Piperina
Piperina este un alcaloid ce se găseşte în piperul negru (Piper nigrum) şi în piperul lung (Piper longum).
Acest compus este alcaloidul responsabil de gustul şi aroma piperului negru.
Piperina a fost descoperită în 1819 de Hans Christian Orsted. Aceasta a fost extrasă din fructele plantei Piper nigrum, plantă care este sursa atât pentru piperul negru cât şi pentru piperul alb.
Ulterior au fost descoperite alte trei specii care conţin această substanţă (Piper longum, Piper officinarum, Piperul african).
Efectele benefice ale piperinei
Studiile au demonstrat că piperina are efecte antiinflamatorii, antiartritice, antioxidante şi antidepresive asupra organismului uman.
Studii recente au aratat că aceasta poate distruge, singură sau împreună cu un medicament împotriva cancerului, celulele cancerului de piele sau de prostată. Acest efect este produs de capacitatea piperinei de a creşte biodisponibilitatea medicamentelor sau a altor substanţe.
De exemplu, piperina a crescut biodisponibilitatea curcuminei cu 2000% pentru o oră după administrare (au fost administrate simultan) fără să fie observate efecte adverse și implicit amplifică efectele turmericului.
Acest lucru este posibil datorită faptului ca piperina împiedică desfăşurarea unui proces ce are loc la nivelul ficatului şi care are rolul de a detecta şi marca medicamentele care trebuie excretate prin intermediul rinichilor.
Procesul este foarte util pentru că previne excesul de medicamente, însă în anumite cazuri reuşeşte să împiedice medicamentele să ajungă la locul dorit şi în concentraţia necesară.
În cazul ingerării de piperină, anumite medicamente pot trece de această barieră şi pot ajunge la locul unde sunt necesare (nu toate medicamentele pot trece).
Acest efect al piperinei este bun în anumite cazuri şi rău în altele, depinde de context. Din această cauză, această substanţă trebuie utilizată cu mare atenţie pentru că se poate ajunge la exces de medicamente în sânge.
Piperina poate împiedica formarea de noi celule adipoase, însă acest efect a fost studiat doar în cazul şoarecilor şi nu există dovezi că poate face acelaşi lucru şi în cazul oamenilor.
Conform unor studii recente, piperina stimuleaza diviziunea şi dezvoltarea melanocitelor (celule care dau culoare pielii) şi astfel poate fi utilă în tratarea vitiligo. Vitiligo este o afecţiune autoimună ce se manifestă prin decolorarea pielii în diferite zone ale corpului.
De asemenea, piperina stimuleaza enzimele digestive şi astfel creşte capacitatea de digestie a stomacului şi scade timpul petrecut de alimente în tractul gastrointestinal.
Astfel, piperul este un condiment foarte sănătos, însă care nu trebuie consumat în exces. Evitaţi consumul de suplimente alimentare ce conţin piperină.
Surse
nih.gov
nih.gov
ohsu.edu
webmd.com
plosone.com
sciencedirect.com