Sunătoarea (Hypericum perforatum) este o plantă medicinală ce este utilizată de câteva sute de ani.

În scop medicinal sunt utilizate florile plantei. Acestea sunt un remediu popular pentru tratarea depresiei.

Sunătoarea mai este utilizată și pentru anxietate, oboseală, probleme digestive, insomnie, malarie, afecțiuni renale, arsuri și răni etc.

sunătoareEfectele consumului de sunătoare
Deși se pare că este un tratament eficient pentru depresie și este utilizat destul de des în Europa, această plantă nu este aprobată ca medicament pentru tratarea depresiei în SUA.

Acest lucru este cauzat în principal de faptul că poate avea efecte adverse destul de grave (interacționează cu diferite plante medicinale și medicamente, inclusiv cu cele pentru tratarea cancerului) și că efectele sale asupra depresiei nu 100% dovedite.

Există destule dovezi științifice care arată că această plantă este eficientă în tratarea depresiilor ușoare / moderate, însă pentru a da un aviz favorabil se pare că FDA are nevoie de mai multe, inclusiv în ceea ce privește siguranța utilizării produselor ce o conțin.

Nu se cunoaște precis mecanismul prin care această plantă poate reduce depresia, însă cercetătorii cred că „vinovate” sunt două substanțe conținute de aceasta – hipericină și hiperforină. Se pare că acestea pot schimba activitatea serotoninei, norepinefrinei și dopaminei, substanțe ce influențează starea de spirit.

Cele două substanțe de mai sus nu sunt singurii compuși importanți din sunătoare. Aceasta mai conține și flavonoide precum quercetina, rutina și luteolina și câțiva aminoacizi.

În ceea ce privește depresia, studii mari și destul de bine elaborate au arătat că aceasta poate trata depresia ușoară / moderată la fel de bine ca medicamentele standard utilizate în acest scop.

Aceste studii nu au putut arăta că este eficientă în tratarea depresiei puternice și astfel nu este recomandată în acest scop.

Au existat și câteva studii care au arătat că nu este mai eficientă decât placebo. Surprinzător, într-unul din studii chiar și medicamentul antidepresiv standard a avut rezultate similare cu placebo (0).

Alte afecțiuni pentru care există câteva dovezi preliminarii cu privire la eficiența acestei plante sunt tulburările somatoforme (de exemplu durere și frică fără un factor extern care să le producă).

În prezent cercetătorii studiază această plantă și în ceea ce privește anxietatea, ADHD, sindromul premenstrual, dermatita atopică, herpes, sindromul obsesiv-compulsiv, diminuarea durerilor, slăbit, vindecarea rănilor, insomnie, infecții virale și bacteriene etc. (există prea puține dovezi pentru a susține utilizarea acestei plante în aceste scopuri, însă în anumite cazuri rezultatele preliminarii sunt promițătoare).

Există în desfășurare și studii cu privire la siguranța utilizării produselor ce conțin sunătoare.

Câteva laboratoare testează anumite substanțe conținute de aceasta pentru a vedea dacă pot fi utilizate împotriva celulelor canceroase.

Această plantă are și efecte antioxidante, antiinflamatorii și neuroprotectoare.

Este posibil ca efectele benefice să apară după mai multe săptămâni sau chiar luni de utilizare.

Forme disponibile, administrare, doze
Sunătoarea poate fi găsită sub formă de capsule, tablete, pudră, tinctură, extract lichid, plicuri pentru ceai, creme, flori uscate.

Doza tipică pentru depresie este de 300 mg de extract standardizat (în general 0,3% hipericină și 2-5% hiperforină), de trei ori pe zi. Totuși, în anumite studii au fost utilzate și 1800 mg/zi. Perioada de administrare a variat în intervalul 4-52 săptămâni.

Pentru celelalte afecțiuni se pare că doza zilnică de extract standardizat este tot de aproximativ 900 mg/zi, în două – trei doze mai mici. Uneori se mai utilizează și 1200 mg, în două-trei doze mai mici.

