Florile și fructele de soc – administrare, efecte
Socul a fost utilizat timp de câteva secole ca plantă medicinală în scopul tratării rănilor. De asemenea, se administrează și oral pentru tratarea unor afecțiuni repiratorii precum răceala și gripa.
Există mai multe specii de soc, însă specia cea mai des utilizată în scop medicinal este Sambucus nigra (socul european). Evitați socul pitic (Sambucus ebulus) pentru că acesta poate fi toxic.
Socul european este un arbust ce poate atinge o înălțime de aproximativ 9-10 m. Acesta este orginiar din Europa, Africa și anumite părți din Asia, dar se cultivă intens și în SUA.
Efectele produselor din soc
Socul conține flavonoide, compuși cu proprietăți antioxidante ce pot preveni afecțiunile produse de radicalii liberi. Fructele de soc depășesc la acest capitol afinele, goji, merișoarele și coacăzele.
Unul dintre cei mai importanți flavonoizi din fructele de soc este quercetina, un antioxidant cu acțiune antihistaminică şi antiinflamatoare.
Totuși, au fost efectuate puține studii pe oameni și asfel cercetătorii nu știu cât de eficiente sunt fructele de soc.
Este posibil ca socul să trateze răceala și gripa prin reducerea congestiei de la nivelul mucoaselor.
Într-un studiu în care s-a utilizat Sambucol (extract standardizat de soc cu vitamina C și zinc) durata gripei a fost redusă cu aproximativ 3 zile. Pentru că suplimentul conține și alte ingrediente nu se cunoaște dacă socul are același efect atunci când este utilizat singur.
Un alt produs (ViraBLOC, acum New Chapter – Immune Take Care) a diminuat simptomele gripei atunci când a fost administrat la maximum 24 de ore de la declanșarea lor.
Sinupret, un produs ce conține soc, a fost utilizat ca adjuvant în tratarea sinuzitei bacteriene împreună cu antibiotice (doxiciclină sau vibramicină). Persoanele care au utilizat și sinupret s-au simțit mai bine decât cele care au utilizat doar antibiotice.
Studii preliminarii au arătat că produsele ce îl conțin nu scad nivelul de colesterol (în cazul persoanelor cu un nivel ridicat) și nu reduc simptomele afecțiunilor cardiace (în cazul femeilor la postmenopauză).
Forme disponibile și administrare
Produsele din soc se pot găsi sub formă de sirop, tictură, capsule, flori uscate, ceai, vin etc.
Pentru sinupret, ViraBLOC și sambucol utilizați dozele furnizate de producători, iar pentru ceaiul de soc 3-5 g flori uscate, în 250 ml apă clocotită (se fierb 10-15 min), de trei ori pe zi.
Nu administrați produse din soc copiilor fără să consultați un medic specialist.
Efecte secundare, contraindicații și interacțiuni
Utilizați o sursă de încredere pentru că fructele proaspete sau necoapte, frunzele, semințele și coaja conțin substanțe foarte otrăvitoare. Acestea produc greață, vărsături, diaree, dureri abdominale, amețeală etc. Simptomele apar foarte repede – 10-15 minute de la ingerare.
Fructele coapte sunt negre. Nu utilizați fructe verzi sau roșii.
Nu utilizați fructe proaspete (chiar dacă sunt coapte) sau alte părți ale plantei fără preparare termică (de exemplu: sucuri sau siropuri fresh).
Este posibil ca și florile să conțină această substanță, însă până în prezent nu au fost raportate cazuri de otrăvire.
Atunci când sunt utilizate corespunzător și pentru o perioadă scurtă (sub 5 zile) produsele din soc sunt relativ sigure.
Totuși, nu este indicată administrarea acestora femeilor însărcinate și care alăptează.
În cazul persoanelor cu afecțiuni autoimune este necesar să se consulte un medic specialist înainte de administrare.
Socul poate interacționa cu diuretice, medicamente pentru diabetici, chimioterapie, laxative, Theophylline (medicament pentru astm și alte afecțiuni respiratorii), medicamente care slăbesc sistemul imunitar.
Dacă vă aflați în situațiile de mai sus consultați un medic specialist înainte de a consuma produse din soc.