pH-ul măsoară aciditatea sau alcalinitatea substanţelor, în acest caz a alimentelor. Acesta se măsoară pe o scală de la 0 la 14, alimentele cu pH 7 sunt neutre, cele cu pH sub 7 sunt acide, iar cele cu pH peste 7 sunt alcaline.

Fiecare unitate este mai mare sau mai mică decât unitatea superioară sau inferioară de 10 ori (după caz). De exemplu, un aliment cu pH 4 este de 10 ori mai acid decât un aliment cu pH 5 şi de 100 de ori mai acid decât un aliment cu pH 6. În sens invers, un aliment cu pH 8 este de 10 ori mai alcalin decât un aliment cu pH 7.

pH-ul alimentelorAcest articol a fost realizat pentru persoanele care suferă de afecţiuni digestive, în scopul alegerii alimentelor potrivite. pH-ul alimentelor din tabelul de mai jos este pH-ul efectiv şi nu are legatură cu capacitatea unui aliment de a alcaliniza sau acidifia organismul. Influenţa alimentelor asupra pH-ului organismului este tratată în acest articol.

De exemplu, aproape toate legumele şi fructele sunt acide, însă după ce sunt metabolizate acestea au un efect alcalinizant asupra organismului.

Aliment pH aproximativ
Afine 3.12 – 3.33
Afine îngheţate 3.11 – 3.22
Agrişe 2.80 – 3.10
Albuş de ou 7.96
Ananas 3.20 – 4.00
Ananas la conservă 3.35 – 4.10
Anghinare 5.60
Anşoa 6.50
Ardei verzi 5.20 – 5.93
Avocado 6.27 – 6.58
Banane galbene 5.00 – 5.29
Banane roşii 4.58 – 4.75
Branză – Camembert 7.44
Branză – Cheddar 5.90
Branză – Parmezan 5.20 – 5.30
Branză – Philadelphia 4.10 – 4.79
Branză – Roquefort 5.10 – 5.98
Branză de vaci 4.75 – 5.02
Brocoli gătit 6.30 – 6.52
Caise Uscate 3.30 – 4.80
Capşuni 3.00 – 3.90
Carne de porc 5.60 – 6.20
Carne de vită 5.40 – 6.50
Carne de pui 5.91 – 6.36
Carne de oaie 5.75 – 5.80
Carne de capră 5.40 – 6.00
Cartofi 5.40 – 5.90
Cartofi dulci 5.30 – 5.60
Cartofi piure 5.10
Castane 6.20
Castraveţi 5.12 – 5.78
Caviar 5.70 – 6.00
Ceapă albă 5.40 – 5.80
Ceapă murată 3.70 – 4.60
Ceapă roşie 5.30 – 5.80
Chives 5.20 – 6.31
Cireşe 3.80 – 3.83
Ciuperci 6.00 – 6.70
Cod 5.30 – 6.10
Conopidă 5.60
Creveţi 6.80 – 7.00
Creveţi fierţi 7.19 – 7.79
Curmale 4.14 – 4.88
Dovleac 4.90 – 5.50
Dovlecei gătiţi 5.69 – 6.10
Drojdie 5.65
Fasole 5.60 – 6.50
Fasole în sos tomat 5.32
Fenicul 5.48 – 5.88
Fidea 5.80 – 6.50
Fulgi de ovăz 6.20 – 6.60
Fulgi de porumb 4.90 – 5.38
Galbenuş de ou 6.10
Gem de capşuni 3.00 – 3.40
Grapefruit 3.00 – 3.75
Hering 5.75 – 6.20
Hering marinat 4.50 – 5.00
Homar 7.10 – 7.43
Hrean 5.35
Kale gătită 6.36 – 6.80
Ketchup 3.89 – 3.92
Lapte bătut 4.41 – 4.83
Lapte condensat 6.33
Lapte de capră 6.48
Lapte de vacă 6.40 – 6.80
Lime 2.80
Linte gătită 6.30 – 6.83
Macaroane 5.10 – 6.41
Macriş 5.88 – 6.18
Macrou fiert 6.26 – 6.50
Mandarine 3.32 – 4.48
Mango 3.40 – 4.63
