestinal, dar creşte rata de deces a persoanelor care le consumă (toate cauzele).
– femeile care consumă suplimente nutritive au o rată de deces mai mare decât cele care nu consumă;
– bărbaţii care consumă suplimente cu vitamina E au un risc mai mare de a dezvolta cancer de prostată;
– persoanele care consuma suplimente cu vitamina E au un risc mai mare de a dezvolta afecţiuni cardiace;
– bărbaţii care consuma suplimente multivitaminice au o şansă de două ori mai mare de a muri de cancer de prostată decat cei care nu consumă;
– femeile vârstnice care au consumat suplimente alimentare cu vitamine, cupru, magneziu, zinc şi fier au avut o rată mai mare de deces decât cele care nu au consumat.
Aceste exemple sunt doar câteva dintre efectele negative ale suplimentelor. Totuşi, piaţa suplimentelor alimentare continuă să crească. Acest lucru probabil se întâmplă datorită campaniilor agresive de marketing ale marilor companii producătoare care umbresc rezultatele acestor studii si datorită faptului că multe persoane nu se informează sau nu doresc să fie informate pentru ca “stiu mai bine decât toţi ce este sănătos şi ce nu”.
Întrebările care totuşi rămân sunt:
Cum este posibil acest lucru? Cum pot alimentele bogate în antioxidanţi să ne protejeze de diferite afecţiuni, iar suplimentele nutritive să ne facă rău?
Cel mai bun răspuns la aceste intrebari este că radicalii liberi probabil nu sunt atât de dăunători pe cat îi consideram noi sau ne este comunicat prin diferite canale. Deşi este clar ca aceştia pot distruge ADN-ul şi celulele, acest lucru nu este întotdeauna rău. Avem nevoie de radicali liberi pentru a ne proteja de anumite microorganisme, pentru a distruge celulele canceroase etc.
Astfel, administrarea unei cantităţi suplimentare de antioxidanţi (peste cea din alimente) duce la un dezechilibru în ceea ce priveşte producţia de radicali liberi şi neutralizarea lor şi implicit la scăderea capacităţii sistemului imunitar de a distruge anumiţi factori dăunători (bacterii, celule canceroase etc.).
Concluzii
Utilizarea suplimentelor nutritive (vitamine, minerale etc.) nu este necesară în cazul persoanelor sănătoase şi nici recomandată pentru că în urma studiilor s-a demonstrat că acestea cresc riscul apariţiei unor afecţiuni grave precum cancer de prostată, cancer pulmonar, afecţiuni cardiace, cresc rata de deces etc. şi nu conduc la creşterea speranţei de viaţă.
Pentru a limita nivelul pagubelor produse de radicalii liberi este mult mai eficient să aveţi o alimentaţie bogată în anumite tipuri de acizi graşi polinesaturaţi, să evitaţi obezitatea şi zaharurile rafinate, să faceţi exerciţii fizice (moderat) etc.
De asemenea, este cunoscut faptul ca o dietă bogată în legume, cereale şi fructe previne apariţia unui număr impresionant de boli.
Reţineţi că ţinta dumneavoastră nu trebuie să fie eliminarea completă a radicalilor liberi ci menţinerea unui echilibru între producţia şi neutralizarea lor.
În cazul unor afecţiuni sau carenţe trebuie să consultaţi un medic specialist înainte de a consuma suplimente nutritive pentru a nu agrava starea dumneavoastră de sănătate.
Dacă totuşi doriţi să consumaţi suplimente alimentare fără să ţineţi cont de informaţiile prezente în acest articol vă rog să accesaţi urmatoarele două articole aici şi aici pentru a vedea cum puteţi alege un supliment de calitate care să fie potrivit pentru nevoile dumneavoastră.
Surse
nih.gov