Pentru ceaiul de sunătoare se utilizează două lingurițe de plantă la 250 ml apă. Se face o infuzie standard (se toarnă apă fierbinte peste plantă și se lasă puțin la răcit).

Gustul ceaiului nu este neplăcut, însă poate fi puțin amărui și de aceea este indicat să adăugați îndulcitori (zahăr brun, miere etc.).

Mai puteți adăuga și ghimbir sau scorțișoară și lămâie.

Efecte secundare, contraindicații și interacțiuni
Efectele secundare nu apar frecvent dacă este consumată în dozele indicate de producători sau de medicul specialist. Totuși, există situații în care acestea apar.

Sunătoarea poate produce reacții alergice, afecțiuni gastrice, crampe musculare, oboseală, dureri de cap, amețeli, constipare, vărsături, insomnii, sensibilitate la lumină, hipertensiune, psihoză (foarte rar) etc.

Pentru că sensibilizează pielea este recomandat să nu vă expuneți la surse puternice de lumină (soare, solar) pentru că pot să apară arsuri sau bășici.

Nu este recomandată în timpul sarcinii pentru că poate produce avort. Trece și în laptele matern și astfel nu este indicată mamelor care alăptează.

De asemenea, nu trebuie să consumați sunătoare dacă sunteți bipolar.

Nu consumați sunătoare dacă urmați un tratament cu medicamentele de mai jos (scade sau amplifică efectele lor):
– medicamente pentru cancer precum irinotecan, docetaxel, imatinib (scade eficiența);
– medicamente pentru HIV (scade eficiența);
– medicamente pentru epilepsie;
– medicamente pentru subțierea sângelui;
– medicamente pentru afecțiuni cardiace (scade eficiența);
– antidepresive (crește foarte mult nivelul de serotonină și poate produce confuzie, halucinații, febră, diaree, frisoane și chiar deces);
– anticoncepționale (le scade eficiența și poate produce sângerări, dereglări hormonale etc.);
– somnifere;
– analgezice;
– teofilină (scade eficiența);
– ciclosporine (scade eficiența);
– hormoni;
– antidiabetice;
– antibacteriene, antifungice, antivirale.

Lista de mai sus este indicativă.

Dacă urmați să faceți anestezie trebuie să încetați consumul cu cel puțin o săptămână înainte de aceasta.

Chiar dacă are destule efecte secundare posibile, sunătoarea are mai puține decât medicamentele convenționale.

Într-un studiu efectuat în Australia s-au analizat cazurile de efecte secundare raportate de populație pentru sunătoare și Prozac.

În cazul produselor din sunătoare 84 de persoane au raportat efecte adverse, iar în cazul Prozacului 447. Intervalul în care au fost raportate cazurile a fost 2000-2013. Având în vedere că raportarea este voluntară, numărul persoanelor care au resimțit efectele adverse este probabil mult mai mare.

S-a constatat că efectele secundare ale celor două produse sunt similare (vărsături, anxietate, amețeli, atacuri de panică, agresivitate și amnezie). Astfel, se poate vedea că și produsele naturale pot avea aceleași efecte secundare ca cele sintetice.

Concluzii
Se pare că sunătoarea este destul de eficientă în tratarea depresiei. Totuși, pentru că poate avea destule efecte adverse și poate interacționa cu mai multe medicamente și suplimente este necesar să discutați cu un medic specialist înainte de a o utiliza.

Țineți minte că nu are efecte asupra stărilor depresive puternice ci doar asupra celor ușoare și moderate.

Depresia, dacă este tratată necorespunzător poate deveni severă. Astfel, dacă suferiți de depresie este necesar să consultați un medic specialist.

Surse
gov.au
nih.gov
nih.gov
webmd.com
examine.com
healthline.com
mayoclinic.org
medicinet.com
cancerresearchuk.org
onlinelibrary.wiley.com

Print Friendly, PDF & Email