Pentru a vă putea face o imagine de ansamblu asupra alimentelor pe care le consumați și pentru a vă ajuta să alegeți alimentele cele mai sănătoase am inclus în tabelul de mai jos legumele și plantele tehnice consumate cel mai des și valorile lor nutritive, inclusiv caloriile.

Informațiile din tabel sunt orientative și nu conțin toți nutrienții prezenți în alimentele menționate. Pentru a citi în detaliu despre fiecare aliment vă rog să accesați link-urile din tabel. Acestea vă vor purta către pagina fiecarui aliment, unde veți putea citi toate informațiile disponibile în acest moment despre alimentul respectiv.

calorii legumePe această pagină găsiți valorile nutritive ale legumelor pentru ca pe paginile următoare să gasiți valorile nutritive ale fructelor, cerealelor, ale produselor de origine animală și ale produselor de tip fast food.

Știu că este dificil de urmărit tabelul, dar fiecare dorește o informație anume așa că am inclus într-un singur tabel cât mai multe informații. Cred că este mai ușor de urmărit un singur tabel decât 10 tabele pe 10 pagini diferite.

După cum am am spus mai sus, pentru a vedea informații detaliate despre un anumit aliment accesați link-urile din tabel (nu există în acest moment, dar voi încerca să termin paginile respective în cel mai scurt timp posibil). Trebuie doar să urmariți acest site.

*) Valorile scrise cu verde în tabel reprezintă un Top 10 al produselor, în funcție de importanța lor în coloana respectivă.

