surse de resveratrolResveratrolul este un compus polifenolic ce este produs de diferite plante atunci cand sunt supuse unor condiţii nefavorabile de mediu, răni, infecţii fungice şi raze ultraviolete.
Resveratrolul este o substanţă liposolubilă şi a atras atenţia cercetătorilor în anul 1992 după ce a fost descoperită prezenţa lui în vinul roşu. S-a ajuns la concluzia că resveratrolul poate explica “paradoxul francez” (manâncă alimente grase, consumă vin mult, cafea, fumează, dar sunt mai sănătoşi şi mai slabi decât persoanele din alte ţări).

Studii recente au arătat că acesta poate inhiba dezvoltarea celulelor canceroase din culturile celulare şi poate creşte durata de viaţa a animalelor de laborator.
Resveratrolul se absoarbe foarte bine, dar biodisponibilitatea este redusă datorită metabolizarii şi eliminarii rapide.

După consumarea unei doze de resveratrol, doar cantităţi foarte mici au fost detectate în plasma, iar concentraţia este maximă la 30-60 minute după consum.

Un alt studiu a aratat că nu există diferenţe între cantitatea absorbită pe stomacul gol şi cea din timpul mesei.

Disponibilitatea resveratrolului la nivel celular este foarte importantă pentru că multe teste/studii au fost efectuate pe culturi celulare ce au interactionat cu resveratrolul nemetabolizat şi în concentratii de 10-100 X mai mari decât cele detectate în plasmă.

Există şi câteva tipuri de celule din organism ce interacţionează direct cu resveratrol nemetabolizat (celulele tractului digestiv), dar nu se cunoaşte dacă alte ţesuturi au capacitatea să transforme resveratrolul metabolizat în cel nemetabolizat.

Cele mai importante efecte ale resveratrolului
Antioxidant
În testele de laborator, resveratrolul neutralizează radicalii liberi şi alţi oxidanţi şi inhibă oxidarea colesterolului rău (LDL) şi astfel previne depunerea acestuia pe pereţii vaselor de sânge. Totuşi, este foarte probabil ca “in vivo”, resveratrolul să nu fie la fel de eficient.

Prevenirea cancerului
Multe substanţe nu sunt cancerigene până nu sunt metabolizate. Resveratrolul inhibă acţiunea enzimelor ce ajută la metabolizarea acestora şi astfel reduce cantitatea de substanţe cancerigene din organism. În acelaşi timp, această substanţă amplifică activitatea enzimelor ce ajută organismul să elimine substanţele cancerigene.

Împiedică dezvoltarea celulelor ce au suferit modificari ale structurii ADN şi astfel împiedică apariţia cancerului. Faţă de celulele normale, cele cancerigene nu mai raspund la comenzile de autodistrugere şi astfel se multiplică la nesfârşit. Resveratrolul poate induce apoptoza (autodistrugerea) celulelor cancerigene.

Celulele cancerigene invadează ţesuturile vecine cu ajutorul unor enzime şi prin formarea de noi vase de sânge. Testele în vitro (culturi celulare) au arătat ca resveratrolul poate inhiba cel puţin o astfel de enzimă şi producerea de noi vase de sânge.

Prevenirea afecţiunilor cardiovasculare
Resveratrolul previne ateroscleroza prin împiedicarea depunerii colesterolului şi globulelor albe pe pereţii vaselor de sânge.

Are un rol important şi în relaxarea vaselor de sânge prin stimularea activităţii enzimei eNOS, enzimă ce catalizează formarea oxidului de azot. Oxidul de azot este foarte important în procesul de vasodilatare şi lipsa activităţii enzimei eNOS este asociată cu diverse afecţiuni cardiovasculare.

Un alt rol important al resveratrolului este inhibarea producerii cheagurilor de sange la nivelul vaselor sanguine.

Prevenirea diabetului
Consumul de resveratrol previne rezistenţa la insulină, afecţiune ce, în cele din urma, duce la diabet.

Creşterea duratei de viată
Studii recente au aratat că resveratrolul poate creşte durata de viaţă cu până la 70% în cazul drojdiilor. Într-un studiu efectuat pe rozatoare ce erau supuse unei diete hipercalorice, s-a reuşit creşterea duratei de viata a acestora, astfel încât aceasta a ajuns să fie egală cu cea a rozătoarelor ce aveau o dietă echilibrată şi care nu primeau resveratrol.

Trebuie să tineti cont că mare parte din datele prezentate în acest articol au fost obţinute în urma testelor pe culturi celulare şi animale şi nu pe oameni.
În cantităţi mari (din suplimente), resveratrolul poate interactiona cu medicamentele anticoagulante şi astfel poate creşte riscul de sângerare.

Persoanele care consumă aspirină zilnic trebuie să limiteze consumul de resveratrol. Nu au fost observate alte efecte secundare ale consumului de resveratrol.

Surse de resveratrol
Resveratrolul se găseşte în struguri, vin roşu, suc de grapefruit, alune, afine, merişoare şi în alte fructe de pădure.
În struguri, resveratrolul este prezent în principal în coajă şi cantitatea este influenţată de soiul cultivat, climă şi de expunerea la infecţii fungice.

Cantitatea prezentă în vin depinde de durata în care este asigurat contactul între cojile strugurilor şi must şi în consecinţa, vinurile albe sau roze conţin mai puţin resveratrol decât vinurile roşii. În vinul roşu şi struguri, există şi alţi polifenoli ce acţionează ca antioxidanţi şi care sunt prezenţi în cantităţi mai mari decât resveratrolul.

Cantitatea de resveratrol din alimente variază foarte mult şi de aceea un tabel care să conţina aceste date nu este util. Totuşi pot să vă spun că cea mai mare cantitate se găseşte în struguri şi vin.

Alcoolul, în cantităţi mari sau în cazul unor afecţiuni, produce dependenţă şi are efecte negative asupra stării de sănătate.

Suplimente nutritive
Cea mai mare parte a suplimentelor conţin extract din radacina plantei numita Polygonum cuspidatum şi extract din vin şi struguri. Doza recomandata pentru prevenirea bolilor nu este cunoscută încă.
Ca şi alte suplimente alimentare, resveratrolul nu este verificat şi nu aveţi garanţia că ceea ce scrie pe eticheta este şi în interiorul recipientului.

Până când nu se vor efectua studii de calitate superioară, specialiştii nu recomandă folosirea suplimentelor ce conţin resveratrol şi recomandă consumul de alimente bogate în această substanţă. Vinul trebuie consumat doar în condiţiile prezentate mai sus.

Print Friendly, PDF & Email