Vitamina D – vitamina soarelui

0

Vitamina D este o vitamină liposolubilă ce în mod natural se găseşte în foarte puţine alimente şi care poate fi sintetizată de organism în prezenţa razelor solare (UV). Vitamina D reprezintă un grup de vitamine, iar cele mai importante sunt D2 (ergocalciferol) si D3 (colecalciferol).

Vitaminele D din alimente, suplimente şi produse de organism sunt inactive. Pentru a fi activate trebuie să fie prelucrate la nivelul ficatului unde se obţine calcidiol şi apoi la nivelul rinichilor unde se formează calcitriol.

Vitamina D facilitează absorbţia calciului la nivelul intestinelor şi menţine un nivel normal de calciu în sânge. Este folosită de organism şi pentru creşterea şi remodelarea oaselor şi pentru prevenirea osteoporozei.

Surse de vitamina DAceasta vitamină mai are şi alte roluri în organism: stimulează sistemul imunitar şi creşterea celulelor, rol antiinflamator, îmbunătățește funcția cardiacă, poate preveni depresia sau diminua simptomele în cazul femeilor tinere, scade riscul de cancer etc.

Carenţa de vitamina D
Carenţele nutriţionale sunt de obicei provocate de alimentaţie inadecvată, absorbţie deficitară, cerinţe ridicate sau excreţie excesivă. Carenţa de vitamina D poate să apară atunci când expunerea la soare este limitată, rinichii nu pot activa vitamina, alimentaţia nu este adecvată.

Deficienţa este asociată cu alergiile la lapte, intoleranţa la lactoză şi dietele ovo-vegetariană şi vegană.
Rahitismul şi osteomalacia sunt afecţiuni clasice produse de lipsa de vitamina D. Rahitismul este des întalnit în cazul copiilor şi este caracterizat de o mineralizare insuficienta a oaselor, ceea ce duce la oase moi şi deformate.

Alăptarea prelungită fără suplimentarea cantităţii de vitamina D poate produce rahitism. Persoanele cu risc crescut sunt: cele cu pielea închisă la culoare, persoanele care folosesc excesiv cremele solare, copiii care sunt în creşe sau grădinite – expunerea la soare este redusă.

În cazul adulţilor, carenţa de vitamina D produce osteomalacia ce se manifestă prin creşterea fragilităţii oaselor. Primele simptome sunt durerile osoase şi musculare.

Grupuri cu risc crescut de carenţă
– sugarii – nu pot obţine cantitatea necesară din laptele mamei pentru ca acesta furnizeaza doar 25-78 UI/L şi se recomandă suplimentarea cantităţii de vitamina D cu 300-400 UI/zi.
– vârstnici – pielea sintetizeaza mai puţină vitamină, petrec mai mult timp în casa şi absorbţia este mai slabă.
– persoanele ce “fug” de soare, poarta haine lungi, lucrează în medii fără lumină (mine) sau care din motive medicale sunt imobilizate.
– persoanele cu pielea închisa la culoare.
– persoanele obeze şi care au stomacul micşorat.
– persoanele cu o absorbţie defectuoasă a lipidelor – fiind o vitamină liposolubilă are nevoie de grăsimi pentru a fi absorbită.

Doza zilnică recomandată de vitamina D este calculată pentru persoanele cu o expunere solară minimă şi este reprezentată în UI şi μg – 40 UI=1 μg.

Doza zilnică recomandată de vitamina D
Vârstă
Bărbaţi
Femei
Sarcină
Alăptare
0-12 luni
400 UI (10 mcg)
400 UI (10 mcg)
1-13 ani
600 UI (15 mcg)
600 UI (15 mcg)
14-18 ani
600 UI (15 mcg)
600 UI (15 mcg)
600 UI (15 mcg)
600 UI (15 mcg)
19-50 ani
600 UI (15 mcg)
600 UI (15 mcg)
600 UI (15 mcg)
600 UI (15 mcg)
51-70 ani
600 UI (15 mcg)
600 UI (15 mcg)
>70 ani
800 UI (20 mcg)
800 UI (20 mcg)

Totuși, având în vedere articolul de aici, consider ca dozele din tabelul de mai sus sunt prea mici și ar trebui actualizate de cercetători în intervalul 1200-1500 UI (pentru adulți).

Exces de vitamina D
Excesul de vitamina D poate produce anorexie, ritm cardiac neregulat, creşterea nivelului de calciu din sânge. O cantitate prea mare de calciu poate produce calcifierea ţesuturilor şi vaselor de sânge. Calcifierea afectează inima, rinichii şi vasele de sânge.

În cazul femeilor aflate la menopauză, folosirea suplimentelor alimentare cu calciu si vitamina D (1000 mg Ca/400 UI Vit. D) a dus la creşterea riscului dezvoltării pietrelor la rinichi cu 17%.

În urma studiilor s-a descoperit ca o cantitate mare de vitamina D creşte rata de deces (toate afecţiunile) şi poate creşte riscul de cancer şi boli cardiovasculare.
Vitamina D obţinută din surse alimentare şi prin expunerea la razele UV nu este toxică şi cazurile de exces de vitamina D sunt asociate cu suplimentele alimentare.

Limita maximă admisă de vitamina D
Vârstă
Bărbaţi
Femei
Sarcină
Alăptare
0-6 luni
1,000 UI (25 μg)
1,000 UI (25 μg)
7-12 luni
1,500 UI (38 μg)
1,500 UI (38 μg)
1-3 luni
2,500 UI (63 μg)
2,500 UI (63 μg)
4-8 luni
3,000 UI (75 μg)
3,000 UI (75 μg)
≥9 ani
4,000 UI (100 μg)
4,000 UI (100 μg)
4,000 UI (100 μg)
4,000 UI (100 μg)

Surse de vitamina D
Foarte puţine alimente conţin vitamina D. Cele mai bune surse sunt produsele din peşte gras ca somonul, tonul şi macroul. Mici cantităţi se gasesc şi în ficatul de vită, branză şi gălbenuşul de ou.
Această vitamină poate fi produsă şi prin expunerea pielii la acţiunea razelor UV. Aceste raze nu patrund prin sticlă şi cremă solară cu un FP mai mare de opt.

Cercetările au arătat ca 5-30 de minute (dimineaţa sau seara) de expunere la soare, de 2-3 ori pe săptămână, fără să folosim creme de protecţie, asigură necesarul zilnic de vitamina D. Chiar dacă soarele este foarte important pentru sinteza acestei vitamine, cercetătorii nu recomandă expunerea prelungită la soare. Din cauza radiatiilor solare peste 1.5 milioane de persoane fac cancer de piele anual în SUA, iar 8000 decedează.

Suplimentele alimentare şi alimentele “îmbogăţite” sunt o altă sursă de vitamina D şi trebuie folosite doar dacă nu beneficiem de soare, avem o alimentaţie necorespunzatoare sau ne sunt recomandate de un medic specialist.

Ultima editare 06.05.2016

Print Friendly
advert

Niciun comentariu

Spune-ți părerea

Cod antispam *

Abonează-te la Newsletter pentru a nu rata ultimele articole publicate pe CeSăMâncăm.ro

Introduceţi adresa de e-mail

Adresa de e-mail trebuie confirmată! Veți primi un e-mail de activare de la FeedBurner Email Subscriptions.

and last modified on May 6th, 2016 at 12:41,