Valori nutritive legume și plante tehnice/100g
Denumire
Calorii
Vit.A*
Vit.C
Vit.E
Ca
Fe
P
Zn
Mg
Se
Andivă
0.1g
0.9g
4g
18
5 UI
2.8mg
19mg
0.24mg
26mg
0.16mg
10mg
0.1mcg
Anghinare
0.15g
3.2g
10.5g
52
2 UI
12.5mg
0.15mg
44mg
1.25mg
90mg
0.48mg
60mg
0.25mcg
Ardei roșu
0.3g
1g
6g
29
516 UI
128mg
1.58mg
7mg
0.43mg
26mg
0.25mg
12mg
0.1mcg
Ardei verde
0.17g
0.8g
4.64g
21
62 UI
80.4mg
0.37mg
10mg
0.34mg
20mg
0.13mg
10mg
Broccoli
0.4g
2.8g
6.6g
37
104 UI
89mg
0.8mg
47mg
0.7mg
66mg
0.4mg
21mg
2.5mcg
Cartof
0.1g
2g
17.5g
76
20mg
0.01mg
12mg
0.78mg
57mg
0.3mg
23mg
0.3mcg
Cartof dulce
0.05g
1.6g
20.1g
82
2.3k UI
2.4mg
0.26mg
30mg
0.6mg
47mg
0.3mg
25mg
0.6mcg
Castravete
0.16g
0.6g
2.16g
12
12 UI
3.2mg
0.03mg
14mg
0.22mg
21mg
0.17mg
12mg
0.1mcg
Ceapă
0.1g
1.1g
9.3g
41
7.4mg
0.02mg
23mg
0.2mg
29mg
0.17mg
10mg
0.5mcg
Ceapă verde
0.5g
1g
5.7g
28
667 UI
13.4mg
0.21mg
52mg
0.51mg
25mg
0.2mg
16mg
0.5mcg
Cimbru verde
1.68g
5.6g
24..4g
128
783 UI
160mg
405mg
17.4mg
106mg
1.8mg
160mg
Ciuperci
0.35g
3.1g
3.25g
22
2.1mg
0.01mg
3mg
0.5mg
86mg
0.52mg
9mg
10mcg
Conopidă
0.3g
1.9g
5g
28
48mg
0.08mg
22mg
0.42mg
44mg
0.27mg
15mg
0.6mcg
Dovleac
0.1g
1g
6.5
29
1.2k UI
9mg
1.06mg
21mg
0.8mg
44mg
0.32mg
12mg
0.3mcg
Dovlecel
0.4g
2.7g
3.1g
25
82 UI
34.1mg
21mg
0.8mg
93mg
0.83mg
33mg
Fasole boabe
0.8g
23.6g
60g
328
4.5mg
0.22mg
143mg
8.20mg
407mg
2.8mg
140mg
5.9mcg
Floarea soarelui
51.46g
20.78g
20g
584
8 UI
1.4mg
35.2mg
78mg
5.25mg
660mg
5mg
325mg
53mcg
0.75g
1.8g
17.77g
80
5mg
0.26mg
16mg
0.6mg
34mg
0.34mg
43mg
0.7mcg
Gulie
0.1g
1.7g
6.2g
30
6 UI
62mg
0.48mg
24mg
0.4mg
46mg
0.03mg
19mg
0.9mcg
Hrean
0.7g
1.2g
11.3g
51
25mg
0.01mg
56mg
0.42mg
31mg
0.83mg
27mg
2.8mcg
Linte
1g
25.8g
61g
345
6 UI
4.4mg
0.49mg
56mg
7.5mg
451mg
4.8mg
122mg
8.3mcg
Mac
41.56g
17.99g
28.13g
525
1mg
1.77mg
1.4g
9.76mg
870mg
7.9mg
347mg
13.5mcg
Mărar verde
1.12g
3.46g
7g
50
1.3k UI
85mg
208mg
6.6mg
66mg
0.91mg
55mg
Mazare verde
0.4g
5.4
14.4
80
127 UI
40mg
0.13mg
25mg
1.47mg
108mg
1.24mg
33mg
1.8mcg
Morcov
0.24g
0.9g
12.2g
50
2.8k UI
6mg
0.66mg
33mg
0.3mg
35mg
0.24mg
12mg
0.1mcg
Muștar boabe
36.24g
26.08g
28.09g
508
5 UI
7.1mg
5.07mg
266mg
9.21mg
828mg
6.08mg
370mg
134mcg
Năut
6g
19.3g
60.6g
356
11 UI
4mg
0.82mg
105mg
6.2mg
366mg
3.43mg
115mg
8.2mcg
Păstârnac
0.3g
1.2g
18g
74
17mg
1.49mg
36mg
0.6mg
71mg
0.6mg
29mg
1.8m
Denumire
Lipide
Proteine
Glucide
Calorii
Vit.A*
Vit.C
Vit.E
Ca
Fe
P
Zn
Mg
Se
Patlagea
0.2
1.2g
5.1
23
107 UI
23.4mg
0.38mg
13mg
0.51mg
28mg
0.07mg
10mg
0.4mcg
Patrunjel verde
0.8g
3g
6.3g
41
1.4k UI
133mg
0.75mg
138mg
6.2mg
58mg
1.07mg
50mg
0.1mcg
Pepene galben
0.14g
0.54g
9.1g
36
9 UI
18mg
0.02mg
6mg
0.17mg
11mg
0.09mg
10mg
1.2mcg
Pepene verde
0.15g
0.6g
7.5g
31
95 UI
8.1mg
0.05mg
7mg
0.24mg
11mg
0.1mg
10mg
0.4mcg
Praz
0.3g
1.5g
14.5g
61
283 UI
12mg
0.92mg
59mg
2.1mg
35mg
0.12mg
28mg
1mcg
Ridiche
0.1g
0.7g
3.4g
16
1 UI
14.8mg
25mg
0.34mg
20mg
0.28mg
10mg
0.6mcg
Roșie
0.2g
0.88g
3.9g
20
139 UI
13.7mg
0.54mg
10mg
0.27mg
24mg
0.17mg
11mg
Salată verde
0.3g
1.2g
3.2g
18
1.5k UI
4mg
0.13mg
33mg
0.97mg
30mg
0.23mg
14mg
0.4mcg
Semințe dovleac
49.05g
30.23g
10.71g
559
2 UI
1.9mg
2.18mg
46mg
8.82mg
1.233g
7.81mg
592mg
5.6mcg
Semințe  in
42.16g
18.29g
28.88g
534
0.6mg
0.31mg
255mg
5.73mg
642mg
4.34mg
392mg
25.4mcg
Sfeclă
0.17g
1.6g
9.6g
42
5 UI
4.9mg
0.04mg
16mg
0.8mg
40mg
0.35mg
23mg
0.7mcg
Soia boabe
20g
36.5g
30.2g
438
3 UI
6mg
0.85mg
277mg
15.7mg
704mg
4.9mg
280mg
17.8mcg
Sparanghel
0.12g
2.2g
3.88g
22
126 UI
5.6mg
1.13mg
24mg
2.1mg
52mg
0.54mg
14mg
2.3mcg
Spanac
0.4g
2.85g
3.6g
24
1.6k UI
28mg
2mg
99mg
2.7mg
49mg
0.53mg
79mg
0.3mcg
Susan
49.67g
17.73g
23.45g
573
1 UI
0.25mg
975mg
14.5mg
629mg
7.75mg
351mg
5.7mcg
Țelină frunze
0.17g
0.7g
3g
16
74 UI
3.1mg
0.27mg
40mg
0.2mg
24mg
0.13mg
11mg
0.4mcg
Țelină rădăcină
0.3g
1.5g
9.2g
42
8mg
0.36mg
43mg
0.7mg
115mg
0.33mg
20mg
0.7mcg
0.5g
6.36g
33g
155
1 UI
31.2mg
0.08mg
181mg
1.7mg
153mg
1.16mg
25mg
14.2mcg
Varză verde
0.1g
1.3g
5.8g
26
16 UI
36.6mg
0.15mg
40mg
0.47mg
26mg
0.18mg
12mg
0.3mcg
Varză roșie
0.16g
1.4g
7.37
32
200 UI
57mg
0.11mg
45mg
0.8mg
30mg
0.22mg
16mg
0.5mcg
Vânătă
0.2g
1g
5.7g
26
4 UI
2.2mg
0.3mg
9mg
0.24mg
25mg
0.16mg
14mg
0.3mcg

Sursa datelor din tabel: raportul USDA nr.24/septembrie 2011

* Fructele și legumele conțin doar carotenoizi, dar pentru a facilita comparația între alimente și pentru a ușura calcularea DZR, conținutul de carotenoizi a fost transformat în UI retinol (vitamina A preformată).

După cum observați, produsele uscate au în cele mai multe cazuri o cantitate mai mare de substanțe nutritive, inclusiv calorii, decât produsele verzi. Acest lucru se datorează lipsei apei din produsul uscat și astfel se concentrează substanțele nutritive.

Ca și produsele uscate, legumele ce sunt folosite la condimentarea mâncărurilor conțin cantități importante de vitamine, minerale și antioxidanți și nu trebuie să lipsească din alimentația noastră.

Print Friendly, PDF & Email