Siliciu – rol și efecte adverse
Siliciul este un mineral ce se găsește în cantitate foarte mare în crusta terestră sub forma de silicaţi, iar cantitatea cea mai mare de siliciu din alimente și medicamente se gasește sub formă de dioxid de siliciu. Încă nu există prea multe date în ceea ce privește rolurile siliciului în organismul uman, însa se cunoaște că acesta crește rezistența oaselor și a cartilagiilor, grăbește vindecarea fracturilor şi păstrează integritatea vaselor de sânge.
Siliciul nu oprește descompunerea oaselor ci doar favorizează formarea țesutului osos. Astfel, riscul de osteoporoză scade în cazul persoanelor tinere care consumă siliciu, iar în cazul persoanelor în vârstă siliciul nu poate opri descompunerea țesutului osos.
Acest mineral face parte din enzima care produce colagenul, compus esențial pentru sănătatea pielii și cartilagiilor.
Carența de siliciu
În urma studiilor efectuate pe animale s-a observat că lipsa siliciului din alimentație încetinește vindecarea rănilor și produce scăderea densității oaselor, astfel crescând riscul de fracturi osoase.
Pentru că încă nu se cunosc mecanismele prin care siliciul acționează în organism, doza zilnică recomandată nu a fost stabilită, dar cercetările au arătat că un consum de 20-30 mg de siliciu pe zi asigură necesarul zilnic și nu produce efecte adverse. Această doză poate fi obținută fără probleme din alimente și nu este necesar să folosiți suplimente nutritive.
Excesul de siliciu
Limita maximă admisă pentru siliciu a fost stabilită la 700 mg pe zi, însă datorită cercetărilor recente aceasta este prea mare și ar trebui refăcută.
Siliciul poate scoate din organism alți nutrienți, ceea ce poate produce efecte grave asupra noastră. De exemplu – suplimentele cu siliciu conțin o enzimă ce distruge vitamina B1.
Suplimentele alimentare cu siliciu pot produce urinare excesivă, pietre la rinichi și afecțiuni hepatice.
Folosirea îndelungată a suplimentelor cu siliciu nu este recomandată pentru ca acestea pot distruge ireversibil rinichii și ficatul.
În 2013 a fost efectuat un studiu prin care s-a arătat că nanoparticulele de siliciu (dioxid de siliciu) folosite în alimente și medicamente sunt foarte toxice pentru celulele hepatice.
Femeile însărcinate sau care alăptează trebuie să evite suplimentele ce conțin siliciu.
Surse de siliciu
Siliciul este prezent în cantitate mare în cereale, apă, banane, legume, bere, mazăre, produse lactate și este folosit şi ca aditiv în alimente şi medicamente, sub forma de dioxid de siliciu.
Sursa: efsa
In sare, deci in toate produsele care au sare. Ca adaos e551-559 silicati in mai toate produsele, apoi in produse naturale gen faina orz ovaz…
1 litru de apa de la robinet contine aprox. 15 mg de SiO2 (dioxid de siliciu)… asa ca idee
bună idee. Mulțumim!