Sarea de mare vs. sarea de bucătărie

9

Am observat că sarea de mare este promovată ca fiind sănătoasă şi chiar este recomandata de anumiţi “mari” bucătari. Afirmaţiile lor sunt adevarate doar într-o foarte mică măsură pentru că sarea de mare are o compoziţie aproape identică cu cea a sării de bucatarie.

Se poate spune că sarea de mare este puţin mai sănătoasă decât sarea de masă, dar nu se poate promova ca fiind un compus sănătos.

În general, sarea de mare este produsă prin evaporarea apei din lacuri sărate şi din mare, fără a mai folosi alte metode de procesare. Trebuie să ţineţi cont că este posibil ca aceasta să nu conţină iod.

Sarea de mare ieftină conţine antiaglomeranţi şi stabilizatori și poate conține și diferite impurități din apa din care a fost obținută. Citiţi cu atenţie lista de ingrediente și cumpărați doar de la producători cunoscuți!

sare de mareChiar daca sarea de mare mai conţine şi câteva minerale, conţinutul de sodiu este identic cu cel al sării de bucătărie (aprox. 40%). Conţinutul fiind identic, nu văd de ce trebuie să mâncăm sare de mare pentru a obţine mineralele respective şi nu legume şi fructe. Totuşi, dacă trebuie să alegeţi între cele doua tipuri, sarea de mare ar fi prima opţiune.

Anumiţi procesatori folosesc sare de mare în produsele lor doar pentru a putea afişa pe ambalaj acel “100% natural”, astfel facând consumatorii să creadă că produsul respectiv este şi foarte sănătos.

Este interesant faptul că sarea de mare este considerată, de catre consumatori, ca fiind un ingredient care nu trebuie să lipsească din salatele şi mâncărurile lor. Un sondaj efectuat în 2011 în SUA a arătat că 61% dintre cei intervievaţi nu ştiau că sarea de mare are acelaşi conţinut de sodiu cu sarea normală şi că aceştia foloseau mai multă crezând ca are un conţinut mult mai mic de sodiu.

Data viitoare când sunteţi puşi în poziţia de a alege între sarea de masă şi cea de mare trebuie să vă gândiţi că nu este mare diferenţă între conţinutul de sodiu al celor două tipuri de sare, să analizaţi lista de ingrediente şi preţul. Dacă sarea de mare aleasă nu conţine aditivi alimentari, vă place gustul şi dacă pentru dumneavoastră preţul este mai puţin important decât sănătatea, vă recomand să o cumparaţi.

Beneficiile consumului de sare de mare nu sunt mari, dar reprezintă un plus faţă de consumul de sare normală. Nu depăşiţi doza maximă admisă de sare şi ţineti cont de faptul că sarea de mare poate să nu conţină iod și că poate conține impurități.

Print Friendly
advert

9 Comentarii

 1. Raspunde mihai 27/12/2016

  Cu acest articol nu sunt de acord. Sarea NERAFINATA (cea colorata; cenusiu sau roz (sare de muraturi,de mare cenusie, himalaya) este necesara si sanatoasa pentru organism. Contine minerale naturale. La noi nu se gaseste sare de mare de calitate (Celtic Sea Salt! Iodul adaugat in sare este un reziduu industrial toxic! Doar cei cu deficiente de iod trebuie sa consume iod din surse naturale! Sarea alba este toxica pentru ca este prelucrata si golita de minerale si de regula cu adaos de chimicale (de ex antiaglomeranti).

  • Raspunde cesamancam.ro 28/12/2016

   Sarea nu se consumă pentru nutrienți. Aceasta se consumă pentru că este necesară în diferite procese din organism (Na și Cl). Aceasta poate fi consumată fără probleme și ca NaCl pură. Pentru nutrienți există alimentele. Înțeleg că cea care conține nutrienți teoretic este mai sănătoasă, însă este total greșită ideea că sarea cu nutrienți este sănătoasă și cea fără este dăunătoare. Ambele tipuri sunt necesare/sănătoase/dăunătoare, în funcție de cantitatea ingerată.

   Astfel, în ceea ce privește sarea cel mai important lucru este cantitatea și nu mineralele, sursa acesteia etc. Cantitatea de minerale, sursa și alte lucruri sunt doar elemente evidențiate de producători și comercianți pentru a justifica prețul exagerat al unor tipuri de sare. Fiecare tip de sare are avantaje și dezavantaje și astfel cred că ar trebui să ne preocupăm mai mult de controlul cantității de sare ce intră în organism și mai puțin de celelalte aspecte.

   P.S. – se găsește sare și fără antiaglomeranți. În ceea ce privește iodul acesta este intr-un fel un rău necesar. Dacă avem grijă să consumăm sare cu moderație nu vom exagera nici cu iodul.

 2. Raspunde Larisa 12/11/2016

  Sarea de masa contine sticla si nisip…..

 3. Raspunde Doru 13/09/2016

  Dar de ce ar fi un lucru atat de rau ca aceasta sare nu contine iod?
  De fapt, de ce ar trebui ca sarea sa contina iod?

 4. Raspunde ion munteanu 18/02/2016

  Au fost multe pareri care sustin consumul de sare de mare pt urmatorul motiv: sarea de salina contine nisip care raneste venele iar in incercarea de a repara, corpul, bandajeaza” cu colesterol.

  • Raspunde cesamancam.ro 18/02/2016

   Unde ati citit acest lucru? Nisip – va referiti la siliciu sau la ce anume?

 5. Raspunde naturalys 02/11/2013

  Despre sarea de Himalaia ce spuneti?

  • Raspunde cesamancam.ro 02/11/2013

   Conţine o cantitate de NaCl similară cu sarea de mare, nefiind diferită de aceasta în ceea ce priveşte efectele negative asupra organismului. Nefiind rafinată, aceasta poate conţine impurităţi ce pot fi toxice. Este posibil sa conţină prea puţin iod.

Spune-ți părerea


cinci + = 12

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe CeSăMâncăm.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.

and last modified on November 14th, 2016 at 17:06,