Un nivel ridicat de vitamina D = un risc mai scăzut de cancer
Cercetători din cadrul Universității din California au publicat în data de 6 aprilie anul curent, într-o publicație de specialitate, un articol prin care prezintă o descoperire foarte importantă referitoare la efectele benefice ale vitaminei D și anume că un nivel ridicat de vitamina D în organism se transpune într-un risc mai scăzut de cancer. Cu cât este mai mare nivelul de vitamina D din organism cu atât este mai scăzut nivelul de cancer.
Legatura între nivelul scăzut de vitamina D și cancer a mai fost făcută în 1980, când cercetătorii au observat că populațiile care locuiau în zone cu mai puțină lumină / zi aveau un risc mai mare de carență de vitamina D și de cancer de colon.
Studii următoare au arătat că există legături și între nivelul acestei vitamine și alte tipuri de cancer precum cel de sân, plămâni și vezică urinară.
Principala noutate adusă de studiul efectuat de cercetătorii din cadrul Universității din California este reprezentată de faptul că aceștia au determinat ce cantitate de vitamina D este necesară în sânge pentru a reduce riscul de cancer.
Cercetătorii au utilizat date din două studii anterioare (din care unul a fost studiu clinic randomizat) cu un număr total de peste 2300 de persoane (femei).
Prin combinarea celor două studii cercetătorii au avut acces la o bază de date mai mare de probe de sânge (singura metodă prin care se poate determina corect nivelul de vitamina D din organism).
În cele două studii nivelul de vitamina D a fost de 30 nanograme / ml (studiul clinic) și 48 nanograme / ml (al doilea studiu).
În cazul primului studiu incidența cancerului a fost de 1020 cazuri la 100000 persoane, iar în al doilea de 722 la 100000 persoane.
De asemenea, s-a observat că riscul de cancer crește odată cu scăderea concentrației de vitamina D din sânge.
Astfel, persoanele cu o concentrație mai mare de 40 ng/ml în sânge au avut un risc de cancer cu 67% mai mic decât persoanele cu o concentrație mai mică de 20 ng/ml.
Concentrația de 20 ng/ml (echivalentă cu un aport de 600 UI / zi) este recomandată de specialiștii în domeniu și are în vedere dezvoltarea optimă a sistemului osos. Totuși, nu ține cont și de acest efect anticancerigen.
Astfel, poate este necesară revizurea dozei zilnice recomandate în sensul creșterii la peste 1200-1500 UI pe zi (40-50 ng/ml).
Trebuie avut în vedere și faptul că o doză mai mare de 4000 UI pe zi poate avea efecte adverse grave, printre care chiar și creșterea riscului de cancer.
Astfel, prin intermediul acestui studiu nu a fost identificată o doză optimă precisă de vitamina D care să scadă riscul de cancer, însă a fost identificată concentrația peste care se manifestă acest efect (40 ng/ml).
În contextul descoperirilor din ultimul an referitoare la această vitamină se poate concluziona că este foarte importantă și că în cazul în care nu beneficiați de o expunere corespunzătoare la soare este necesar să suplimentați (în special iarna).
Pentru mai multe informații despre această vitamină, inclusiv doze recomandate, efecte adverse etc., puteți să citiți și acest articol.
Surse
ucsd.edu