Măr copt cu zahăr 3.20 – 3.55
Măsline coapte (gata de recoltat) 6.00 – 7.30
Măsline verzi 3.60 – 4.60
Mazăre gătită 6.22 – 6.88
Melasă 4.90 – 5.40
Mere Golden Delicious 3.60
Mere Jonathan 3.33
Miere 3.70 – 4.20
Morcovi 5.88 – 6.10
Mure 3.85 – 4.50
Muştar 3.55
Napi 5.29 – 5.90
Nectar de caise 3.78
Nectar de pere 4.03
Nectar de prune 3.45
Nectarine 3.92 – 4.18
Nucă de cocos 5.52 – 6.18
Nuci 5.42
Orez  sălbatic gătit 6.08 – 6.47
Orez alb gătit 6.00 – 6.68
Orez brun gătit 6.25 – 6.83
Orz gătit 5.19 – 5.32
Oţet 2.40 – 3.40
Ouă întregi 6.58
Pâine albă 5.00 – 6.20
Pâine din grâu integral 5.47 – 5.85
Pâine integrală de secară 5.40
Pâine neagră 6.53
Papaya 5.20 – 5.72
Pastă de tomate 3.50 – 4.70
Păstârnac 5.30 – 5.70
Păstrav 6.20 – 6.33
Pătrunjel 5.70 – 6.03
Pepene galben 6.13 – 6.58
Pepene verde 5.18 – 5.60
Pepeni (alte varietăţi) 5.78 – 6.67
Pere 3.50 – 4.60
Piersici 3.30 – 4.05
Pimiento 4.40 – 4.90
Portocale 3.69 – 4.34
Porumb 5.90 – 7.30
Porumb îngheţat 7.33 – 7.68
Porumb la conservă 5.90 – 6.50
Praz 5.52 – 6.17
Prune 2.80 – 4,45
Prune uscate 3.63 – 3.92
Ridichi albe 5.52 – 5.69
Ridichi roşii 5.85 – 6.05
Rodie 2.93 – 3.10
Roşii întregi 4.30 – 4.90
Roşii la conservă 3.50 – 4.70
Rubarbă 3.10 – 3.40
Salată 5.80 – 6.15
Salată Iceberg 5.70 – 6.13
Somon fript 5.36 – 6.40
Sardine 5.70 – 6.60
Scoici 6.00 – 7.10
Sfeclă 5.30 – 6.60
Sirop de arţar 5.15
Smântână 20% 6.50 – 6.68
Smochine 5.05 – 5.98
Soia 6.00 – 6.60
Somon fiert 5.85 – 6.50
Sos de soia 4.40 – 5.40
Sos Worcestershire 3.63 – 3.67
Spaghete 5.97 – 6.40
Spanac congelat 6.30 – 6.50
Spanac gătit 6.60 – 7.18
Spanac proaspăt 5.50 – 6.80
Sparanghel 6.00 – 6.70
Stridii 5.68 – 6.17
Struguri 2.80 – 3.84
Suc de ananas 3.30 – 3.60
Suc de lamâie 2.00 – 2.60
Suc de lime 2.00 – 2.35
Suc de mere 3.40 – 4.00
Suc de mere la doză 3.35 – 3.62
Suc de morcovi 6.40
Suc de portocale 3.30 – 4.19
Suc de roşii 4.10 – 4.60
Tăieţei 6.08 – 6.50
Ţelină 5.70 – 6.00
Ton la conservă 5.90 – 6.10
Unt de arahide 6.28
Varză albă 6.20
Varză de Bruxeles 6.00 – 6.30
Varză roşie 5.60 – 6.00
Varză verde 5.50 – 6.75
Vinete 4.75 – 5.50
Zmeură 3.80 – 4.10

Unde nu este mentionată metoda de preparare este vorba de pH-ul alimentelor crude. Faţă de valorile din tabel, pH-ul alimentelor se poate modifica în funcţie de varietate, metoda de preparare sau în funcţie de perioada şi condiţiile de păstrare.

În cazul în care consideraţi că din lista de mai sus lipsesc anumite alimente şi pH-ul lor vă rugăm să ne comunicaţi prin intermediul formularului de mai jos şi vom încerca să obţinem valorile pH-ului pentru alimentele respective şi să le includem în tabel.

Surse:
epa.gov
omafra.gov
foodscience.edu

Print Friendly, PDF & Email