Spirulina – beneficii și efecte secundare
Spirulina este o algă unicelulară bogată în proteine, vitamine, minerale, carotenoizi, acizi grași esențiali și antioxidanți ce pot diminua efectele radicalilor liberi asupra celulelor.
Termenul este utilizat pentru a descrie un amestec format din două alge, Arthospira Platensis și Arthospira Maxima, însă numele se păstrează în general și în cazul produselor care conțin doar una dintre ele.
Aceasta conține vitamine din complexul B, beta-caroten, vitamina E, mangan, zinc, cupru, fier, seleniu etc.
Este în general utilizată ca sursă de vitamina B12 de către vegani, însă cercetările arată că absorbția acestei vitamine este foarte scăzută și astfel spirulina nu este o sursă bună. În acest scop ar trebui folosită chlorella, o algă ce conține B12 biodisponibilă.
Compoziție
Spirulina are mai mulți compuși activi, principalul compus fiind phycocyanobilin (1% din greutatea produselor).
Produsele ce o conțin au o cantitate foarte mare de proteine (55-70% din treutatea totală). Acestea conțin toți aminoacizii, însă comparativ cu produsele animale au un conținut relativ redus de cisteina, metionină și lizină.
Cantitatea de lipide se situează undeva la valoarea de 6% din greutatea totală, iar cea de glucide este de 7-14%.
Spirulina mai conține fier (50-150 mg/100 g), calciu (600-1200 mg/100 g), magneziu (200-600 mg/100 g), seleniu (50-200 mcg/100 g).
Aceasta mai conține și o cantitate mare de carotenoizi, zeaxantină, alți antioxidanți, dar și alte minerale și vitamine.
Efectele spirulinei
Această algă are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii puternice. Se pare că aceste proprietăți sunt produse prin inhibarea enzimei NADPH oxidază de către phycocyanobilin, compus ce imită bilirubina (un compus produs de organism).
În cadrul sudiilor efectuate pe animale și în laborator spirulina a intensificat activitatea sistemului imunitar prin creșterea numărului de anticorpi și alte celule implicate în protejarea organismului de patogeni, dar și de cancer. Totuși, testele efectuate pe oameni nu au reușit să confirme toate aceste efecte ale algei, fiind nevoie de mai multe studii.
În cadrul studiilor pe oameni s-a arătat ca suplimentele cu spirulină cresc activitatea celulelor NK (natural killer). Totuși, studiul a fost finanțat de o companie ce produce acest tip de suplimente.
Studiile pe animale sugerează că această algă este un agent antiartritic puternic. Se pare că are același efect sau sensibil mai mic decât Triamcinolone (corticosteroid).
Deși se pare că spirulina este unul dintre cele mai puternice suplimente alimentare din punct de vedere al efectelor antivirale (are efecte asupra HIV, herpes și virus gripal), trebuie avut în vedere că acest efect nu este punctul forte al suplimentelor.
Această algă diminuează absorbția colesterolului și trigliceridelor și nivelul lor din sânge. Diminuarea nivelului de colesterol LDL și trigliceride și creșterea nivelului HDL nu au fost observate în cazul persoanelor cu valori normale.
Se pare că este utilă (ca adjuvant) și în pierderea în greutate în cazul persoanelor cu sindrom metabolic. Nu este eficientă în cazul persoanelor sănătoase.
Această algă poate fi utiliziată și ca sursă de proteine (conține până la 70% aminoacizi), însă pentru efecte vizibile este necesar un consum mai mare de spirulină decât maximul recomandat. În acest caz este posibil să se depășească dozele zilnice pentru alți nutrienți. În plus, există surse bune și ieftine de proteine precum nucile, alunele, peștele etc. și astfel utilizarea acestei alge doar pentru conținutul ei proteic nu are sens.
În ceea ce privește reacțiile alergice se pare că spirulina are efecte pozitive prin blocarea producerii de histamine. Aceste substanțe sunt responsabile de simptomele alergiilor.
În cazul afecțiunilor produse de antibiotice această algă favorizează dezvoltarea bacteriilor benefice și astfel ajută la refacerea florei intestinale (studii efectuate în laborator – nu au fost replicate pe oameni sau animale).
Studii preliminare au arătat că în cazul persoanelor cu hepatită cronică spirulina poate proteja ficatul de leziuni și ciroză. Are câteva efecte benefice asupra ficatului și în cazul altor categorii de persoane.
Această algă conține o cantitate mare de zeaxantină, un nutrient important ce poate încetini degradarea vederii şi poate preveni apariţia cataractei.
