Am observat că sarea de mare este promovată ca fiind sănătoasă şi chiar este recomandata de anumiţi “mari” bucătari. Afirmaţiile lor sunt adevarate doar într-o foarte mică măsură pentru că sarea de mare are o compoziţie aproape identică cu cea a sării de bucatarie.

Se poate spune că sarea de mare este puţin mai sănătoasă decât sarea de masă, dar nu se poate promova ca fiind un compus sănătos.

În general, sarea de mare este produsă prin evaporarea apei din lacuri sărate şi din mare, fără a mai folosi alte metode de procesare. Trebuie să ţineţi cont că este posibil ca aceasta să nu conţină iod.

Sarea de mare ieftină conţine antiaglomeranţi şi stabilizatori și poate conține și diferite impurități din apa din care a fost obținută. Citiţi cu atenţie lista de ingrediente și cumpărați doar de la producători cunoscuți!

sare de mareChiar daca sarea de mare mai conţine şi câteva minerale, conţinutul de sodiu este identic cu cel al sării de bucătărie (aprox. 40%). Conţinutul fiind identic, nu văd de ce trebuie să mâncăm sare de mare pentru a obţine mineralele respective şi nu legume şi fructe. Totuşi, dacă trebuie să alegeţi între cele doua tipuri, sarea de mare ar fi prima opţiune.

Anumiţi procesatori folosesc sare de mare în produsele lor doar pentru a putea afişa pe ambalaj acel “100% natural”, astfel facând consumatorii să creadă că produsul respectiv este şi foarte sănătos.

Este interesant faptul că sarea de mare este considerată, de catre consumatori, ca fiind un ingredient care nu trebuie să lipsească din salatele şi mâncărurile lor. Un sondaj efectuat în 2011 în SUA a arătat că 61% dintre cei intervievaţi nu ştiau că sarea de mare are acelaşi conţinut de sodiu cu sarea normală şi că aceştia foloseau mai multă crezând ca are un conţinut mult mai mic de sodiu.

Data viitoare când sunteţi puşi în poziţia de a alege între sarea de masă şi cea de mare trebuie să vă gândiţi că nu este mare diferenţă între conţinutul de sodiu al celor două tipuri de sare, să analizaţi lista de ingrediente şi preţul. Dacă sarea de mare aleasă nu conţine aditivi alimentari, vă place gustul şi dacă pentru dumneavoastră preţul este mai puţin important decât sănătatea, vă recomand să o cumparaţi.

Beneficiile consumului de sare de mare nu sunt mari, dar reprezintă un plus faţă de consumul de sare normală. Nu depăşiţi doza maximă admisă de sare şi ţineti cont de faptul că sarea de mare poate să nu conţină iod și că poate conține impurități.

Print Friendly, PDF & Email