Plantele din genul Salvia sunt utilizate de foarte mult timp în medicina tradițională pentru reducerea durerii, protejarea organismului de stresul oxidativ, bacterii, virusuri, inflamații, etc.

Acest gen cuprinde peste 900 de specii, însă noi am ales să tratăm în acest articol salvia comună (salvia officinalis) pentru că aceasta este cel mai des utilizată în scop medicinal, în special datorită faptului că are cel mai mare conținut de ulei esențial dintre toate speciile. Se utilizează și ca și condiment. Aceasta este originară din zona Mediteraneană

salvie

Totuși, dacă timpul va permite, vom face articole dedicate și altor specii relevante de salvie cum ar fi salvia spaniolă și cea chinezească.

Există mai multe studii care arată că pe langă tratarea unor afecțiuni minore, salvia are potențial ridicat în ceea ce privește tratarea unor afecțiuni foarte grave precum depresia, demența, obezitatea, lupus, afecțiuni cardiace și cancer.

Efectele consumului de produse ce conțin salvie

Antioxidant și antiinflamator
Salvia comună conține un număr important de compuși cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii – α-thujon, β-thujon, camfor, acid rozmarinic, acid cafeic, acid ursolic, acid carnosic, carnosol, rosmadial, rosmanol, acid salvianolic etc.

Antioxidanții au un rol important în protejarea organismului de stresul oxidativ și de alte afecțiuni produse de radicalii liberi (diabet, afecțiuni cardiace, cancer, sistem imunitar slab etc.).

Memorie
Studiile au arătat că salvia comună îmbunătățește memoria. Dacă se crește doza se poate observa îmbunătățirea stării de spirit și vigilenței. Are și efect calmant.

Un studiu important a arătat că extractul etanolic de salvie este eficient în gestionarea bolii Alzheimer (formă ușoară spre moderată).

Se pare că principalul compus responsabil de efectele neuroprotectoare este acidul rozmarinic. Astfel, este posibil ca acesta să fie utilizat în viitor pentru tratarea bolii Alzheimer.

Și în cazul aromaterapiei au fost observate unele din efectele de mai sus, însă acestea sunt mai slabe decât în cazul administrării orale.

Este posibil ca proprietățile antioxidante și antiinflamatorii ale acestei plante să ofere protecție pe termen lung împotriva demenței.

În plus, capacitatea acesteia de a îmbunătății starea de spirit poate însemna că poate fi utilă în tratarea demenței avansate.

Diabet
Această plantă este utilizată de mult timp ca tratament natural pentru diabet. Capacitatea ei de a reduce nivelul de glucoză din sânge a fost dovedită în cadrul studiilor pe animale (sufereau de diabet tip 1).

Reducerea glucozei s-a făcut fără afectarea producției interne de insulină.

Ceaiul de salvie comună se pare că are efecte similare metforminului, medicament utilizat în tratarea diabetului de tip 2.

Rezultatele studiilor sunt promițătoare, însă trebuie efectuate studii și pe oameni.

Cancer
Celulele canceroase se răspândesc în principal din cauza unui proces numit angiogeneză (formarea de noi vase de sânge).

Extractul de salvie inhibă acest proces, ceea ce poate reprezenta un punct de pornire pentru dezvoltarea de medicamente care să împiedice formarea de noi vase de sânge la nivelul tumorilor.

Un compus ce inhibă procesul descris mai sus este acidul ursolic.

În cazul studiilor efectuate pe animale se pare că ceaiul de salvie comună poate avea un rol în prevenirea cancerului de colon și de plămâni.

Colesterol și obezitate
Extractul de salvie comună îmbunătățește raportul dintre colesterolul HDL și LDL, scade nivelul trigliceridelor, reduce rezistența la insulină și dimensiunea stratului adipos.

Menopauză
Salvia este utilizată de mult timp pentru diminuarea simptomelor asociate menopauzei. În urma studiilor s-a constatat că utilizarea ei în acest scop este justificată, aceasta fiind o soluție eficientă și sigură. În cadrul studiilor a fost utilizat extract de salvie.

Antibacterian
Extractul are proprietăți antibacteriene, împiedicând dezvoltarea bacteriilor în diverse alimente.

Acest efect a fost constatat și în cazul anumitor microorganisme ce produc cariile dentare.

Astfel, această plantă ar putea fi utilizată cu succes ca și conservant și ca tratament în cazul anumitor afecțiuni ale cavității bucale.

Antidiareic
Extractul este eficient și în tratarea diareei și a colicilor.

Efecte adverse și contraindicații
Salvia este relativ sigură în cantitățile utilizate în mâncare și atunci cand se administrează pe cale orală sau pe piele pentru o perioadă mai scurtă de patru luni.

Aceasta este dăunătoare dacă se utilizează cantități mari, o perioadă îndelungată.

Această plantă conține un compus toxic numit tujon. Tujonul, dacă este consumată o cantitate suficientă, produce crize și leziuni la nivelul ficatului și sistemului nervos.

Din cauza tujonului nu este recomandat ca femeile însărcinate să consume salvie, acesta putând provoca avort spontan.

Nu se recomandă nici în cazul femeilor care alăptează pentru că există câteva dovezi care arată că tujonul poate diminua producția de lapte matern.

Din punct de vedere al conținutului de tujon, o specie mai sigură este salvia spaniolă.

Pentru că poate reduce glicemia, persoanele diabetice trebuie să consulte un medic specialist înainte de a consuma produse ce o conțin.

Nu consumați produse ce o conțin cu cel puțin două săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală.

Surse
nih.gov
webmd.com

Print Friendly, PDF & Email