laptele - sursa importanta de vitamina b2Riboflavina este o vitamină hidrosolubilă din complexul vitaminic B, cunoscută şi sub numele de vitamina B2.
Această vitamină se găseşte în general în componenţa coenzimelor şi enzimelor.

Vitamina B2 participă la reacţiile redox şi astfel este esenţială în metabolismul lipidelor, glucidelor şi proteinelor. Riboflavina participă la metabolizarea substanţelor toxice şi este implicată în regenerarea glutationului şi în producerea acidului uric, doi antioxidanţi foarte puternici. Mai multe studii au aratat că riboflavina scade riscul de apariţie al cataractei cu 30-50% în cazul persoanelor care consumă între 1.3 si 2 mg per zi.

Carenţa de vitamina B2
Carenţa de riboflavină este de obicei însoţită şi de carenţa altor vitamine hidrosolubile pentru că se găsesc în aproape aceleaşi alimente.
Simptomele carenţei sunt: dureri la nivelul tractului respirator, iritarea mucoaselor, crăparea buzelor şi a pielii din colţurile gurii, inflamarea limbii, vascularizarea corneei, scăderea numărului de hematii, stres oxidativ, carenţa de vitamina B6, acid folic şi niacina.

Carenţa de vitamina B2 influenţează negativ şi metabolismul fierului prin limitarea absorbţiei şi creşterea pierderilor.
Preeclampsia este o afectiune foarte gravă întâlnită în cazul femeilor însărcinate aceasta putând produce decesul mamei dacă evolueaza în eclampsie.

Un studiu de mici dimensiuni, efectuat pe 154 femei însarcinate cu risc crescut de a dezvolta preeclampsie a arătat că femeile cu un aport scăzut de vitamina B2 au un risc de 4.7 ori mai mare de a dezvolta această afecţiune decât femeile care au un aport corespunzator. Totuşi, într-un alt studiu, efectuat pe 450 de femei cu risc crescut de preeclampsie şi care au consumat zilnic 15 mg riboflavină, s-a observat că administrarea de vitamina B2 nu previne apariţia afectiunii ci doar scade riscul.

Persoanele cu risc crescut de carenţă sunt: alcoolicii, anorexicii, persoanele cu intoleranţa la lactoză şi veganii.
Doza zilnică recomandată de vitamina B2 este bazată pe cantitatea de riboflavină ce previne simptomele carenţei. De obicei, primele semne ale carenţei apar la un consum mai mic de 0.5-0.6 mg/zi.

Doza zilnică recomandată de vitamina B2 – mg/zi
Vârstă
Bărbaţi
Femei
Sarcină
Alăptare
0-6 luni
0.3
0.3
7-12 luni
0.4
0.4
1-3 ani
0.5
0.5
4-8 ani
0.6
0.6
9-13 ani
0.9
0.9
14-18 ani
1.3
1.0
19 +
1.3
1.1
1.4
1.6

Excesul de riboflavină
Nu au fost observate efecte adverse ale consumului de vitamina B2 şi nu a fost încă stabilită o doză maximă admisă.

Surse de riboflavină
Multe produse de origine animală şi vegetală conţin riboflavină, dar cele mai bune surse sunt: lapte (0.35 mg/250 ml), ouă (0.27 mg/ou), migdale (0.23 mg/40 g), carne de pui şi vită (0.16 mg/ 120 g), somon (0.12 mg/120 g), pâine (0.06 mg/felie). Alte surse sunt spanac, sparanghel, brocoli şi suplimentele alimentare.

În general, suplimentele alimentare nu sunt necesare până la varsta de 50 de ani. După această vârstă puteti consuma suplimente care să conţina maxim 1.7-2 mg vitamina B2 per comprimat. Înainte de a consuma suplimente nutritive trebuie să consultaţi un medic specialist.

Print Friendly, PDF & Email