Recent, oamenii de știinţă au încheiat perioada de teste pentru un nou tratament nechicurgical împotriva cancerului de prostată, prin care se utilizează un medicament pe bază de bacterii oceanice care ucide tumoarea, iar în urma procedurii s-a observat că la aproape jumătate din pacienţi boala a intrat in remisie totală.

Tratamentul este cunoscut sub denumirea de terapie fotodinamică vascular orientată (VTP) și este posibilă prin intermediul unui medicament denumit WST11, care derivă de la bacteriile ce trăiesc pe fundul oceanului. Aceste organisme sensibile la lumină convertesc fotonii în energie, iar prin imitarea procedeului cu medicamentul WST11, celulele canceroase au fost ucise.

fibra opticăÎn cadrul unui test clinic extins în 47 de amplasamente de tratament din 10 state europene diferite, la 49 % din pacienţii aflaţi într-un stadiu incipient al cancerului de prostată care au fost trataţi cu VTP, boala a intrat în remisie totală, în comparație cu 13,5% din pacienţii din grupul de control.

Rezultatele obținute sunt excelente pentru bărbaţii la care s-a depistat o formă de cancer de prostată în fază incipientă, oferind un tratament care ucide cancerul fară nicio intervenţie de îndepărtare sau agresare a prostatei.

Ne aflăm cu adevărat în faţa unui progres uriaș în tratamentul cancerului de prostată, care a bătut pasul pe loc decenii întregi, spre deosebire de alte forme de cancer cum ar fi cancerul de sân.

Bărbaţii care au fost diagnosticaţi cu cancer de prostată în fază incipientă sau cu risc scăzut sunt de obicei monitorizaţi prin intermediul unor teste periodice care să garanteze că forma de cancer nu avansează.

Dacă, însă, acesta se răspândește, pacienţii se regăsesc în fața unei dileme căci tratamentele tradiţionale cum ar fi chirurgia sau radioterapia pot cauza probleme erectile de lungă durată sau incontinenţă urinară.

Pentru toate aceste motive, un tratament non-invaziv care să nu aibă astfel de efecte secundare negative a fost de mult timp un obiectiv pentru cercetători, iar VTP si WST11 ar putea fi tocmai ceea ce căutau.

În acest studiu, procedura a avut ca efecte secundare doar probleme urinare și erectile de scurtă durată, care s-au rezolvat în trei luni de zile, iar toate celelalte efecte secundare au disparut în termen de doi ani.

În mod tradiţional, decizia de a urma un tratament a constat mereu în gasirea unui echilibru între beneficii și efecte negative, dar acum, că există acest tratament care poate fi administrat bărbaţilor eligibili și care este practic lipsit de efecte adverse de lungă durată, este extraordinar.

Tratamentul înseamnă injectarea medicamentului WST11 în fluxul sanguin și inserarea de fibre optice în prostată.

În momentul în care fibrele optice sunt pornite, fasciculele de lumină emise activează medicamentul din sângele pacientului, conducănd astfel la eliberarea de radicali liberi cu o energie ridicată, care distrug ţesuturile tumorale lasând intacte ţesuturile sănătoase.

În cazul persoanelor care au participat la testul clinic, cancerul a progresat la 58% din bărbaţii aflaţi în grupul de control și care au fost monitorizaţi în mod regulat pe durata studiului. În schimb, în cazul bărbaţilor supuși terapiei VTP, doar pentru 28% din cazuri s-a observat o progresie a tumorii.

Rezultatele obţinute pot fi chiar și mai bune în prezent, deoarece cercetătorii din acest studiu nu au avut acces la tehnologiile RMN de vârf atunci când a fost demarat studiul, în anul 2011.

În prezent putem localiza cancerul de prostată prin scanările RMN și biopsii ţintite, permițând astfel o abordare mult mai bine orientată către diagnostic și tratament.

Acest lucru înseamnă că putem identifica cu precizie bărbaţii care pot beneficia de terapia VTP și oferi un tratament mult mai precis. O asemenea abordare ne va permite să obţinem o rată de remisie semnificativ mai ridicată decât cea obţinută în urma testului clinic, cât și punerea în remisie aproape a tuturor cazurilor de cancer de prostată cu grad scazut de risc.

Există, de asemenea, posibilitatea extinderii procedurii pentru alte tipuri de cancer, inclusv a cancerului de sân și de ficat, insă, înainte de toate, cercetătorii trebuie să continue să monitorizeze pacienţii care au luat parte la acest test și să observe dacă ratele de remisie se menţin în timp.

În orice caz, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) se ocupă în prezent de revizuirea tratamentului, dar ar putea trece mulţi ani până când acesta va putea fi pus la dispoziţia pacienţilor din rândul populaţiei.

Este esenţial de remarcat faptul că există încă multe necunoscute cu privire la acest tratament, și, în ciuda unor rezultate preliminare promiţătoare, nu înseamnă neaparăt că este mai eficient decât intervenţia chirurgicală sau radioterapia.

Acestea fiind spuse, tratamentul nu ar oferi aceleași tipuri de complicaţii, astfel, în funcţie de modul în care cercetările ulterioare vor evolua, acesta ar putea fi o cale viabilă de tratament în viitor.

Print Friendly, PDF & Email