Descoperire în tratarea cancerului: celulele leucemice se omoară între ele
Cercetătorii s-au luptat pentru a găsi leacul pentru vindecarea cancerului încă de când am început să înțelegem ce este acesta cu adevărat.
Tratamentele actuale pentru cancer au atâtea efecte secundare grave încât mulți pacienți aleg să renunțe la acestea. Stoparea creșterii celulelor canceroase este obiectivul principal al tratamentului, apoi eliminarea lor completă. Problema este că acest tip de tratament cauzează aproape întotdeauna și deteriorarea celulelor sănătoase din jur.
Un tratament care să schimbe celulele canceroase în celule sănătoase ar fi ideal. Transformarea celulelor maligne în anticorpi care să atace celulele canceroase rămase sună prea bine pentru a fi adevărat.
Grație unui studiu revoluţionar al oamenilor de știinţă de la Institutul de Cercetare Scripps (TSRI), această nouă modalitate de terapie împotriva cancerului, foarte puternică și eficientă se întrezărește la linia orizontului.
O descoperire accidentală
Echipa laboratorului lucra la terapii pentru anumite afecțiuni ale celulor imunitare atunci când a observat unele efecte neobișnuite ale anticorpilor asupra celulelor din măduvă.
Ei căutau anticorpi care activează receptorii factorului de creștere în cazul celulelor imature ale măduvei osoase, adică anticorpi care vor fi capabili de a face ca aceste celule să se transforme în diferte tipuri de celule sanguine.
După identificarea cu succes a unui număr de anticorpi care au activat receptorii celulelor de măduvă osoasă, cercetatorii au observat că anumiți anticorpi au avut efecte neașteptate asupra celulelor.
Unele dintre acestea au fost transformate în celule care au fost radical diferite faţă de ceea ce era de așteptat, cum ar fi celule neuronale. Acest lucru a pus echipa pe gânduri: poate fi această metodă folosită pentru a transforma celulele canceroase de măduvă (celulele leucemice) în celule non-canceroase?
Transformarea
În noul studiu, Richard A. Lerner, profesor universitar și profesorul Lita Annenberg Hazen, profesor de imunochimie la TSRI și investigator principal, au format o echipă ce l-a inclus și pe primul autor al descoperirii, Kyungmoo Da, un profesor asistent de biologie celulară și moleculară la TSRI.
Ei au decis să testeze 20 de anticorpi de activare a receptorilor asupra celulelor leucemiei mieloide acute prelevate de la pacienți umani. Unul dintre acești anticorpi s-a dovedit a avea un impact incredibil asupra celulelor leucemice.
În cazul leucemiei mieloide acute, cele mai multe celule conţin receptorul trombopoietinei (TPO). Când acest anticorp a fost aplicat celulelor sănătoase, acestea s-au transformat în celule care produc trombocite (megacariocite).
Atunci când a fost aplicat celulelor bolnave anticorpul le-a făcut să se transforme în celulele dendritice, care sunt celule cheie, de sprijin pentru sistemul imunitar al organismului.
Numai acestă singură descoperire ar fi fost un real succes – cercetătorii au transformat în mod eficient celulele canceroase în celule non-canceroase, celule ale sistemului imunitar.
Echipa a mers mai departe cu studiul și a constatat că după o expunere mai lungă la anticorpi și alte condiții reglementate, celulele dendritice se transformă chiar mai mult.
Produsul final a fost un grup de celule care seamănă foarte mult cu celulele „natural killer” (NK). Unele dintre cele mai rapide celule imunitare de aparare a organismului, celulele NK sunt capabile de a ataca rapid agenții patogeni potențial periculoși și tumorile, chiar dacă acestea nu conțin biomarkerii identificaţi în mod normal în alte celule ale sistemului imunitar.
„Acest anticorp ar fi putut transforma acele celule de leucemie mieloidă acută într-o mulțime de alte tipuri de celule, dar cumva am fost destul de norocoși pentru a obține celule NK”, a declarat Lerner într-un comunicat de presă.
„Fratricid”
Aceste celule NK obținute posedă câteva caracteristici unice, observate de echipa de cercetători prin microscopia electronică. În testele de laborator, celulele NK și-au „trădat” foștii frați într-un ritm impresionant: un număr modest de celule NK a „înghiţit” aproximativ 15% din populaţia de celule leucemice din jur, în doar 24 de ore.
Un detaliu interesant, remarcat de cercetători este natura pur fratricidă (persoană care și-a ucis fratele sau sora) a celulelor NK. Acestea au atacat numai celulele leucemice în cauză, în timp ce celulele de cancer de sân cu care nu aveau niciun fel de legătură nu au murit în număr mare, atunci când au fost puse în contact cu celulele NK.
Echipei îi este încă neclar de ce celulele NK se comportă în acest fel, dar se vehiculează ipoteza că alți anticorpi, care urmează a fi descoperiţi ar putea fi cheia pentru a transforma alte tipuri de celule canceroase în celule NK.
Lerner a numit acest tip de terapie “fratricidins” și a subliniat că aceasta ar avea mai multe avantaje. Anticorpii ar fi utili din punct de vedere clinic, iar specificitatea ridicată a celulelor NK ar reduce riscul de deteriorare a celulelor sănătoase din jur. Acest lucru ar face „fratricidins-ul” sa devină un posibil tratament cu efecte cu mult mai tolerabile decât tratamentele tradiţionale, cum ar fi chimioterapia.
Mai mult decât atât, fiecare celulă de cancer dintr-o populaţie este potenţial convertibilă într-o celulă „bună”, deci într-o terapie de succes populaţia celulelor canceroase ar putea nu doar să fie redusă, dar și eliminată în întregime.
„Este cu totul o nouă abordare a cancerului și lucrăm pentru a o testa pe pacienții umani cât mai curând posibil”, a spus Lerner. „Suntem în discuţii cu companiile farmaceutice pentru a trece la tramentul specific oamenilor, după efectuarea studiilor de toxicitate preclinice adecvate”, a concluzionat acesta.