Restricția calorică reprezintă dietă prin care se diminuează aportul caloric cu aproximativ 30%, menținând o dietă echilibrată.

Cercetarea în domeniul restricției calorice are o istorie lungă. Primele rezultate au apărut în 1930 când cercetătorii au observat că rozatoarele de laborator trăiau cu 40% mai mult atunci când urmau o dietă restrictivă din punct de vedere caloric.

Același efect a fost observat și în studiile viitoare ce au fost efectuate pe viermi, drojdii, muște și șoareci. În alte studii nu s-au observat efectele prezentate anterior, iar într-un studiu s-a observat chiar scăderea duratei de viață a șoarecilor.

În luna august a anului 2012, Institutul Național pentru Îmbătrânire din SUA a facut publice datele rezultate în urma unui studiu început în anul 1987 și finalizat în 2010. Prin acest studiu s-a urmărit stabilirea legăturii dintre restricția calorică și creșterea duratei de viață.

Studiul a fost efectuat pe maimuțe și a fost cel mai lung studiu ce a avut ca scop investigarea efectelor restricției calorice asupra sănătății. Rezultatele acestui studiu contrazic rezultatele singurului studiu anterior de acest fel ce a fost efectuat de Universitatea din Wisconsin.

restrictia calorica
Rezultatele studiului efectuat de Universitatea din Wisconsin au fost publicate în anul 2009, la peste 20 de ani de la inițierea lui. Acest studiu a fost efectuat pe maimuțe și a avut ca rezultat creșterea duratei de viață în cazul maimuțelor care au urmat o dieta restrictivă caloric, lucru ce nu a fost observat și în cadrul studiului publicat 2012.

Cele două studii au avut însă și elemente comune. În ambele studii s-a observat că anumite afecțiuni specifice vârstei înaintate și care includ diabet, artrită, diverticuloză și probleme cardiovasculare au apărut la varste mai mici în cazul animalelor ce au urmat o dieta normală și nu una restrictivă.

Totuși, în studiul NIA (2012), această observație nu a fost semnificativă din punct de vedere statistic.

În urma studiului NIA s-a observat că animalele care au început dieta restrictivă caloric de la vârste fragede au avut un risc mult mai scazut de cancer.

Chiar dacă au fost observate anumite beneficii, cercetătorii au concluzionat ca restricția calorică nu are efecte semnificative asupra duratei de viață și nici asupra mortalității cauzate de afecțiuni specifice vârstei înaintate, dar totuși influențează starea de sănătate atât pozitiv cât și negativ.

Un alt efect observat a fost scăderea nivelului de trigliceride din organism, un factor de risc în ceea ce privește afecțiunile cardiovasculare.

Efectele negative ale restricției calorice pot fi: anorexia, vindecarea greoaie a rănilor, slăbirea sistemului imunitar și scăderea fertilității.

Până în acest moment datele nu sunt clare și nu se poate spune cu certitudine că restricția calorică prelungește viața sau nu și s-a ajuns la concluzia că acest concept este foarte complex și depinde de mulți factori (mediu, hrană, material genetic, vârstă etc.).

Un motiv pentru care rezultatele celor două studii sunt atât de diferite este faptul că în timpul studiului publicat în 2009 animalele din grupul de control au putut mânca liber, fără restricții, iar în cadrul celui din 2012 atât grupul de control cât și cel ce urma o dieta restrictivă au fost restricționate la cantităti fixe, diferite în funcție de grup.

Facând acest lucru, cercetătorii ce au efectuat studiul din 2012 au comparat animale care aveau o alimentație sănătoasă cu altele ce urmau o dietă restrictivă, spre deosebire de studiul din 2009 în care au fost comparate animale care puteau consuma orice și oricât cu animale ce urmau o dieta restrictivă.

Mi se pare mult mai realistă abordarea din primul studiu pentru că aceasta este realitatea și foarte mare parte din populație consumă mai multe alimente decât are nevoie. Totusi, trebuie să recunoaștem că cele două studii se completează tocmai pentru că tratează același subiect din două direcții diferite.

Dieta folosită pentru studiul din 2009 conținea mult mai multe glucide decât cea folosită în studiul din 2012, respectiv 29% fata de 4%. Aproximativ 40% din animalele din grupul de control din 2009 au facut diabet, dar niciun animal ce urma dieta restrictivă nu a avut această problemă, deși aveau o dietă bogată în glucide.

În acest moment realizatorii celor două studii colaborează pentru a afla cât mai multe lucruri despre restricția calorică și impactul sau asupra sănătății.

Rezultatele studiului NIA au arătat că o alimentație echilibrată și sănătoasă poate extinde viața la fel de mult ca o dieta restrictivă și că nu este cazul să vă expuneți unor riscuri inutile. Chiar dacă restricția calorică a avut și efecte benefice, trebuie să țineți cont că au existat și efecte negative ce nu pot fi neglijate.

Momentan, în ceea ce privește restricția calorică se efectuează studii limitate pe oameni. Poate după finalizarea lor vom avea date mai clare în ceea ce privește relația dintre restricția calorică și durata de viață.

Sursa:
http://www.nia.nih.gov

Print Friendly, PDF & Email