În cadrul unui studiu efectuat pe oameni administrarea unui singur gram de spirulină pe zi timp de un an a condus la vindecarea integrală a leziunilor precanceroase produse de mestecarea tutunului în cazul a 45% din pacienți, față de 7% în cazul celor ce primeau placebo. În câteva cazuri leziunile au reapărut după încetarea consumului.
Alte efecte ale acestui supliment sunt: protejează rinichii de diferite toxine, ajută la eliminarea metalelor grele din organism, scade tensiunea arterială, scade aproape la 0 riscul de infarct, poate diminua riscul de diabet și ajuta la tratarea lui. Aceste efecte au fost rezultatul studiilor efectuate pe animale și este posibil să nu se aplice și în cazul oamenilor.
Forme disponibile și doze
Spirulina este disponibilă sub formă de pudră, tablete sau fulgi.
Deși acest supliment a fost utilizat și de copii, nu se cunoaște doza sigură în cazul persoanelor cu vârsta până în 18 ani. Astfel, este necesar să consultați un specialist.
În funcție de afecțiune pot fi utilizate următoarele doze (utilizate în studii):
– pentru colesterol 1-8 grame / zi;
– pentru performanță atletică 2-7,5 g / zi;
– pentru controlul glicemiei 2 g / zi (efecte nu foarte mari);
– pentru steatoză (ficat gras) 4.5 g / zi.
Doza standard este de 4-6 tablete (500 mg fiecare) pe zi.
Doza maximă este de aproximativ 18-20 grame / zi.
Nu este recomandat să depășiți doza maximă de mai sus pentru că nu au fost observate efecte benefice semnificative după depășirea acesteia.
Dacă nu ați mai consumat spirulină este recomandat să începeți cu o cantitate mică pe care să o creșteți treptat. Astfel puteți evita apariția unor efecte secundare temporare precum dureri de cap, transpirație excesivă sau înroșirea feței.
Efecte adverse (secundare), contraindicații și interacțiuni
Se pare că spirulina este sigură chiar și la doze mari. Totuși, aceasta poate fi contaminată cu diverse substanțe toxice cum ar fi metalele grele si microcistinele (toxine hepatotoxice produse de anumite tipuri de alge ce se pot dezvolta în același mediu cu spirulina). Astfel, este foarte important să achiziționați spirulină de la producători renumiți.
În general cele mai sigure sunt produsele obținute din alge crescute în laborator pentru că este mai puțin probabil să fie contaminate cu alge ce pot produce microcistine și metale grele, față de cele crescute în mediu natural.
Nu se cunosc foarte bine efectele acestei alge în timpul sarcinii și alăptării. Consultați un specialist dacă aveți de gând să consumați suplimente ce o conțin.
În cazul sarcinii trebuie să aveți în vedere că deja consumați suplimente alimentare și astfel dacă mai utilizați și spirulină riscați să consumați o cantitate prea mare de minerale și vitamine, ceea ce poate avea efecte negative asupra dumneavoastră sau a fătului.
Această algă este o sursă de fenilalanină și astfel nu trebuie consumată de persoanele ce suferă de fenilcetonurie.
De asemenea, persoanele care suferă de afecțiuni autoimune (scleroză multiplă, artrită reumatoidă, lupus etc.) nu ar trebui să consume suplimente ce o conțin pentru că poate stimula activitatea sistemului imunitar și agrava simptomele acestor afecțiuni.
Dacă sunteți alergic la fructe de mare, alge sau alte plante acvatice este posibil să fiți alergic și la spirulină.
Această algă conține iod și poate influența negativ persoanele care suferă de afecțiuni tiroidiene.
În plus poate interacționa cu medicamentele pe care le utilizați. Dacă urmați un tratament consultați un medic înainte de utilizarea suplimentelor cu spirulină.
Este posibil ca aceasta să stimuleze sistemul nervos și astfel nu este recomandat să o consumați aproape de ora de culcare.
Chiar dacă multe din efectele de mai sus nu au fost dovedite în cazul oamenilor sau există dovezi insuficiente se pare că suplimentele ce conțin spirulină sunt în general benefice.
Noi nu sprijinim utilizarea de suplimente alimentare în cazul persoanelor sănătoase și cu un stil de viață sănătos, însă dacă doriți să utilizați astfel de suplimente vă rugăm să consultați un medic specialist și să alegeți suplimente de calitate.
Pentru a face o alegere bună în ceea ce privește suplimentele alimentare vă invităm să citiți și cele două articole prezente aici și aici.
Surse
umm.edu
examine.com
healthline.com